home > koncert > ROTTERDAM SKA JAZZ FOUNDATION @ Vintage Industrial Bar, Zagreb, 20/10/2015

kontakt | search |

ROTTERDAM SKA JAZZ FOUNDATION @ Vintage Industrial Bar, Zagreb, 20/10/2015

Iznimno sam sretan bio kad sam prije koji tjedan načuo da se Rotterdam Ska Jazz Foundation vraća u grad. Iako je moje dugoročno pamćenje u životu na vrlo niskim granama, svejedno mi poput svjetionika u izmaglici svijetli sjećanje na njihov nastup u KSET-u prije pet godina kada su priredili izvrstan šou i pošteno rasplesali kompletnu škvadru. Bio je to jedan od gigova koji su mi pomogli u učvršćivanju ogromne ljubavi prema ska muzici, a u 1702 dana koja su u međuvremenu protekla, u mnogima su Rotterdamci bili rado viđen gost na mojoj playlisti. Ovog su utorka nastupili u Vintage Industrial Baru, a moja su očekivanja i nadanja, kao što možete pretpostaviti, bila vrlo velika. Govorim dakako o samoj kvaliteti svirke. Što se tiče ostalih aspekata, nisam bio optimist. Po mom je mišljenju za ovaj koncert odrađen nedovoljno dobar marketing, kao da organizatorima i nije bilo previše stalo da se dvorana popuni. Gig ne samo da nije bio nešto oglašavan, nego je čak i rubrika "invite" na facebook eventu (inače urađenom nekih tjedan dana prije giga) do dan prije koncerta zjapila prazna. Ne bih se puno uzrujavao oko toga da se ne radi o bendu do kojeg ne držim, ali ovdje zbilja imam dojam da se samo malo boljom promocijom moglo napraviti puno više, pa me to rastužilo.
[ rotterdam ska jazz foundation ]

rotterdam ska jazz foundation   © kanini

Kako god, na kraju su unutra skupilo nekih 70-80 ljudi. Što nije puno, ali momci iz benda nisu bili razočarani, prije svega zato što je Vintage koncipiran na način da prije samog koncerta nemaš što raditi u koncertnom dijelu kluba pa onda bendovi često pokunjeno vire iz zapozorja misleći kako im na koncert nije došao apsolutno nitko. I ovi su živjeli u tom uvjerenju, mogli su se primjetiti osmjesi olakšanja kad je narod s prvim taktovima pjesme Beastie polako počeo pristizati u prostor. Ono što mi je odmah upalo u oči i razočaralo me, to je činjenica da je bend potpuno drugačiji od onog kojeg sam gledao zadnji put. I to ne u dobrom smislu. Tad ih je, ako se ne varam, bilo devet (ili barem osam). Sada ih je šest. I ima novih lica, trombonist i basist mi nisu izgledali poznato, i ispostavilo se da ovo zbilja jest njihova prva turneja s bendom. RSJF su do prije pet-šest godina bili iznimno aktivni, izdali tri albuma u kratkom vremenu, odsvirali masu koncerata i stvorili si ime u ska svijetu. Onda je uslijedila jedna duža pauza, i već sam mislio da više ništa od njih. Kad, eto ti ga na - iznebuha novi EP i dvotjedna europska turneja. Lijepo je to sve, ali moram primjetiti da se mora primjetiti da je primjetno da im, kažem, u odnosu na ono kakve ih pamtim, nedostaje kohezije, kemije i punoće zvuka. Ključni problem ovog koncerta (koji je bio dobar, ali nedovoljno) je taj što je, kad se sve zbroji i oduzme, jednostavo bio prespor. Znaš ono, odsviraju jednu, drugu, treću sporu i ti si misliš "neka, sad će...", al' kad skužiš da je već šesta zaredom lagana onda je, baš kao u Ševinom vicu, vrag već odnio šalu. Naravno da su to i dalje izvrsne pjesme i naravno da su one Nord klavijature zvučale božanstveno i da su puhači uspijevali animirati nas svojim poigravanjima (iako su samo dvojica), ali bend se, koliko god bio izmijenjen, ipak i dalje zove Rotterdam Ska Jazz Foundation a ne Rotterdam Reggae Jazz Chillization.
[ rotterdam ska jazz foundation ]

rotterdam ska jazz foundation   © kanini

O čemu se sad tu radi, zašto gunđam protiv nastupa benda kojeg obožavam? Jednostavno, zato što znam da imaju veliku količinu aranžmanski zanimljivijih, muzički dinamičnijih i plesno uzbudljivijih pjesama koje su ostale neizvedene. Set lista je bila ekstremno orijentirana na njihova dva posljednja izdanja - friški EP Knock Turn All (kojeg su poneki kupili nakon giga, svaka čast) s kojeg su odsvirali sve stvari i osam godina star album Motiv Loco. Od sedamnaest izvedenih pjesama, mislim da su samo četiri bile s njihova prva dva, a ujedno i najbolja dva, albuma. Tako da mi, unatoč tome što mi je bilo jako drago opet ih vidjeti, ne preostaje ništa nego konstatirati da je bend ipak u jednoj osjetnoj silaznoj putanji. Članovi im odlaze, a jako duga kreativna kriza je "prebrođena" nečim što, barem ovako na prvo slušanje, ne ulazi nešto u uho i dosta je bezlično. Na kraju krajeva, ovo je muzika u kojoj puhači vode glavnu riječ, tako da nije nimalo lako kad po tom pitanju knjiga spadne s četiri na dva slova.

Kako se gig približavao kraju, tempo se ipak polako podizao, pa je samim time bilo i više zainteresiranih za mrdanje kukovima. Neloše smo se zabavljali, sreća u nesreći je što je bilo dovoljno prostora da se možemo razmahati. Govorim o prvim redovima, većina okupljenih se ipak nekako sramežljivo natiskala u srednji dio dvorane. Da je gig bio u manjem prostoru, npr. U Mediki, bila bi jamačno puno bolja atmosfera. I bendu je valjda bilo OK, gitarist koji je vršio dužnost komunikacije s publikom (budući da, naravno, sviraju gotovo isključivo instrumentalne stvari), nam je rekao da uživaju ovdje i nahvalio Ožujsko(?!). Za vrijeme jednog od takvih kratkih govora je bubnjar glasno podrignuo pa je to svima bilo jako smiješno, eto. Prvi bis je bio odrađen po propisima, dok smo drugi zaslužili isključivo intervencijom samog organizatora koji je otišao u backstage i poslao momke nazad. Tako da je sve skupa trajalo možda i sto minuta.
[ rotterdam ska jazz foundation ]

rotterdam ska jazz foundation   © kanini

Nakon koncerta sam u razgovoru s trombonistom (koji je inače nedavno već svirao u Zagrebu, i to s Bad Mannersima!) došao do zaključka da bolje poznajem bendov repertoar od njega - upitao sam ga zašto ne sviraju neku od starih stvari, a on će na to kako neka oprostim ali da on pojma nema koja je to pjesma i kako on zna samo ovih 17 koje su mu dali da uvježba. Još je dodao i da prije ove turneje, njegove prve s bendom, nije puno ni slušao RSJF. Eto, u takvim okolnostima, ipak na kraju nemamo razloga biti nezadovoljni. Možda i ova nova i prorijeđena postava nakon nekog vremena klikne, pa sljedeći album opet bude remek-djelo. Ne čini se baš da su šanse za to naročito velike, ali ne valja gubiti nadu. Ako ništa, barem će do slijedećeg puta valjda naučiti svirati više starih stvari.

ujak stanley // 23/10/2015

Share    

> koncert [last wanz]

cover: Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

| 28/03/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*