home > koncert > 11 godina terapija.net-a @ AKC Attack & Chakka's room, Medika, ZG, 04/02/2012

kontakt | search |

11 godina terapija.net-a @ AKC Attack & Chakka's room, Medika, ZG, 04/02/2012

Nakon neobečavajućeg petka niti subotnje jutro nije donosilo ništa dobro. Snijeg je i dalje padao, a uskoro su uslijedila i dva otkaza na našem "lajnapu". REBEL STAR i KLEIMOR, nisu se uspjeli probiti kroz mađarske i bosanske prometnice. Kleimor su čak pokušali s tri prometala (auto, bus, vlak) ali im nije uspjelo. No, nije bilo vrijeme za očajavanje nego za pripremu proslave, te male pretumbacije u programu.

Krenuli smo s postavljanjem izložbe fotografija u jednom od najledenijih kutaka ovog prostora, rezanjem pajceka (pečenog) i kruha, miješanjem grah šalate, a završili smo ranom zorom uz nedefinirane zvukove saxofona.
[ izložba ]

izložba   © sale

Odlučeno je da FELON prebacimo u Chakkinu sobu. Za njima su uslijedili ŠKM BANDA i ŽEN, dok su u Klubu Attack predviđeni malo žešći ritmovi uz HITCHCOCK, BRUJAČE, INERZONE i SKAUT. Koncepcija sviranja na dva stejdža dala je mogućnost svima da pogledaju sve bendove, jer su se za vrijeme svirke benda u jednom prostoru obavljale pripreme za svirku drugog u drugom prostoru. Nije bilo ugodno prešetavati se po snijegom prekrivenom dvorištu na minus 10 i kusur, al većini to nije bilo mrsko.
[  ]

Onima kojima je bilo mrsko, mogli su se stacionirati u jedan prostor (većina je odabrala Chakkinu sobu, zbog ambijenta i činilo se da je tamo toplije) gdje su uživali u DJ glazbi. Na početku je HEVANICEDUB s vinila isporučio svoju porciju dub klasika, a nakon njega je za ovu priliku nazvani MUSIQUEFANTASTIK (inače Muzikfantastique) prisjetio okupljene na neke zaboravljene bendove a pred samo jutro rasplesao ih uz ex-yu hitove osamdesetih.
[ felon ]

felon   © sale

FELON su počeli pred ugodno popunjenom sobom svojim repertoarom s još uvijek aktualnog Jasno, nečujno, a suviše glasno. Inače, FELON je započeo Denis Katanec, kao kantautorski solo projekt, a u posljednje vrijeme na koncertima ga prati trio iz benda VLASTA POPIĆ. Neke pjesme s albuma, tako su dobile novo ruho i zvuče mnogo bolje i svježije. Mješavina amerikane i folk minimalizma nadopunjena je katančevim textovima koji vokalno i lirski vuku na jednog drugog underground kantautora, MANCEa. Osim što dobro sviraju, Ivan, Dražen i Tena mijenjaju se povremeno za instrumente, a odlično odrađuju i bekvokale. Svojih pola sata iskoristili su odlično i time pokazali da nisu uzalud odabrani za NAJBOLJI DEMO/d.i.y. BEND U 2011. [domaći] PO IZBORU ČITATELJA terapija.net-a . Tek nakon njih, shvatio sam koliko bi se dobro REBEL STAR nadovezali na njih da su uspjeli doći te večeri.
[ hitchcock ]

hitchcock   © vinko martinez

Zagrebački HITCHCOCK bio je bend kojem je pripala čast otvoriti koncert u klubu Attack. S obzirom na to da je svirka tek počela i još je (po hrvatskim pojmovima) bilo rano, ovaj odlični bend nastupio je pred tridesetak ljudi. Hitchcock sviraju pet godina i počeli su s muškim vokalom kojeg je zamijenila pjevačica, rijetko nastupaju i ovo je bilo prvi put da sam ih gledao. Njihova izvedba bila je sukladna mojim očekivanjima - kvalitetan punk'n'roll sa ženskim vokalom koji mnogo podsjeća na slične bendove uglavnom slabo poznate našoj publici (Allotic, LMS, Radio Vago...). Bilo je tako hladno da su te večeri sponzoruše od očaja ulazile i u "jugiće", stoga nikog nije začudilo što se pjevačica pojavila na bini u zimskoj jakni. U polusatnom nastupu odsvirali su desetak pjesama, a zanimljivo je da su jedan od rijetkih bendova koji pjevaju na hrvatskom i engleskom jeziku (uobičajeno je da se bendovi odluče za jedan od ta dva). Započeli su engleskim numerama "Get away", "Lies", "Pretty fucked up", a nastavili na materinjem jeziku. Pjesma "Terapija" posvećena je našem web portalu za rođendan, a predzadnja njihova stvar bila je "Pravi put" (objavljena na PMS kompilaciji hrvatskih girl/fronted punk bendova). Nakon žestokih aplauza koje su dobili nakon svake pjesme, od publike su se oprostili legendarnom obradom od Balaševića "Pa dobro gde si ti" (u izvedbi su me jako podsjetili na sprski poznati girl/fronted pop punk Super s karamelom). Svojom svirkom kroz koju se provlači stanovita doza ozbiljnosti Hitchock može dobiti veliki plus kod starije garde koja još nije odustala od punka, te definitivno šalju poruku kako punk rock nije (samo) djetinjasta glazba.
[ škm banda ]

škm banda   © mario

Nakon Felona smo se pomotali po prostoru Attacka, našeg backstagea i Chakka's Rooma no ono čemu sam se posebno veselio te večeri, između ostalog, bio je i nastup ŠKM BANDE. Slovenskog noise/post/etno/jazz (neka netko doda još nešto po želji, no ovo je po mom neka okosnica) benda za kojeg do prije lfdk-ove recenzije albuma Rdeči i naše najave rođendana nisam nikad prije niti čuo a kamoli ''primirisao'' njihov zvuk. Koliko sati je bilo kad su počeli svirati ne mogu sa sigurnošću reći no znam da sam se do tad već jednom dobrano smrznuo pa i osjetio malo alkohola u krvi, no s obzirom da je Chakka's tad već bila krcata pretpostavljam da je bilo blizu 23 sata. Slovenska četvorka je počela žestoko. Uvodi u skladbe naspram njih samih bio je uglavnom veoma jednostavan i melodičan no kako je stvar odmicala svome kraju ritam bi se konstantno mijenjao, postajao bi siroviji, glasniji, puniji i uglavnom brži na što je raja poprilično oduševljeno reagirala. Čuo sam, stojeći ispred njih, kako ih se uspoređuje sa nekolicinom domaćih i stranih bendova što je u neku ruku i istina no moj zaključak nakon viđenog nastupa je taj da su oni definitivno unikatan sastav a ne tamo neka kombinacija. Ne sumnjivo je da su neki bendovi zvukom slični njima ili obratno, no mišljenja sam da oni ne kradu nikog. Ne možeš nekog okrasti a onda svirati ovakvu vrstu glazbe i na ovaj način. Kako sam i spomenuo, do prije nedavno za njih nisam ni čuo a u trenucima dok ovo pišem svira mi fenomenalna ''Plesen'' koja se našla i na njihovoj set listi. Kako sam tek od nedavno njihov novi fan, upamtio sam još nekolicinu pjesama no cijele liste i presjek njihova tri albuma koji su svirali, ne znam. O tome ću kad postanem njihov groupie. Nakon regularnog dijela, pozvani su na bis što nisu mogli odbiti i mislim da će im prvi posjet Zagrebu ostati u veoma lijepom sjećanju. Baš ko i oni nama.
[ brujači ]

brujači   © mario

BRUJAČE sam zadnjiput gledao uživo kad su svirali s dva basa i bubnjem i s kacigama na glavi uz žestoke vibracije instrumenata izvikivali Daj Daj Daj ili pak Apfelstrudel macht mit mir. Takve se scene ne zaboravljaju, a postanu vrlo realistične kad na tonskoj probi iz bekstejdža čuješ jednu od spomenutih. Danas, petnaestak godina kasnije, ostao je jedan bas, jedna kaciga, no došla je zanimljiva gitara bez kacige. No, da Brujači ne žive od prošlosti pokazuju i singlovi novijeg datuma kao što su Valcer, Doručak na travi ili Santa Ana. U toj postavi, malo konvencionalnijoj, umjesto još jednog bruječeg basa, ubačena je gitara. Gitara Franca iz Peach Pita, za one koji ne znaju. Za one koji znaju mogu si i sami predočiti zvukove koje njegova gitara ispušta, a za one koji ne znaju on može iz ambijentalne lebdeće gitare preskočiti u žestoki noise rif i vratiti se natrag ko da se ništa nije dogodilo. Barin glas i dalje pogađa u utrobu, a Viktor za svojim bubnjevima sve to dostojno prati a ponekad se uključi i vokalno prema potrebama. Te večeri uz njih na stejdžu nisu bili Rundek, Gobac ili Ivanka, koji su im pomagali pri zadnjim singlovima, ali je u publici viđen moj bivši profesor s PMF-a, a kojeg kad vidim na koncertu znam da nisam zalutao.
[ žen ]

žen   © mario

Taman pred kraj Brujača se sjetih da ŽEN nastupaju na drugom floor-u a iako postoje već neko vrijeme, nažalost ih nisam uspio čuti i vidjeti. Želja mi se ostvarila i ostao sam ugodno iznenađen. Žen je nastavak Ž/Buke i čine ga Eva Badenjak (gitara, vokal, klavijature), Sara Ercegović (bubnjevi, vokal, synth, elektronika) i Ivona Ivković (bas). Kako su jedno od obećavajućih imena domaće underground scene u prostoru Chakka's Room je bilo krcato ljudima. Svi bi negdje se progurali i malo te zalili pivom il s čim već al taman kad mi je gužva počela malo smetati Žen je popravio situaciju i preoteli su svu moju pažnju.
Cure sviraju nešto što spada pod indie-rock ali je njihov zvuk dosta išaran raznim stilovima gdje prevladavaju post math/noise/rock i post punk/new wave kao i kraut rock. Samim uvodima njihovi aranžmani te uvuku u i nose kroz vrlo kompleksne i kvalitetne pjesme. Sve stvari koje sam čuo imaju svoj početak, zaplet, vrhunac i kraj, ali ne to nisu kratke jednostavne kompozicije. Dosta složena muzika gdje su me na momente podsjetile na bendove poput Mercury Program (USA) ili Virvel (SR) ali su moguće i bolji jer kroz njihovu glazbu je zaista ugodno ''putovati''. Pored odličnih instrumentalnih izvedbi nabijenih emocijama tu su još i popratni zanimljivi tekstovi kao kratke metafore ili putokazi u tom muzičkom putovanju. Lijepo je zatvoriti oči i odlijepiti visoko negdje uz Žen kao što je nekolicina ekipe i činila kroz čitav nastup ali pažnju zaokuplja i odličan VJ-ing sa psihodeličnim animacijama koje prate muzički dio vrlo istančano i čine nastup jednom cjelinom koju je zaista šteta propustiti.
Njihova muzika je u biti vrhunski art jer tako se igrati sa svim instrumentima, efektima, stilovima i riječima te bezgrešno stvarati space rock simfonije je za svaku pohvalu. Možda je Chakkina soba bila premala za njih ali s kvalitetom i originalnošću će sigurno u skoroj budućnosti puniti veće prostore. U Hrvatskoj ovakvim d.i.y. bendovima nije lako jer malo se pažnje poklanja istinskoj kvaliteti u muzici i artu dok se sve pokušava komercijalizirati, a ove se djevojke nisu dale kandžama okrutnih izdavača pa još čekamo na album prvijenac koji je u fazi snimanja i nakon ovog iskustva sam nestrpljiv da čujem kako će sve to zvučati na nosaču zvuka. Fali li nam ovakvih bendova? Ima ih, samo se ne zna za njih toliko. Domaća underground scena je sve bolja, ali fale nam njihovi albumi i priznanja za trud koji ulažu u stvaranje vrlo zanimljivog futurističkog rock zvuka.
Žen momentalno rade na albumu i imali su kraću zimsku turneju po Srbiji. Pred ovim djevojkama je sigurno još puno dobrih svirki poput ove. Opaki ženski bend je svakako najugodnije iznenađenje večeri! Hvala im na vrhunskoj svirci i želimo im puno uspjeha u daljnjem radu i stvaranju. RESPECT!
[ skaut ]

skaut   © mario

INTERZONE su uz Brujače potvrdili status jednih od headlinera u Attacku kojeg je 'prala' dobrana hladnoća unatoč tome što se povremeno uključilo grijanje. Startali su sa "Vrata Interzone" i predstavili gotovo kompletan materijal s debija "Interzone" (2011, Anubis Records), te su umjesto obrade "Decades" Joy Division izveli "New dawn fades". A odsvirana je i Bauhaus "She's in parties. Njihove jednostavne post-punk/ new-wave pjesme skoro su u tančine preslikane na pozornici dosegavši dva fokusa. Prvo sa hitom "Trebam te" i zvrkastim dodatkom iz crtića Profesor Baltazar u skladbi "Platane", te na samoj završnici sa 'svemirskim' punkom "Jupiter". Dakako, nastupili su kao klasičan trojac bez one 'proširene' studijske postave (Bianca na pianu i violi) održavši energičan i impulzivno nabijen koncert pred sasvim solidno popunjenim auditorijem.

Međutim, te sreće nisu bili SKAUT koji su, mada headlineri, morali svirati pred jedva dvadesetak prozeblih fanova koji su ih s nestrpljenjem čekali cijelu večer. Nažalost, sav kontingent večerašnje publike koje je u Attacku bilo najviše za vrijeme Brujača se ili pokupio kući ili se preselio u Chakka's Room na tulum DJ-a Musiquefantastik gdje je bilo daleko toplije i komotnije. A osim toga, kako su satnice bile pomaknute za nekih 40-tak minuta, dočekati svirku gotovo u 3h izjutra na ovakvoj hladnoći predstavljalo je latentnu opasnost za navući neki nazeb, prehladu ili gripu. No, šta je - tu je. Skaut su počeli nastup vrlo žestoko sa metalnim thrash elementima i ne sjećam se da sam ih ikada do sada vidio i slušao u ovako opako energičnom izdanju koje je podsjetilo na kombinaciju Metallice, grungea i nu-metala. Dio repertoara bile su skladbe s debija "Nož za dvoje", zatim pjesme koje će se pronaći na predstojećem drugom albumu, kao i pjesme koje, možda, nikada neće objaviti. Žestoki riffovi su frcali iz pjesme u pjesmu, frontmen Ivan je dobar dio repertoara svirao gitaru, zvuk je bio odličan, bend je otprašio svoj set potpuno profesionalno, te im svaka čast na dosljednosti unatoč svim otežavajućim okolnostima.

I za kraj, kakva bi to bila terapijska fešta bez legendarnog Zdene Franjića koji je rasprostro svoj štand.
[ zdena franjić ]

zdena franjić   © sale

Na koncu, ekipa Terapije zahvaljuje svim večerašnjim bendovima i DJ-ima koji su zabavili i razgalili svojim umjećem, zatim publici koja se unatoč lošem vremenu okupila u finom broju, te cijeloj momčadi iz Medike i Sari Ercegović bez čijeg svesrdnog angažmana ova cijela proslava ne bi funkcionirala kao urica.

terapija // 07/02/2012

> vidi sve fotke // see all photos

Share    

> koncert [last wanz]

cover: Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

| 28/03/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*