home > koncert > GOJIRA, MASTODON, SLAYER, 8.VI 2012., Dvorište Jedinstvo, Zagreb

kontakt | search |

GOJIRA, MASTODON, SLAYER, 8.VI 2012., Dvorište Jedinstvo, Zagreb

Umjesto najavljenog Rokaj Festa, dobili smo 3 veličanstvena benda, najbolja sa najavljene line-up liste (jedino bi stvar modernizirao Enter Shikari), no niti s ovime što se desilo na otvorenoj sceni pogona Jedinstvo u dvorištu Močvare ne smije se biti nezadovoljan. Sjajno protagonirana, zamišljena i realizirana metal večer umjesto Rokaj festa, dovela nam je ova velika imena i abnormalnu količinu publike koja jedva jedvice da je stala u ipak premalen prostor. Veliki dio publike je tokom Mastodon i Slayer nastupa htio ili ne, morao ostati u dvorištu Močvare jer je gužva bila tako velika da se niti bagerom raščistiti nije mogla. I neka je bilo tako, ove večeri su samo ljubitelji žestokog zvuka došli na svoje i nikome nije palo na pamet da ostanu kod kuće gledati prvi dan Europskog nogometnog prvenstva u Poljskoj i Ukrajini.
[ gojira ]

gojira   © edi

Došao sam nešto prije 18h, a kad tamo, sve je vrvilo od publike ispred Močvare; ovakvu gužvu na ovom mjestu nisam vidio jako dugo. Možda još od nastupa Einsturzende Neubauten prije 3-4 godine i Toy Dolls daleke 2004. Vani je bilo, po mojoj procjeni oko tisuću-dvije ljudi, a unutra je već skoro sve ključalo, no ipak se komotno moglo smjestiti negdje uz šank ili pozornicu. Metal publika je dobila svoj dan, koji je igrom slučaja bio i moj rođendan. I nije bilo kiše i nevremena, bio je prekrasan lipanjski Medardo koji nam nagovješta 40 lijepih dana. Nekoliko štandova s majicama i cd-ovima dočekalo vas je u samom dvorištu Močvare, pristupačna cijena pive (14 kn) na koju se nitko nije bunio, nekoliko točionika gdje se plaćalo samo keš lovom i premalo poljskih toaleta. Izgleda da niti organizator nije očekivao ovakvu najezdu publike, no barem je Močvara bila otvorena, te se u pauzama moglo skoknuti u hladovinu šanka.

Prema programu, prvi su izašli fantastični Francuzi GOJIRA koji su odmah u startu zakuhali stvar otpočevši točno u minutu, u 18.30h svoj genijalan koncert. Set lista im je bila klasična kao što to navodi na internetu govore, a odmah nakon uvodnih "Space time" i "Clone" gro publike je skandirao 'go-đi-ra, go-đi-ra'. U to skandiranje se znao uključiti i bubnjar Mario Duplantier sa obrednim lupkanjem po bubnjevima.
[ gojira ]

gojira   © edi

No, ono što je daleko vrednije i bitnije, bend je izgorio na pozornici. Prvi puta su nastupili u Hrvatskoj u kojoj su ostavili i srce i dušu na nešto više od 60 minuta. Vrućina popodneva je još dobrano pržila, a oni su dolijali ulje na vatru gdje je samo piva bilo jedino osvježenje uz poneko prskanje boce s vodom koje je znalo doletjeti s pozornice. Ja se uistinu ne sjećam boljeg uvoda u neki mini festivalčić s ovako moćnim protagonistima u kasno popodne; Gojira su bili fenomenalni. Joe Duplantier je nekoliko puta zahvalio publici na sjajnoj podrški izjavivši da ovakav prijem na prvom nastupu u Hrvatskoj nisu očekivali. Naš auditorij ne samo da jako dobro poznaje njihov opus, štoviše, i pjevao je s njima, a to se inače ne dešava tako često kada je u pitanju ipak još uvijek 'mali' underground metal bend. Kroz repertoar su nanizali strašan presjek karijere sa svih albuma, a tu se pronašla i ona post-punk/noise stvar "Terra incognita", te bombe "Backbone", "The flying whales", "Oroborus", "The heaviest matter of the universe" i završna valjajuća himna "Vacuity". Izveli su i jednu novu s nadolazećeg albuma "L'Enfant Sauvage", a bend je na pozornici bio toliko aktivan da su gotovo u svakoj pjesmi skoro izlazili prvim redovima publike doslovce u bradu. Nakon ove svirke onih 190 ili 220 kuna uloženih u kartu se potpuno isplatilo.
[ mastodon ]

mastodon   © edi

Točno u 20h na scenu su izašli MASTODON s opakom set listom od skoro dvadesetak odličnih pjesama i zvukom kakav se samo poželjeti može. Bili su na nekoliko potencija bolji od onog lanjskog nastupa na InMusicu kada su zvučali hermetički kao da dolaze iz nekakve mono kutije, bolje rečeno garaže. Moram priznati da nisam pazio na redosljed kompozicija jer su mi se pive nizale zajedno sa rođendanskim čestitkama, ali kako sam se ja 'dozirao', tako je i paralelno koncert bivao sve bolji i bolji. U jednom momentu, ne znam da li je to moja subjektivna varka ili je bila stvarnost, učinilo mi se da prisustvujem najboljem koncertu tekuće godine prilikom izvedbi "Crack the skye" i "All the heavy lifting", te osobito na samoj završnici svirke sa "Iron tusk", "March of fire ants" i "Blood and thunder". Mastodon su bili, barem za mene, fenomenalni i predobri.
[ mastodon ]

mastodon   © edi

A kako onda više okarakterizirati SLAYER? Ja uistinu ne znam da li bi itko na svijetu smio i mogao nešto reći protiv ovih legendi. Vjerujte mi, ako ih još niste vidjeli uživo, ovaj bend je hiljadama milja bolji od one najbolje rane Metallice, majko mila, razorili su i pamet i dušu i srce i ritam i melodiju i publiku. Neka kaže tko šta god hoće da su metal bendovi ovakvi ili onakvi, no niti jedan nije kao Slayer. Ma kakvi Maideni, Motorhead, Slipknot, Korn i ostali. To je, po mojem skromnom sudu, najbolji metal bend koji postoji i premda na novije materijale unazad 6-7 godina malo tko obraća pažnju, te su nam isporučili seriju starih hitova, nevjerojatno dobro su 'legli'. Vještina s kojom su odsvirali neke od svojih najbržih pjesama je čista pefrekcija, a one koje su 'poput stare Metallice' su toliko kvalitetno izvedene da bi ih se moglo komotno pustiti na srednjestrujaškom radiju kada urednik umjesto Gunsa i Opće opasnosti podari audijenciji punokrvni melodični metal. Ja znam šta mi je bilo osim rođendana i idealnog poklona kojeg sam dobio s ova 3 benda - došao sam se zabaviti i naplesao sam se na svirci Slayera kao na niti jednom metal koncertu u životu. Nije to samo headbanging kojeg oni imaju ponajmanje, to su melodije i sjajne pjesme kakve niti punk bendovi nemaju. Slayer su savršenstvo metala i zabavu su otpočeli sa posljednjim hitom "World painted blood" iz 2010. nanizavši potom, koliko sam brojio, ukupno 15 hitova, sve od "Postmorfem", "Angel of death", "Raining blood" i "South of heaven" iz legendarnih 80-ih, do ponajvećih hitova "Seasons in the abyss", "Death skin mask" i "Spirit in black" iz 90-ih.
[ slayer ]

slayer   © edi

Još se poslije ova tri fenomenalna benda u Močvari odigrao koncert domaćih snaga - Father, Igut i Consecration, ali gužva na prva dva je bila tako velika da sam nakon Slayer izgubio volju gurati se u prekrcan klub. Mnogima je večer tek počela jer je publika doslovce bila zbijena ko sardine u konzervi na Slayeru, a ja sam bio prepun utisaka da bi si ih išao, neću reći 'kvariti' s nečim manje vrednijim (šic mrcino od kazana!), nego mi se jednostavno više nije htjelo 'presjeći' najkvalitetniji žestoki destilat s domaćom rakijom.
[ slayer ]

slayer   © edi

Čitav događaj je protekao u savršenom redu; zna se da je metal publika najvjernija vojska kada su u pitanju ovako kvalitetni bendovi. Ljudi dolaze slušati glazbu i zabaviti se, a ne lupati i uništavati; nikome na pameti nije bilo raditi nekakve izgrede, a da je bilo onako kako je organizator htio sa Rokaj Fest spektaklom u nekom od paviljona na Velesajmu, čisto sumnjam da bi bilo ovako realizirano. Samo 3 velika benda - i to je bilo dovoljno za nezaboravnu metal noć u Zagrebu. Možda i jednu od najboljih koju je naša metropola ikad imala.

horvi // 11/06/2012

> vidi sve fotke // see all photos

Share    

> koncert [last wanz]

cover: Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

| 28/03/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije


> chek us aut!
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net
> najawe [blitz]

>> sve blitz najawe


well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*