home > koncert > Sebadoh @ Den Atelier, Luxembourg city, 19. listopada 2013.

kontakt | search |

Sebadoh @ Den Atelier, Luxembourg city, 19. listopada 2013.

Postoje bendovi koji su imaju određeni značaj i dugo su na sceni, ali jednostavno im ne posvetite onu pažnju koju zaslužuju jer u tom trenutku sušate nešto drugo i to vas opsjeda. Upravo takav bend meni je Sebadoh. Sjećam se prvog New Musical Expressa kojeg sam kupio na kiosku na Trgu negdje 1994. i na njegovoj naslovnici su upravo bili Sebadoh i njihov lider Lou Barlow. Već tada su bili veterani scene, pomalo u sjeni puno poznatijih bendova kao Dinosaur Jr. ili kasnije Pavement.

Unatoč brojnim drugim projektima i Louvim vraćanjima u Dinosaur Jr, Sebadoh su se i dan danas održali na sceni objavivši nedavno solidan Secret EP i odličan album "Defend yourself". Tako su i moja očekivanja od ovog koncerta bila velika.

Postoje koncerti na kojima sve krene ukrivo od početka. Upravo je tako bilo na večerašnjem nastupu Sebadoha u klubu Den Atelier u luksembuškoj četvrti Gare, poznatoj po raznovrsnom noćnom životu. Prvenstveno, u klubu veličine zagrebačke Tvornice (u onom manjem izdanju, kad se prepolovi) sakupilo se niti stotinjak duša. Sebadoh su na turneji sami, bez roadiea i bez svog tonca, a sam klub nije osigurao nikakvog tehničara, pa se veći dio koncerta pretvorio u pokušaje da se popravi pokvarena oprema, što je radio uglavnom sam Lou Barlow. Počelo je solidno sa niskom starijih stvari još iz devedesetih. Barlow i Jason Lowenstein izmjenjivali su uloge gitarista i basista i vodeći vokal, dok negdje u nekom trenutku nije otkazala pedala bas gitare. Barlow je uspio sam popraviti je, žicajući uspješno odvijač od nekoga iz publike.
[ sebadoh ]

sebadoh   © lovel

Tehničkim problemima tu nije bio kraj jer je jednu stvar kasnije pukla žica na crnom Telecasteru na kojem su do tada odsvirali većinu stvari. Zanimljivo je da klub Den Atelier nije osigurao skoro nikakvu tehničku pomoć osim jednog lika koji se bavio opremom na stageu. Vidio sam puno koncerata u životu ali rijetko kada takvo razočaranost izvođača. U svim tim tehničkim problemima Sebadoh su ipak ostali na nivou. Barlow i Lowenstein su stalno razgovarali s publikom, a skoro pa su mogli razgovarati sa svakime od nas osobno koliko nas je malo bilo. Barlow je detaljno ispričao kakvu je pizzu pojeo u gradu, zafrkavali su se na račun luksemburškog jezika, šizili na tonca koji nikako nije uspjevao namjestiti zvuk (lijepim hrvatskim jezikom rečeno "poštelati zvuk"), čak se u jednom od intervala tehničkih smenji zapjevalo i "I will always love you" od Whitney Houston (!).

Sve je ukazivalo na potpunu katastrofu. U više navrata Barlow je predlagao da prekinu koncert jer je sve otišlo kvragu, od čega ih je poslovično poslovna luksemburška publika brzo odvratila (s obzirom da se plaćalo cca 29 eura za kartu) tako da je uz brojne prekide ipak bilo oko 90 minuta svirke (da je kao u nogometu bilo trećeg suca, taj bi pokazao bar 20 minuta nadoknade zbog prekida). Na kraju se pokazalo i da je riknulo i pojačalo gitare, što je bio zadnji čavao u lijesu ovog nesretnog koncerta. Nagovarali smo Loua da odsvira nešto unplugged, na što je on odgovorio da nema akustičnu gitaru. Bisa naravno nije bilo, iako se malobrojna publika svojski trudila da ih dozove nazad.

Uzgred rečeno, ono što su odsvirali zvučalo je dobro, osobito nadahnute verzije "My drugs", klasika "Soul and fire" i "Not too amused", na "Skull" im je otkazala bas pedala... Uz opću rezignaciju ipak to nije bila loša svirka, makar se pretvorila u rasulo.

Inače, Lou Barlow se pokazao kao sasvim simpatičan i pristupačan tip, čak mu je bilo iskreno neugodno što je svirka tako ispala. Upoznali smo se prije koncerta na štandu s majicama i CD-ima. Pričao je kako je bio dobar koncert Dinosaur Jr.-a u Zagrebu, a ja sam ga uvjeravao kako bi i Sebadoh bili jako dobro primljeni od publike u Zagrebu i da im koncert sigurno ne bi izgledao ovako. Izgledalo je kao da je ozbiljno primio ovu sugestiju, pa se nadam da jednom možemo očekivati njihovu svirku i u Zagrebu.

lovel // 21/10/2013

Share    

> koncert [last wanz]

cover: JABADERA + COLOSTRUM, 07/03/2024, Sax, Zagreb

JABADERA + COLOSTRUM, 07/03/2024, Sax, Zagreb

| 11/03/2024 | terapija |

>> opširnije


cover: REBEL STAR @ Močvara, Zagreb, 07/03/2024

REBEL STAR @ Močvara, Zagreb, 07/03/2024

| 08/03/2024 | pedja |

>> opširnije


cover: Cryptopsy, Atheist, Serpentslain, Almost Dead @ Močvara, Zagreb, 05/03/2024

Cryptopsy, Atheist, Serpentslain, Almost Dead @ Močvara, Zagreb, 05/03/2024

| 08/03/2024 | ognjen bašić |

>> opširnije


cover: Yann Tiersen@Tvornica ZG 05/03/2024

Yann Tiersen@Tvornica ZG 05/03/2024

| 07/03/2024 | mario m. |

>> opširnije


cover: Monsieur Doumani i Dunjaluk @ Močvara, 01/03/2024

Monsieur Doumani i Dunjaluk @ Močvara, 01/03/2024

| 04/03/2024 | dora p |

>> opširnije


> chek us aut!
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net
> najawe [blitz]

>> sve blitz najawe


well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*