home > koncert > Suede, Den Atelier, Luxembourg city,02/11/2013.

kontakt | search |

Suede, Den Atelier, Luxembourg city,02/11/2013.

"Smithsi" za devedesete (netko bi rekao i "Smithsi za siromašne") vrlo je čest opis sada već legendarnog benda Suede u glazbenoj povijesti ranih devedesetih. Pojavili su se negdje na kraju prve faze britpop pokreta (koja se tada nije još tako zvala) ali su se zvukom i tematikom ipak razlikovali od suvremenika. Kičma benda, autorski dvojac Brett Anderson i Bernard Butler na prva dva albuma proizvela je hrpu odličnih pop stvari, a Butler je slovio kao jedan od najboljih gitarista toga doba, visoko plasiran na natječaju za "novog Johnnya Marra". Ja sam osobno bio veliki fan Suedea na njihova prva dva albuma, međutim, s vremenom su otišli u posvemašnju bezveznost i početkom dvijetisućitih postali nezanimljivi, u konačnici se i raspavši.
Njihov povratnički album "Bloodsports" iz 2013. sam dočekao sa skepsom. Pa što može više ponuditi Brett Anderson, još bez Bernarda Butlera? Album mi je bio vrlo ugodno iznenađenje, nije patio od previše anakronosti, ali opet ostao je onaj tipični Suede zvuk. Ne znam hoće li privući i nove fanove, ali nama koji smo voljeli Suede u devedesetima bio je vrlo radosna novost.
Tako sam imao velika očekivanja i od ovoga koncerta u Den Atelieru u gradu moga trenutna boravišta, Luxembourgu. Ugodno me iznenadila vrlo solidna popunjenost kluba veličinom nešto manjeg od zagrebačke Tvornice. Ljudi izgleda još uvijek vole Suede. Mnoga još uvijek mlada i lijepa lica, na kojima se ipak vide godine iskustva i života. Ipak smo generacija koja je, poput samog benda, svoje najbolje godine imala u devedesetima (iako to, bar meni, uopće nisu bile dobre godine), na koncertu benda koji tek mora dokazati da više nije samo glazbena uspomena.
[ Suede @ Den Atelier, Luxembourg ]

Suede @ Den Atelier, Luxembourg   © Lovel

Počelo je stidljivo, sa "Always" sa novoga "Bloodsports". Brett Anderson je borio sa glasom, kao i tonac sa zvukom. Neil Codling sa svojom tipičnom zbunjenom facom tražio je zvuk svoje gitare. Vrlo brzo, već na "It starts and ends with you" sve se poklopilo, zvuk je bio savršen, a i Andersonov glas je pokazao svu svoju raskoš. "Thrash" je bio prvi pravi singalong za več skroz zagrijanu publiku, a onda je uslijedio "Animal nitrate". Kakva ekstaza već na prvoj trećini koncerta, Brett Anderson diže publiku na noge koja sama pjeva refrain. Uzavreo je Den Atelier, kakav divan koncertni trenutak.
Atmosfera se mijenja i Suede spuštaju loptu, sa nekoliko polaganijih stvari, kao što su "Daddy' s speeding" i "The living dead". Anderson se zahvaljuje publici na tišini tijekom tihih stvari, moć njegovog vokala, impresivnog nakon svih tih godina, dolazi do izražaja. Brett Anderson se promijenio, od onog pomalo iritatnog hemafrodita iz ranih devedesetih postao je ozbiljan frontman, smjerajući više prema stilu starijih kolega poput Jarvisa Cockera ili čak možda i samog Bryana Ferrya. Dramatičan i teatralan, ali ozbiljan i fokusiran, izgara na stageu poput Jacquesa Brela....
Uz "Killing of a flashboy" atmosfera se opet diže. Anderson govori o novom albumu i potrebi da se zvuči "svježe", i koliko im odgovara da kombiniraju stare i nove stvari... Nakon rijetko svirane "God's gift" slijedi ekstatični defile koncerta. Nakon veličanstveno otpjevane "For the strangers", za kraj dolaze Suede best loved standars. Publika je otpjevala veći dio "So young" , a skoro bez pauze Neil Codling okrenuo je svoju gitaru na pomalo zaboravljenu "Metal Mickey" s kojom je završio redovni dio koncerta. Nakon dulje pauze bend ipak izlazi na encore, na kojem u jednako nadahnutom stilu izvode "The beautiful ones" i uz Andersonom naklon napuštaju stage.
Samo 75 minuta svirke za preko 20 godina karijere? Osjećao sam se malo zakinuto jer nisam čuo neke svoje favorite kao "Stay together", "The Drowners", "Introducing the band" , "She's in fashion" ili "Heroine". Ali bilo je to lijepih i nadahnutih 75 minuta, koji su pokazali da Suede nisu bend iz uspomene nego su bend koji i te kako ima još toga za dati, čak i bez Bernarda Butlera. Pokazali su da su i dalje the beautiful ones, valjda kao i generacija koja je uz njih stasala...

lovel // 04/11/2013

Share    

> koncert [last wanz]

cover: JABADERA + COLOSTRUM, 07/03/2024, Sax, Zagreb

JABADERA + COLOSTRUM, 07/03/2024, Sax, Zagreb

| 11/03/2024 | terapija |

>> opširnije


cover: REBEL STAR @ Močvara, Zagreb, 07/03/2024

REBEL STAR @ Močvara, Zagreb, 07/03/2024

| 08/03/2024 | pedja |

>> opširnije


cover: Cryptopsy, Atheist, Serpentslain, Almost Dead @ Močvara, Zagreb, 05/03/2024

Cryptopsy, Atheist, Serpentslain, Almost Dead @ Močvara, Zagreb, 05/03/2024

| 08/03/2024 | ognjen bašić |

>> opširnije


cover: Yann Tiersen@Tvornica ZG 05/03/2024

Yann Tiersen@Tvornica ZG 05/03/2024

| 07/03/2024 | mario m. |

>> opširnije


cover: Monsieur Doumani i Dunjaluk @ Močvara, 01/03/2024

Monsieur Doumani i Dunjaluk @ Močvara, 01/03/2024

| 04/03/2024 | dora p |

>> opširnije


> chek us aut!
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net
> najawe [blitz]

>> sve blitz najawe


well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*