home > koncert > TROBEZOVE KRUŠNE PEĆI - VIVA GLORIO + ZENPOP, 10.V, 2006.,Klub SC, Zagreb

kontakt | search |

TROBEZOVE KRUŠNE PEĆI - VIVA GLORIO + ZENPOP, 10.V, 2006.,Klub SC, Zagreb

U sklopu festivala "Žedno Uho" što se održava od 5. do 18.V, peti dan je pripao domaćim adutima koji su na ovom happeningu zastupljeni sa nekih petnaestak izvođača. (inozemnih imena također ima u otprilike istom broju). Inače čitav festival je smješten na nekoliko lokacija - u dvoranu Pauk, Galeriju SC, Teatar&TD i ovaj prostor Klub SC koji se nalazi na prvome katu studentskog centra odmah iznad studentskog restorana. Možda zbog toga što je ovaj koncert održan u srijedu, možda zbog toga što ovaj prostor i nije toliko koncertno razvikan, a možda i zbog toga što ova dva imena još uvijek nisu stekla priznati renome u širim medijskim oblicima, na koncertu je bilo prisutno jedva stotinjak ljudi, no to nije omelo aktere na pozornici da daju sve od sebe i predstave se u najboljem izdanju.
[ zenpop ]

zenpop   © horvi

Večer su otvorili posve nepoznati Zenpop, trio koji svira moderni brit-pop/rock po uzoru na mnoge znamenite izvođače današnjice (primjerice Coldplay, Interpol, Beta Band, Notwist...), te shodno tome i koriste otprilike slične kompozitorsko - aranžmanske sheme za oblikovanje svojeg izričaja. Prepuštaju kompozicijama da ih nosi hipnotički minimalizam kojeg nadograđuju sa bogatim gitarskim solo dionicama, te su ovaj koncert vjerojatno iskoristili za promociju svojeg imena koje će u narednom periodu sasvim lako dospjeti u blisku konkurenciju sa Ramirezima, te mnogim sastavima koji se još uvijek probijaju unatoč višegodišnjem prisustvu na sceni, poput Man Zero, Marinada, srpskim Goribor ili bosanskom Machinom.
[ tkp - viva glorio ]

tkp - viva glorio   © horvi

Centralni dio večeri bio je nastup Trobeza iliti Viva Glorio koji postepeno žele otkloniti staru slavu, reputaciju i naziv Trobezove krušne peći, a kao jasan dokaz ovoj tezi leži u tome da ne izvode niti jednu staru kompoziciju od prije dvadesetak i više godina. Njihov čitav repertoar se sastoji isključivo od novih skladbi koje su pripremali unazad godinu dana i po riječima gitariste Damira i pjevača Bege nastale su gotovo u izolaciji od trenutnih glazbenih trendova koji vladaju momentalno u rock svijetu. Ovo im je bio treći "povratnički" koncert na kome se pomalo počinju uočavati nove naznake i smjernice sastava. Prva dva nastupa su odradili s tenzijom da podsjete svoju staru publiku da su još uvijek živi i željni prave rock svirke u novom aranžmanu, dok je ovaj koncert po mnogo čemu pokazao nove specifikacije prema konceptu njihovog samog scenskog performancea.
[ tkp - viva glorio ]

tkp - viva glorio   © horvi

Repertoar je gotovo isti kao i sa prva dva nastupa u KSET-u i Krivom putu, no ove večeri su bili daleko otvoreniji, direktniji i slobodniji. Bega je u svoje tekstualne aranžmane povremeno ubacivao raznorazne "dodatke" i pikanterije, a čitav sastav je takoreći odvrnuo svoja pojačala do daske što je gotovo graničilo do pucanja bubni opni. Kada će objaviti album sa ovim novim materijalima tada će postati jasna njihova kompozitorska i glazbena snaga koja je na ovome koncertu bila suviše moćna za betonsko-keramički prostor Kluba SC. Još jednom su dokazali da su odličan koncertni sastav koji strahovito dobro barata sa instrumentarijem, te da su posve zreli za nastupe u daleko većim prostorima jer je njihov zvuk vrlo širokog raspona s kojim bi se sasvim lako mogli kandidirati za velike dvorane, stadione i open-air festivale. Oni su sjajni glazbenici, nadahnuti kreativci i opako moćni tekstopisci. Nemaju respekta prema prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, oni su svoji i to što rade je momentalno bez premca broj 1 u hrvatskom modernom rocku bez obzira nazvao ga netko noise-rock, alternativa ili nekako sasvim drugačije.

horvi // 12/05/2006

Share    

> koncert [last wanz]

cover: GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

| 13/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

| 11/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

| 05/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

| 01/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: DEMENTRONOMES, 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

DEMENTRONOMES, 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

| 01/04/2024 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net
> najawe [blitz]

>> sve blitz najawe


well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*