home > koncert > PUNK ROCK HOLIDAY 2014 @ Tolmin, Slovenija, 05-09/08/2014, Dan 1. i 2.

kontakt | search |

PUNK ROCK HOLIDAY 2014 @ Tolmin, Slovenija, 05-09/08/2014, Dan 1. i 2.

Prvo ti treba tjedan dana da okupiš ekipu i dobiješ godišnji pa krenu neplanirani gigovi koje organiziraš u gradiću gdje je svaka buka poslije 21h prijava policiji. Sat vremena do polaska shvatiš da si nepripremljen pa ti ostanu neke stvari doma za koje znaš da ih "moraš imati negdje". Onda dođeš u Tolmin i zaboraviš sve jer si na idealnom mjestu za ugasiti mobitel, kupiti pivo i slušati/gledati bendove koje ti svakodnevno u slušalicama trešte dok ideš pospan na još jednu smjenu posla.

PRVI DAN

Prvi dan festivala je za nas prošao vrlo brzo pošto smo bili vođe puta bendovima Rebuke i Stars burn stripes te se naš put do Tolmina rastegnuo od uobičajenih 3.5 na skoro 6.5h. Skandinavci vole kupovati, voziti po propisima, ne vole ni kišu ni sunce, a pridodamo li tome da im je naš alkohol bagatela, može se doći do zaključka da će se ubrzo vratiti u Hrvatsku. Da se vratim u Tolmin, taman smo nabasali na kraj svirke Implantsa. Moja velika tuga nije dugo trajala pošto su idući bili Authority Zero koji su svojih 45 min iskoristili više nego dobro. Publika ih voli, a kako i ne bi kad su iz jedne more američkih bendova postali bend koji ima pune klubove i festivalske prostore. Momci kombiniraju mnoge stilove, znaju rasplesati publiku, navesti ih na grupno pjevanje i skandiranje. Odsvirali su i stvar "Today we heard the news" te je posvetili Tonyu Slyu. Kasnije su nastupili i na beach stageu akustičnim setom. Prekrasnoća od benda! Gdje su oni stali, nastavili su i ska veterani Toastersi da bi nas zagrijali za dva velikana večeri: Lagwagon i NOFX. Lagwagon su otprašili svoj set u koji su ubacili puno stvari s prvih albuma. Svirački zvuče odlično, ali se Joey očito muči oko pjevanja. Sam je izjavljivao kako bend želi svirati stare stvari dok on to ne može više pjevati kao prije. Osobno, mene su oduševili. Od prve "After you my friend" preko "Violins", "Razorburn" pa do covera "Exit" - odsvirane u čast Tony Slyu, momci prže i vidi se da uživaju u svirci. Među pjesmama međusobno dobacuju jedni drugima što je simpatično i nemaju isfurane fore poput, nažalost, NOFX-a.
[ Ekipa ]

Ekipa   © fichonm

Nastup su zatvorili s "May 16" koja je raspametila rulju do kraja. Uslijedila je kraća pauza da bi tehničari posložili stage za NOFX i show je krenuo dalje. Simpatični kao i uvijek, svaki na svoj način, zezancija na račun Jugoslavije, rasa, vjere… Sve je to zabavno i dobro samo što npr. meni koji ih dosta pratim je to već pretjerano. Volim NOFX, još su mi uvijek najdraži bend, ali setlista na festivalima uvijek skoro pa ista, fore iste i ponekad to dosadi. Možda je to bilo radi Lagwagona koje sam odgledao prvi put, možda samo umor. Nemam pojma. Tijekom njihovog nastupa izbio je i manji incident dok je publika valjda prvi puta izviždala jedan bend na PRH-u. Jedan, inače po meni krivac za sve, naporan tip iz publike nekoliko je puta dotrčao do članova benda što je očito iritiralo tonca Lima koji ga je krenuo sam baciti s bine. Dečko je pao, a Limo mu je istrgnuo majicu. Redari su reagirali i publika je krenula sa zvižducima. Nažalost, izgledalo je gore nego je uopće bilo. Čovjek se napio i umjesto da se baca s bine, što je dopušteno i nema nikakvih prepreka između benda i publike, očito ni sam nije znao što hoće pa je ostao bez majice. Tu su se članovi benda pokazali pravim profićima te se Mike ispričao, što je ustvari i mene začudilo, te su zbog toga odsvirali još nekoliko stvari. Sve u svemu, zanimljiv i odličan početak festivala. Bez fotki, nažalost!

DRUGI DAN

Drugog dana smo odlučili biti učinkovitiji, riješiti probleme oko fotoaparata, obaviti sve što moramo i pogledati što više bendova. Naravno, festivalski život (pod tim mislim susretanje s poznatim ljudima na svakom desetom metra kampa), previše piva i votke uz neizbježno kupanje u ledenoj Soči prevare čovjeka. Srećom, beach stage je blizu pa sam se svako malo sjetio pogledati pokoji bend. Odmah moram naglasiti, unatoč raznim neugodnim mirisima na koje su se ljudi oko mene žalili, kako je dobar potez organizatora bio postaviti ogroman šator te time zaštititi opremu i bendove u slučaju kiše. Većina bendova koje sam pogledao tamo uopće ne bi imali nikakvih problema nastupiti i na main stageu. Uistinu ima dobrih bendova!
Pošto je drugi dan bio predodređen za istraživanje, degustirali smo i Budweiser pivu koja se točila po 3 eura i moram reći da sam ove godine puno zadovoljniji i cijenom i proizvodom. Jest da smo mi Balkanci naviknuti na bagatelu, keš i slično, ali fora je plaćati festivalskom karticom, ne stajat u nikakvih redovima o kojima moje kolege pišu i sl. Što se hrane tiče, bilo je svega: meksička, indijska, vege, junk food u ponudi za razumne cijene. Morao sam objašnjavati prijateljima, koji su bili prvi puta, čemu i moje čuđenje pošto sam tu svake godine. Organizatori svake godine proširuju ponudu sadržaja, cijene ne idu u nebesa i takvom taktikom privlače sve više ljudi.
[ August Burns Red ]

August Burns Red   © fichonm

[ The Real McKenzies ]

The Real McKenzies   © fichonm

Na main stageu smo pogledali metalcore atrakciju August Burns Red te mi je ostao u ušima komentar prijatelja da "što oni rade ovdje sa svojim bogom". Momci su se trudili iz sve sile animirati publiku, natjerati ih na pjesmu, kretanje i na kraju im je uspjelo coverom Linoleum, NOFX-a. Volio bih čuti komentar Fat Mikea na tu izvedbu jednog od kršćanski deklariranih bendova. Adolescentse sam propustio većinu seta, a Old Firm Casualsi su otkazali zbog loma ruke bubnjara. Program je tako ubrzan pa su The Real McKenziesi počeli ranije. Nisam neki fan navedenih bendova no ne iskoristiti priliku pogledati ih bila bi velika šteta. Za kraj su nas čekala dva hardcore povratnika na sam festival - H2O i Sick Of It All. Odgledali smo ih uz pivo u pozadini. Umor je napravio svoje, a i nekako su se više čekali treći i četvrti dan festivala.
[ H2O ]

H2O   © fichonm

[ Sick of it All ]

Sick of it All   © fichonm

Vratio bih se na publiku koje je svake godine sve više i stvarno se vide pomaci u tome. Čim započne svirka oko main stagea, popunjava se prostor i do kraja nastupa prvog benda, sve je puno. Organizatori se stvarno trude oko svega pa tako i da naprave dobru satnicu te da bendovi budu raspoređeni po nekom redu. Također je jako dobro da svirka na main stageu ne počinje prije završetka svirke na beach stageu pa se stigne odgledati baš sve.

fichonm // 11/08/2014

> vidi sve fotke // see all photos

Share    

> koncert [last wanz]

cover: GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

| 13/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

| 11/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

| 05/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

| 01/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: DEMENTRONOMES, 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

DEMENTRONOMES, 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

| 01/04/2024 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net
> najawe [blitz]
  • 18/04/2024 | zg, močvara
    sleepyheads (zg)
    alaska blue (ita)
    regen (slo)
  • 18/04/2024 | zg, vintage industrial bar
    eva braun (bečej)
  • 19/04/2024 | zg, tvornica
    jonathan
  • 19/04/2024 | zg, močvara
    diocletian (new zeland)
    sitis (zg)
    snØgg (slo)
    häxänking (vž)
  • 19/04/2024 > 21/04/2024 | zg, studentski centar
    27. izdanje crš - zagreb comic cona
    ------------------------
    kevlar bikini
    luxus lord
    ka'rah
    biciklić
    jura klavijatura
    ciroza jetre
    gretta
    no more idols
    stare pizde
    pater papula
    ---------------
    ulaz je sasvim besplatan.

>> sve blitz najawe


well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*