home > koncert > NOTHING + BAZOOKA @ Močvara, 08/11/2014

kontakt | search |

NOTHING + BAZOOKA @ Močvara, 08/11/2014

Točno u ponoć, snimljenim cvilećim introm, članovi benda NOTHING prizvali su okupljene, koji su se tijekom svirke predgrupe raštrkali po rezervnim položajima, da se okupe u koncertnoj dvorani kako bi zajedno krenuli na proročansko putovanje.

Uskoro smo se našli pred zidom buke koji nas je kolektivno otpuhnuo za barem dva koraka unatrag i stvorio grčeve u želucu kakve rijetki bendovi današnjice mogu stvoriti. Čuli smo July the Fourth, s netom objavljenog EP-a s grupom WHIRR, s kojom dijele basistu. Umjesto tišine između pjesama, tijekom večeri članovi su benda isporučivali pasaže gitarističke buke koji su se kretali od ugodnih melodioznih do uhobolećih.
[ Nothing ]

Nothing   © ulysea

Koncertni materijal im je baziran na ovogodišnjem albumu "Guilty of Everything", koji zaslužuje sve epitete koji su mu ikad dodijeljeni, a uživo taj album zvuči moćnije, bolje i sigurnije. Ovaj koncert je najbolje bilo slušati zatvorenih očiju, spoštenih glava, što su mnogi učinili, pa tako i sami članovi benda, čija se lica i emocije nisu nazirali ispod dugih kosa, koje su im padale preko lica. Tako sam se ja u jednom trenutku našao u nekom londonskom klubu gdje su The Jesus and Mary Chain svojom bukom i kratkoćom nastupa izazvali velike kontroverze. Tada je to bilo nešto revolucionarno i novo. Danas, tridesetak godina kasnije teško je izmisliti nešto novo. Nešto originalno po čemu će bend ostati zapamćen. Čini se da su NOTHING uspjeli unijeti dozu originalnosti i inkorporirati je u postojeće šablone shoegazea, dream popa i noisea, s kojom mogu parirati postojećim i prošlim velikanima na tom polju.
[ Nothing ]

Nothing   © ulysea

Tijekom koncerta, očito iznenađeni i oduševljeni posjetom, a činjenica je da je te večeri posjeta u Močvari bila iznad očekivanja, rekli su da im je to najposjećeniji "šou" u Europi, što bi organizatoru nakon njih i, sada već, legendarnog koncerta A Place to Bury Strangers, trebalo dati do znanja da se skupila kritična masa štovaoca bučnog shoegazea i neka samo tako nastavi, a evo mu i par prijedloga: Alcest, Ceremony, Then Comes Silence, Sennen... i dosta za početak.
[ Nothing ]

Nothing   © ulysea

[ Bazooka ]

Bazooka   © ulysea

Za kraj treba spomenuti i grupu koja je prethodila bendu NOTHING. To je grupa BAZOOKA iz Grčke, koji su tek nedavno najavljeni da popune program. E sad, ako su oni trebali poslužiti kao predgrupa, onda su trebali i skratiti svoj program, jer sat vremena svirke s pola sata kašnjenja od zakazanog graniči s bezobrazlukom, a ako su bili kao jednakovrijedan bend, onda su trebali možda bendovi zamijeniti mjesta, pa je Bazooka mogla nakon Nothing svirati za sebe i one koji bi to htjeli slušati do beskonačnosti. Ovako je ispalo malo nepravedno prema onima koji su došli slušati amerikance, a i prema samom bendu koji je poprilično dugo trebao čekati na svoj nastup.
[ Bazooka ]

Bazooka   © ulysea

[ Nothing ]

Nothing   © ulysea

[ Bazooka ]

Bazooka   © ulysea

Inače, Bazooka sviraju s dva bubnjara koji lupaju potpuno isti ritam. E sad, da li su htjeli pokazati da dvojica mogu lupati u sekundu točno ili nešto drugo, ostat će nerazjašnjeno, a nakon što su Nothing zaposjeli stejdž, jedan bubnjar je pokazao kako treba zvučati bend s odličnim bubnjarom. Muzički opravdavaju etiketu "post-punk" te s korektnim sviračima i malo lošijim vokalom, koji je, pretpostavljam, pjevao na grčkom, u najboljim trenucima podsjetili su me na Yugoton, odličnu kompilaciju ex-Yu bendova otpjevanu na poljskom, a u najgorima sam otišao na luftanje.

pedja // 10/11/2014

> vidi sve fotke // see all photos

Share    

> koncert [last wanz]

cover: GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

| 13/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

| 11/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

| 05/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

| 01/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: DEMENTRONOMES, 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

DEMENTRONOMES, 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

| 01/04/2024 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net
> najawe [blitz]

>> sve blitz najawe


well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*