home > koncert > A PLACE TO BURY STRANGERS + Bambara @ Močvara, Zagreb, 12/10/2013

kontakt | search |

A PLACE TO BURY STRANGERS + Bambara @ Močvara, Zagreb, 12/10/2013

Sinoćnji koncert dva izrazito gitaristička benda umjesto u dvoboj gitara pretvorio se u bubnjarski duel. Blaze Bateh (Bambara) i Robi Gonzales (APTBS) kao da su se trudili svaki na svoj način dekonstruirati bateriju bubnjeva koja se našla ispred njih. Moćno, glasno, brzo, još brže, ritmično, aritmično neki su od načina kojima su davali ritam gitarama ispred ili pored sebe a koje su opet radile nevjerojatan atak na uši slušatelja u punoj Močvari.
[ bambara ]

bambara   © edi

[ a place to bury strangers ]

a place to bury strangers   © edi

Znali su odmah da na kraju neće biti pobjednika no ipak su se svojski trudili prikazati svoje vještine lupanja po bubnjevima oko sebe. Možda nam se ponekad čini da su bubnjari skriveni u mraku pozornice ovdje samo da pomognu onima koji se nalaze naprijed no u ovom slučaju ako već nisu glavni članovi onda su barem punopravni.

Na njihovu žalost pokraj Reid Bateha (Bambara) i Oliver Ackermanna (APTBS), dvojice virtuoza na gitarama i njihovim pomagalima, nije se lako istaknuti, jer toliko mogućih zvukova koliko su ova dvojica izvukli iz jadnih iscijeđenih gitara rijetko je moguće čuti. Nadam se da dobro tretiraju svoje gitare prije i nakon koncerta, da im daju vitamine i zdravo ih hrane, jer po načinu na koji im služe stvarno to i zaslužuju. Ove gitare rade svašta. Reže na publiku, lebde u zraku, stapaju se s podom pozornice u skladnoj buci, čak ponekad i pjevaju umjesto samih pjevača. Moje uši su zbog njih doživjele rijetko čujan atak, no od "najglasnijeg benda njujorka" to se i očekivalo. A očekivalo se i da sa sobom neće povesti neku kamilicu od benda. Stoga je Bambara za ovu večer bila prirodan izbor.
[ a place to bury strangers ]

a place to bury strangers   © edi

[ bambara ]

bambara   © edi

Nakon MBV u Ljubljani mislio sam da sam čuo najglasniji bend. Nakon ovog više nisam siguran. No siguran sam da Močvara nije već dugo ovako nešto glasno ugostila i da neće još neko vrijeme.

No, bilo bi nepošteno ne spomenuti basiste, William Brookshire (Bambara) i Dion Lunadon (APTBS) koji ne samo da su držali ludo nametnuti ritam bubnjara i trudili se čuti u gitarističkoj buci nego su i otpjevali poneku, bacili se i u publiku i još štošta drugo činili kako ne bi ostali nezapaženi. I nisu.
[ bambara ]

bambara   © edi

[ a place to bury strangers ]

a place to bury strangers   © edi

Na kraju svega u I Lived My Life to Stand in the Shadow of Your Heart u naletu žestine Oliver je ostavio i isključio gitaru te prošetao po stejdžu i pogasio sve projektore koji su dotad mistično i dobro osmišljeno, osvjetljavali svirački dio te ostavio stroboskop i ritam sekciju koja je krenula u desetominutni napad na publiku i natjerala maltene i one u zadnjim redovima na sudjelovanje u veličanju buke plesom pod isprekidanim svjetlima stroboa. Time su nam APTBS podarili najupečatljiviji kraj koncerta ove klupske sezone. I kad sam mislio da se neće nakon toga vratiti jer tako nešto ne bi imalo previše smisla, ipak su došli odsvirali još Ocean i ostavili nas sa zujanjem u ušima koje traje još sad dok to pišem. I ne usuđujem se na gramofon staviti njihovu, sinoć kupljenu, ploču "Loud and live in 2012"...
[ a place to bury strangers ]

a place to bury strangers   © edi

I moglo bi se na kraju raspisati o "najboljem koncertu godine", o tome kakvu muziku u stvari ovi bendovi sviraju, no ostaje činjenica da smo sinoć u Močvari prisustvovali nečem rijetko viđenom i čujnom na našim prostorima i trebamo biti ponosni na organizatora koji nam je to omogućio.

pedja // 13/10/2013

> vidi sve fotke // see all photos

Share    

> koncert [last wanz]

cover: Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

| 28/03/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije


> chek us aut!
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net
> najawe [blitz]

>> sve blitz najawe


well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*