home > koncert > Fates Warning + Headless @ Hard Place, Zagreb, 11/11/2014

kontakt | search |

Fates Warning + Headless @ Hard Place, Zagreb, 11/11/2014

Još jedan metal bend koji kod nas stiže sa jedno četvrt stoljeća zakašnjenja. Srećom, vrijeme i uspjeh ih nije pretvorilo u nekakve parodije samih sebe, već su se zatvorili još dublje u sebe i preispitali što je stvarno važno. U ovom slučaju nastupanje na sitnoj i za bend takvog značaja premaloj pozornici pred šašicom najzagriženijih obožavatelja što u ovom slučaju čini negdje oko 150-200 ljudi koliko već stane u koncertni prostor Hard place-a.

Naravno tome je dosta kumovala i introvertiranost kao i totalna nezainteresiranost osnivača i najstarijih članova za bilo kakav materijalni uspjeh zajedno sa kompromisima koji neizbježno dolaze s tim, a moguća je i lagana prezrivost prema vlastitom djelu zbog objektivne nemogućnosti dosezanja savršenosti. S time na umu, nije čudno što se Ray Adler iskreno iznenadio dobrodošlicom i prihvaćanjem od strane zagrepčana.

Set lista je bila koncipirana po sistemu od svega po malo što je i logično budući se radi o premijernom nastupu. Naravno bili su izostavljeni albumi na kojima je bio prvi pjevač John Arch. Već sa početnom One Thousand Fires se vidjelo u kojem smjeru će se kretati nastup: bend je čvrst i savršeno uigran, Jay Adler raspoložen, publika dobro pripremljena. Slušajući albume, nisam uopće primijetio koliko pojedine pjesme imaju himničkog potencijala. Recimo One, Simple Human ili Point of View koje bi uz lagane aranžerske zahvate lako mogle proći i kao pjesme Pearl Jam-a. Čak i pjesme sa inače mračnog albuma A Pleasant Shade of Gray su ovako uživo izvedene dobile neki novi, malo optimističniji premaz.

Pjesme sa novog albuma koji je objavljen prošle godine nakon devetogodišnje pauze su se savršeno uklopile u set listu dok će neke poput Firefly ili I Am postati konstanta u budućim set listama. Baš zbog toga će Fates Warning uvijek biti pritajeni favorit. Naime, dok su drugi suvremenici poput Queensryche-a inzistirali na konceptu koji bi bio prihvatljiv i tadašnjoj MTV publici ili Dream Theater-a pretpostavljali virtuoznost dobro napisanoj pjesmi, Fates Warning su znali napisati dobru pjesmu koja je u isto vrijeme bila i zarazna i dovoljno komplicirana da se može pripisati progresivnom metalu. Tako se nikad ne gubi unutarnja logika pjesme pa sve te silne promjene glasnoće i ritma uvijek imaju smisla i ne čine se isforsiranom. Tome uvelike pridonosi odličan vokal Raya Adlera koji nije nimalo oslabio od kraja osamdesetih. Što je najbolje, razumio sam svaku riječ bolje nego na albumima. Nastup je isto bio odličan, pun emocija i praćenja pjesme pokretima što nije bio lak posao obzirom na statičnost ostatka benda. Ostatak instrumentarija je izvukao najbolje što se može iz prostora. Bubnjevi su ponekad bili malo preglasni, ali za čistoću gitara i basa se nema što prigovoriti, svaki ton se jasno čuo.

Publika je bila ekstatična i vidjelo se da je jedva čekala ovaj dvosatni nastup. Na kraju bi bio red spomenuti i predgrupu. Radi se o bendu Headless sa članovima skupljenim iz bendova Yngwie Malmsteen i Queensryche. Sviraju mješanac heavy-ja i glama uz obilje powera koji se najviše očituje u virtuoznim gitarskim solažama. Treba pohvaliti i pjevača koji je uskočio kao zamjena za ovu turneju i dobro se snašao. Stalno je animirao slušateljstvo i širio dobre vibre. Iako bend postoji još od 1993. godine, tek zadnjih par godina su se aktivirali.

Uglavnom Fates Warning su opravdali i premašili očekivanja. Nastup je bio odrađen maksimalno profesionalno uz potrebnu dozu prisnosti da ne bude samo još jedna gaža. Ne dopuštajući sebi umišljenost ostali su sami sebi vjerni kroz sve ove godine nauštrb komercijalnog uspjeha što će publika bilo gdje pa i ovdje itekako cijeniti. Možda i jesu došli sad kada su, budimo realni, već u poznim godinama i kada umirovljenje postaje sve vjerojatnije, ali snagom, energijom, pristupom i voljom nadoknađuju godine nedolaženja i pauziranja stoga smatram da je suvišno reći da je ovo bio metal koncert godine još od prve najave.

tomislav // 13/11/2014

Share    

> koncert [last wanz]

cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije


cover: JABADERA + COLOSTRUM, 07/03/2024, Sax, Zagreb

JABADERA + COLOSTRUM, 07/03/2024, Sax, Zagreb

| 11/03/2024 | terapija |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*