home > koncert > JOSIPA LISAC @ Tvornica kulture, Zagreb, 10/12/2014

kontakt | search |

JOSIPA LISAC @ Tvornica kulture, Zagreb, 10/12/2014

Za neke koncerte već u startu znate da će biti ono nešto. U slučaju naše najveće vokalne dive u to uopće nije trebalo sumnjati. Tim više što je koncert bio rasprodan par dana ranije i po internetu se tražila karta više.

A krenulo je prilično neobično, video snimkom prvog koncerta u spomen na Karla Metikoša. Ne bilo kojom, već onom opičenom verzijom pjesme "Danas sam luda" koju je tad izveo Psihomodo pop, a ludi Gobac je bio obučen baš u Josipinu stilu i svako malo pogledavao u šalabahter s tekstom. A kad je krenulo za "istač" na pozornicu je prvo izašla Josipa, ispričala nam malo o Karlu i tom prvom koncertu u spomen na njega. Prva pjesma večeras bila je "Make up", gdje se prateća ekipa polako ubacivala. Davor Črnigoj (bas gitara) je imao čast prvi načeti sviračku sekciju. Odsvirao je uvodni dio solo s Josipom, a zvukovno je naginjalo ka progresivnom Hendrixu. Za njim su se ubacili Gojko Tomljanović (klavijature), Borna Šercar (bubnjevi), Josip Grah (truba, harmonika) te najnoviji i najmlađi član Josipine postave Domagoj Doležal (električna gitara). Ono što kod Josipe i pratećih muzičara treba istaknuti su aranžmani pjesama, koje su poprilično izokrenuli. Tim potezom kista pjesme su dobile slobodniju formu i koliko god poznavali njihov izvorni kod, na ovom koncertu dok nije vokal krenuo, nije bilo puno šanse da ih prepoznate.
[ Josipa Lisac ]

Josipa Lisac   © mario m.

"Make up" je tako koketirao s Miles Davisom i jazz rockom početka sedamdesetih, dok je "Boginja" zaorala po funky jazzu. Prvi veći klimaks bio ja na "O jednoj mladosti". Tu je publika probala pratiti Josipin vokal, ali njene učestale improvizacije bile su prejake da se kvalitetno prati pjesma. Već tad postalo je jasno da snaga njenog vokala s godinama nije nimalo popustila, a dobili smo genijalne improvizatorske pejzaže. Jednako je bilo i u "Dok razmišljam o nama" koja je transformirana u jazz baladu s puno improvizacija. I sama je u toj pjesmi pohvalila svoje muzičare koji, kako je realno rekla, razumiju svaki ton. Iz balade su otišli u reggae u "1000 razloga". Jazz melodija je itekako bila prisutna i u "Živim po svome", a "Ja bolujem" je isporučio dulji uvodni solo na bubnjevima. "Gdje dunav ljubi nebo" aranžmanski je do temelja izokrenut, a Josip Grah prešao je u toj pjesmi s trube na harmoniku, dok je "Ležaj od suza" otišao u progresivnost za koplje više od originala.
[ Josipa Lisac ]

Josipa Lisac   © mario m.

U tom trenutku Josipa je napravila kratku pauzu, te na pozornicu pozvala i predstavila tri mlade dame, pjevačice kantautorice. Prva od njih, Dina Rizvić, dosad mi je bila totalna nepoznanica. Ta 21-godišnja Labinjanka predstavila nam se s pjesmom "Krenimo sa osmjehom", a osim vokala koristi i akustičnu gitaru. Najlakše bih njenu pjesmu oslikao kao gitarsko akustičnu verziju kakvu prezentira Norah Jones.
[ Luce, Dunja & Dina ]

Luce, Dunja & Dina   © mario m.

U pjesmi su još sudjelovali Luce na pratećem vokalu uz trubača Josipa Graha i publiku koja je pljeskom držala ritam. Nakon nje je došao red na već sad priznatu Dunju Ercegović aka Lovely Quinces. Naša večerašnja domaćica, gđa Lisac, nazvala ju je od srca Dragicom. Uz pratnju svoje gitare i moćnog glasa izvela je novu pjesmu, "In time" gdje je njen moćan vokal još jednom došao u prvi plan. Zadnja u niski bisera ostala je Lucija Ćustić - Luce. Nastupila je uz pratnju Vinka Ergotića na gitari. Njoj je Josipa dala najveće priznanje, otpjevavši joj back vokale, a pri kraju su joj se pridružile i Dunja i Dina.
[ Josipa & Lovely Quinces ]

Josipa & Lovely Quinces   © mario m.

Kad se bend vratio na pozornicu, nastavili su s "Život je samo most" s podužim gitarističkim uvodom, "Hir, hir, hir" je plovila funky jazzom, te pred kraj dva velika hita "Danas sam luda", posebno draga terapijskom fotografu ove večeri i "Magla" koju je novi aranžman poprilično usporio. Pred kraj pjesme, bend si je dao oduška, otišavši u tešku rokačinu. Kao "predbis", jer publika skandiranjem nije dala da se ode s pozornice, pala je "Ispočetka" u funky verziji kako je nekad Dino prašio sa Songkillersima, a za sam bis ostao je "Na, na, na, na" gdje su se prateći muzičari skroz opustili, što je posebno bilo vidljivo kod gitariste Doležala.
[ Josipa Lisac ]

Josipa Lisac   © mario m.

Josipa svakim novim koncertom kao da sve više pokazuje da joj godine čine samo dobro. Nerijetko je koncert nalikovao i na dobar stand-up nastup vrhunskog komičara. Svojim šalama između pjesama uspjela je prebrikati zid između publike i sebe, gdje smo svi disali kao jedan. Čak da ste zalutali na koncert i da ne znate pretjerano njen glazbeni opus, bilo bi vam jednako odlično. Kod takve glazbene veličine samo malo je potrebno da se sve kockice poslože. Aranžmanski zaokreti i vrhunski prateći bend također čine veliki dio tih kockica. A u pozadini na panou stajao je Karlov potpis. Nesumnjivo, da je živ, i sam bi potpisao koncert kao jedan od onih gdje je mjera do kraja pogođena.

jura // 11/12/2014

> vidi sve fotke // see all photos

Share    

> koncert [last wanz]

cover: GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

| 13/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

| 11/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

| 05/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

| 01/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: DEMENTRONOMES, 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

DEMENTRONOMES, 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

| 01/04/2024 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net
> najawe [blitz]

>> sve blitz najawe


well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*