home > koncert > KRIES @ Vintage Industrial Bar, Zagreb, 30/01/2015

kontakt | search |

KRIES @ Vintage Industrial Bar, Zagreb, 30/01/2015

Svašta nešto se priča kad je u pitanju koncert Kriesa koji se održao u rasprodanom Vintage-u prošli petak. Uglavnom odlični komentari na sve strane. A sjećam se i da se prvog dana kada je event osvanuo na fejsu čekirao poveći broj ljudi, i nekako sam pretpostavljao već tada da će karte planuti i opet će određen broj ljudi ostati uskraćeni za novo, i u zadnje vrijeme rijetko šamansko mađijanje. Pomama je bila tolika da se igrom prilika u društvu našao jedan sasvim random (u nastavku teksta-) Tip. Spominjem ga iz razloga jer čovjek je izrazio želju vidjeti nešto novo, a shvatio je da se tu sad spominju neki krijesovi pa mu se priča učinila zanimljivom i odluči on da je to to. Hodamo mi tako prema Vinatage-u kad me Tip upita kakav je taj bend koji idemo slušati večeras. ''Oni su ti super, vidjet ćeš. Ugrubo, sviraju ti popularno zvani world music, samo oni izvode našu izvornu domaću glazbu i pjesme ali u nešto modernijoj verziji. Prilagodili su se njoj i obrnuto, a miješaju je sa puno modernih stilova. Ma ima svega, svidjet će ti se. Sve su to vrsni muzičari i osim što sviraju u ovom bendu, bave se glazbom i na drugim stranama. Na primjer, sviraju ti neki članovi iz Elementala. Znaš za njih, jel? Ne.'' Tu sam otprilike što od šoka, što od pokušaja da se ne nasmijem i uvrijedim Tipa, ali i iz sasvim očitog razloga prestao pričati s njim o glazbi poštedjevši sebe i njega. Doseg su mu mjesta tipa Hemingway i slični. I ovo ne govorim iz ikakve sprdnje, već da bi vam dočarao koliko Tip nema veze s ovim koncertom, no kroz neke kanale galama oko istog dovoljno ga je zaintrigirala da posjeti ovakav događaj. Možda je on očekivao nešto sasvim deseto, no bez obzira na to, nisam mu davao prevelike šanse da preživi do kraja.

Check-in, garderoba, piva, start! Sve u 10 minuta. A Kries nasmijani i veseli što ponovno sviraju u Zagrebu. Gledao sam ih live dosta puta, no njihova dva albuma dobro su prostudirana i upijena. I Legenov rad također, no Kries je druga priča.
[ Kries ]

Kries   © Karlo Simović

Znam da sam jednom primijetio kako se po njihovim intervjuima/tekstovima/najavama koncerata/izvještajima često ponavljaju fraze ''očekujemo novi materijal'' ili ''možda nas počaste novim stvarima'' ili ''opet ništa novog na set listi''. No ovaj puta Kries su zadovoljili te kriterije i predstavili nekolicinu novih pjesama. Set listu nisam vidio, pa ne bi htio nagađati imena, no osjetno se primjećuje razlika novog materijala spram starog. Novi je dosta, ne bih rekao energičniji jer energije imaju sasvim dovoljno, već baš u neku ruku nabrijaniji.
[ Kries ]

Kries   © Karlo Simović

Glavnu okosnicu nekako nose električna i bas gitara uigranog dvojca, a sva čarolija benda vrti se oko njih. U trenutku mi se učinilo kako bih taj jedan ponavljajući rif bez problema smjestio u puno žešće žanrove u kojima su face bili bendovi poput npr. RATM-a. Možda to ovako na prvu nevjerojatno zvuči, no nije daleko od toga. Novi materijal nema niti tu mekoću pjesama poput Lepi Juro, Oj livado ili Pisan Jelen. Ali zato ima groove koji ovako, i na prvu, radi publici isto ono što su u stanju Zumba ili pak Grličica. Zbilja me zanima kako će ispasti album jer su me neke pjesme baš iznenadile.
[ Kries ]

Kries   © Karlo Simović

S druge strane niti bend se nije štedio. U par navrata bubnjar je skoro eksplodirao od nabrijanosti, a niti ostatak se nije bunio protiv takvog ritma. Učinilo mi se da su se usred tih pikova tu i tamo na sekundu znali i raspasti, no to ništa bitno nije umanjilo doživljaj jer kad se između članova benda posloži njihova magija, zvuk koji proizvode doslovce dobije okus, miris, boju i toplinu kakvu ne uspije bilo tko proizvesti. Bilo je u par navrata i dizalica i spuštalica, no ipak u povoljnijem omjeru za ove prve, što je na kraju rezultiralo sa oko dva sata svirke. Poneslo me u jednom trenutku, no ako ću baš cjepidlačiti, rekao bih da sam bio i na njihovim boljim nastupima. Možda su tome kumovali ambijent, prilika ili koji drugi razlog, no u principu nije uopće niti toliko bitno.
[ Kries ]

Kries   © Karlo Simović

Tokom koncerta u nekom trenutku, pomahnitala raja ispred bine je počela plesati kolo, a ja sam se sjetio Tipa i pomislio, ajme što si sad ovaj misli ako je ostao dovoljno dugo da ovo vidi. Prepričavat će ovo i svojim unucima. I na kraju sam ga i pronašao i shvatio da sam bio u krivu. Nije odustao jer su mu se Kries zbilja dovoljno svidjeli i doprli do njegovog zatrovanog mozga da shvati kako ovo ipak nešto znači. Da ovo nije praznjikava i šupljikava bezvezarija kakva dopire iz svakog čoška. Možda su mu otvorili vrata u neki svijet za koji on do sada nije niti pomišljao da postoji. Mislim da zasigurno jesu. A to bi, ako na taj način gledamo, i trebao biti njihov cilj.

mario m. // 02/02/2015

> vidi sve fotke // see all photos

Share    

> koncert [last wanz]

cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije


cover: JABADERA + COLOSTRUM, 07/03/2024, Sax, Zagreb

JABADERA + COLOSTRUM, 07/03/2024, Sax, Zagreb

| 11/03/2024 | terapija |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*