home > koncert > Useless Eaters, Eke Buba @ Močvara, 24/09/2015, Zagreb

kontakt | search |

Useless Eaters, Eke Buba @ Močvara, 24/09/2015, Zagreb

Od stotinjak izvještaja koje do sad objavih na našem džepnom e-zinu o zvuku i slici, većina njih je, ili si barem ja tako utvaram, više ili manje suvislo progovarala o doživljenom na koncertima (i festivalima). Važno je pritom istaknuti kako sam u potpunosti svjestan određenih manjkavosti koje ih karakteriziraju. Ukratko -nemam nikakvu muzičku naobrazbu da bih se mogao smatrati kompetentnim ulaziti duboko u analize same strukture pjesama, niti se kužim u svu tu stručnu terminologiju iz glazbene teorije pa da se mogu razbacivati velikim izrazima. Čak ni ne sviram niti jedan instrument, a i osobnog bendovskog iskustva jedva da imam. Koncerte pohađam ekstremno često već niz godina, ali sam tek zadnjih godinu i pol dana počeo pisati o njima. Prije toga sam dugo na njih odlazio iz nasušne potrebe za adrenalinskim "šutom" koji se osim muzike (koja je naravno uvijek bila i ostat će prioritet) počesto sastojao i od raznih drugih popratnih sadržaja. To je nešto čega se, nije me sramota priznati, nisam odrekao do danas. Činjenica da imam čast i privilegiju podijeliti s vama, cijenjeni čitatelji, vlastiti stav i dojam o nečem toliko prekrasnom kao što je svirka uživo, me nije dovela do stupnja da sam namrgođeni novinar s akreditacijom ponosno obješenom oko vrata koji stoji u sjeni pola metra iza tonca (jer tamo je najbolji zvuk) i u notes samozadovoljno zapisuje zajedljive opaske na račun izvođača samo da bi ih po dolasku kući pod svjetlom stolne lampe križao i prepravljao jer se ne želi nikom zamjeriti.
[ useless eaters ]

useless eaters   © kuma

Ne, na gigove idem napiti se, naplesati, naskakati, izurlati, pogati se, nositi ljude na ramenima, verati se na stejdž i otimati se za mikrofon, a onda vam napisati izvještaj na koji sve navedene aktivnosti najčešće gotovo da i nemaju nikakav utjecaj. Volim zamišljati da ga ponekad čak i učine sočnijim, jer sam bio aktivni sudionik kolektivne razmjene energije, a ne pasivni promatrač jednog tako uzbudljivog čina. Je li to pozitivno ili negativno, ostaje na vama da procijenite. Za dvadesetak će godina to vjerojatno biti potpuno drugačije (možda se pretvorim baš u onog opisanog kolegu, lako moguće), ali danas mi je dvadeset i jedna i ne vidim problem u tome da spajam ugodno s korisnim. Također, jednom kad se prihvatim pisanja izvještaja, ne opterećujem se time što će tko reći ili misliti kad ga pročita. Svaka riječ koju sam ikad napisao, bila ona negativno ili pozitivno usmjerena, je potpuno iskrena i stojim iza svake. Drugačije ne znam, niti me zanima. Onaj koga sam pohvalio, a i onaj koga nisam, ionako to sve ne trebaju uzeti previše k srcu, jer dolazi od čovjeka čiji je jedini "kapital" stotine odgledanih koncerata i tisuće preslušanih albuma, drugih referenci nemam. No, da se vratim na stvar. Naime, ponekad kad se prihvatim pisanja izvještaja s nekog od koncerata koji je bio u većoj mjeri obilježen spomenutim "popratnim sadržajima" (npr. svaki iz Medike), ja gotovo da i ne znam što bih napisao. Sjednem tad pred računalo i polako odmotavam klupko događaja te na kraju ipak uspijem posložiti dojmove, slike, zvukove i trenutke u jedan više ili manje koherentan mozaik. Vjerujte mi, neusporedivo više znam o koncertu nakon što pročitam vlastiti izvještaj negoli prije nego što ga počnem pisati.
[ useless eaters ]

useless eaters   © kuma

Pamtim i primjere poput onog dementnog Goulash Disko partija u KSET-u kada je sastavni dio koncerta bila besplatna rakija koja se točila u potocima. Onemoćao sam tad i zaspao na Martinovki, ali sam svejedno naknadno uspio u sjećanje prizvati dovoljno isječaka da vam mogu nešto napisati. Dobro, dosta je okolišanja, vrijeme je za priznanje - u Močvari su 24.09. nastupili Eke Buba s Ferenščice i Useless Eaters iz San Francisca a rupe u mom mentalnom kolažu su tolike da se, ni uz najbolju volju i najveći trud, ne smatram sposobnim sklepati nešto što bih smatrao reprezentativnim izvještajem s tog događaja. Jebiga. Isprike portalu, bendovima, organizatorima. Portalu ide i javna zahvala što je dovoljno kul da trpi sva ta sranja zbog kojih bih negdje drugdje odavno dobio nogu. Šta ćeš, bilo je i pijanijih noći u životu, ali rijetko koja me ostavila toliko "izblekautanog". Opet je, naravno, u igri bila stara varalica - rakija. Mogao bih se sada baviti izmišljanjem i bacanjem nekih općenitih fraza koje ne znače ništa, ali to mi se istinski gadi i ne želim se spuštati na tu razinu. Radije ću vam pružiti ono što je ipak preostalo - a to je tek pokoja nabacana mutna sličica koja tu i tamo izviri poput neke uspomene iz djetinjstva. Njih vam mogu prenijeti, ako vas još uvijek uopće zanimaju i ako i dalje čitate ovo.
[ useless eaters ]

useless eaters   © kuma

- Znam da sam se čudio što je Seth Sutton, alfa i omega benda, vrlo sićušan i nekako neupečatljiv čovjek

- Svirali su u parteru ispred stejdža, što se (kao i gotovo uvijek) pokazalo dobrom odlukom i pripomoglo je u stvaranju jedne prisnije atmosfere

- U nekom trenutku smo se uspjeli u backstageu ogrebati za neku hranu, hvala onome tko nam je to dopustio

- Nakon koncerta sam uspješno uvjerio ljude iz benda da mi se sestra zove Kunigunda

- Gitarist se penjao na zvučnik a mislim da sam ga i nosio uokolo

- Dečki su u nekom trenutku svi zamijenili instrumente, gitarist je pjevao, bubnjar svirao gitaru, a Seth bubnjao

- Zvučali su, barem mi se tako čini, manje neurotično nego na izdanjima

- Događalo se da ljudi iz benda ulaze u publiku, što je bilo dočekano sa simpatijama

- Posjećenost je bila solidna, unatoč jakoj kiši koja je padala cijeli dan i cijelu noć

- Iako ne znam više detalja, znam da je generalni dojam bio takav da je nastup bio odličan
[ useless eaters ]

useless eaters   © kuma

Eto, to je manje više to. Kad sam već u potpunosti personalizirao ovaj "izvještaj", reći ću vam i slijedeće - iako mi je um smetnuo sa sebe ovu večer, tijelo još uvijek osjeća njene posljedice. Toliko sam naime jako pokisao vozeći se na biciklu bez kišobrana tijekom cijele noći da mi je ta vlaga potpuno sjebala križa koja me i dalje brutalno bole. To je valjda cijena koju moram platiti za ovakav besramni amaterizam, jebiga.

ujak stanley // 29/09/2015

Share    

> koncert [last wanz]

cover: Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

| 28/03/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*