home > koncert > Velika rock eksplozija #8, 3.dan: MINISTARSTVO NAPADA + KOPITO @ Hard Place, Zagreb, 10/10/2015

kontakt | search |

Velika rock eksplozija #8, 3.dan: MINISTARSTVO NAPADA + KOPITO @ Hard Place, Zagreb, 10/10/2015

Posljednji dan Velike rock eksplozije pokazao je dva benda koja u zadnje vrijeme više nemaju neg' imaju nastupe uživo, pa je ovo bila idealna prilika da čujemo što nam danas mogu ponuditi Ministarstvo Napada i Kopito. Moram pohvaliti organizatora za razgovore koje smo vodili prije, između i nakon nastupa dvaju bendova. Zbilja smo imali profesionalno opuštajuću komunikaciju, gdje smo se fotograf Čenga i ja osjećali i više nego kao kod kuće. U razgovoru smo saznali i da je jedan od bendova koji je bio na popisu, Repassage, zbog smrtnog slučaja morao otkazati nastup. Posjećenost kluba negdje poslije pol' deset bila je osrednja. Koliko je za to kriva svirka, a koliko kišno vrijeme ne znam. Kako je koncert odmicao, a posebno kod nastupa Kopita, publika je već solidno ispunila prostor, ali prvi redovi ostali su pri oba nastupa prazni, o čemu malo više kasnije u tekstu.
[ Ministarstvo Napada ]

Ministarstvo Napada   © čenga

Večer su otvorili zagrebački dečki, Ministarstvo Napada. Grupa se sastoji od standardnog Ramones punk rock kvarteta, gitara, bas, bubanj i vokal, a glazba koju sviraju balansira između tvrđeg rocka Partibrejkersa i standardnih melodiozno distorziranih punk rifova. Za razliku od Ramonesa, gdje su članovi za potrebe benda dijelili prezime, u Ministarstvu djeluju stvarna tri brata i njihov zajednički prijatelj. Njihova vizija između rocka i punka meni nije dovoljno snažna niti za jedan, niti za drugi pravac. S jedne strane imaju žestinu koju su na početku imali KUD Idijoti, ali kako je koncert odmicao, tako se kroz njihov nastup pojavljivao preveliki kolaž raznovrsnih stilova koji nemaju zajedničku osnovu. Krenuli su u nastup zvukom sličnim Partibrejkersima, a kasnije kroz nastup bilo je i nekih pjesama koje su imale dodirnih točaka s Rage Against the Machine, kao i s Motörhead. Sva ta šaranja ukazivala su mi na to da se grupa još uvijek traži, što nakon dvanaest godina postojanja benda i nije baš dobro. Pjevač se trudio animirati publiku, ali ona je, osim prijatelja benda, ostala dosta rezervirana. Spomenuo sam gore u tekstu te prazne prve redove, nešto što, pretpostavljam, niti jedan bend ne voli. Direktna usporedba bila bi s predavanjima na fakultetu, gdje najčešće prvi redovi, osim pokojeg nadobudnijeg student(ice)a, zjape prazni. Ali rokenrol glazba nije fakultet, tu spomenuti prvi redovi bendu znače, jer ta publika vuče i one iza njih i, nerijetko zahvaljujući onima u prvim redovima, kompletna publika pleše u istom ritmu. Trudio se pjevač zvati ekipu naprijed, ali osim mene i mog fotografa, koji smo se od početka koncerta utaborili u prvom redu, ostatak ekipe nije se dao. A vjerujte mi, najbolja atmosfera i vibra oko bilo kojeg benda čuči baš u prvim redovima.
[ Ministarstvo Napada ]

Ministarstvo Napada   © čenga

Iako se dosad iz teksta može iščitati da mi se Ministarstvo Napada nije svidjelo, to baš i nije istina.Trudili su se biti zabavni, ali nedostatak učestalijeg koncertriranja učinio je svoje, pa je pjevač i više nego teatralno animirao publiku, što je ispalo dosta izvještačeno. Obrade kojim su pokušali malo više doprijeti do publike, također nisu pale na podno tlo, pa ispada da su "Rebell Yell" (Billy Idol) i "I Fought the Law" (The Crickets, iako najpoznatija preko obrada The Clash i Dead Kennedys) bile samo komercijalni trzaj da probaju bar malo razbuditi publiku. Posebno me se slabo dojmila pjesma za bajkere s pomalo infantilnim refrenom ("Mi volimo rock i miris benzina, sloboda nam dolazi iz adrenalina"). Ako prihvatim pjesmu kao sprdačinu i parodiju na recimo Opću opasnost, onda bih joj "možda" mogao dati prolaznu ocjenu, ali tekstualno je zbilja nisko, nisko. Pred kraj svog nastupa otprašili su dvije pjesme ("Dio mog ogledala", "Zagreb") koje su mi najviše dale vjeru da će se dečki uspjeti u jednom trenutku profilirati, jer to su pjesme na kojima bi, po mom mišljenju, trebao počivati zvuk benda. Kad bi imali još jednu gitaru u bendu, kao i producenta koji bi posložio aranžmane i zvuk, te učestalije nastupe, mogućnosti za širim krugom ljudi koji bi se navukli na njihovu glazbu, znatno bi se povećale.
[ Kopito ]

Kopito   © čenga

Nakon kratke pauze, red je došao na Kopito. Kopito postoje jednako dugo kao i Ministarstvo Napada, iliti dvanaest godina, a glazbu koja karaktezira njihov zvuk kritičari su davno gurnuli pod otočki rock. Iza sebe imaju tri albuma, neko vrijeme su iz godine godinu dosezali sve veću popularnost, ali to je u jednom trenutku stalo. I dugo vremena sam mislio da grupa više ne postoji, a pamtim kako su s debut albumom Riba imali kvalitetno ispolirani pop zvuk kojim su bili sposobni daleko dogurati. Iako se to nije dogodilo, ostaju njihovi koncerti koji su dovoljno zabavni. Kako grupa Repassage nije imala mogućnosti svirati, tako je Kopito dobio više prostora, pa su nam svirali skoro dva sata. A svirati dva sata nije lako, odnosno možda i nije teško, ali ono što je puno teže je držati publiku budnom kroz tako dugi period. Sam izlazak na pozornicu bio je pomalo teatralan, dečki ssu bili uniformni u mornarskim majicama, a pjevač/basist (jedini bez mornarske majice) je u rukama ponosno držao uokviren plakat ovog koncerta. Svojim taktovima vratili su nam miris ljeta, te su bili kontradiktni s (ne)vremenom i kišom koja je tada pljuštala oko Hard Placea. Početak koncerta krenuo je u međusobnom opipavanju pulsa između benda i publike, gdje su i jedni i drugi bili pomalo sramežljivi. I oni su zvali publiku naprijed, ali dobili su isti odgovor kao i njihovi prethodnici, pa je prvi red bio rezerviran za mene i moje kolege s portala, Ogija i Ujaka koji su se tu nacrtali baš oko nastupa Kopita. Frontman Kopita je za razliku od frontmena Ministarstva imao topao i prisan (pr)istup, kojim je zabavljao i publiku i članove bende. A zanimljivost koja krasi Kopito je brass sekcija u kojoj imaju dva alt saksofonista. Kasnije kroz razgovor mi je jedan bivši član benda rekao da su probavali i s tenor saksofonom, ali nikako nisu mogli dobiti zvuk koji bi ih zadovoljio. Jedan alt saksofonist, znao je povremeno uzimati i klarinet, nudeći tako još širi dijapazon zvukova.
[ Kopito ]

Kopito   © jura

Teško da će itko reći da mu je bilo loše na koncertu Kopita, a i onima koji skroz namrgođeni dođu na koncert, ovi otočani će nakon par pjesama namamiti osmijeh na lice. U pričama između pjesama zamišljali smo da smo na kruzeru, osjećali smo ljeto, dobili jednu rokersku, a saznali smo i pokoju o Grcima, Sirijcima i Vlajima. Plej lista koju su sastavili, a koju nisam vidio na pozornici, pa je moguće da su i improvizirali s pjesmama, posložena je tako da vas lagano diže i kupuje, pjesmu po pjesmu. Pred kraj koncerta pala je "Dođi na morski greben", koja je bez problema otvorila bendu put za bar još pola sata svirke, pa su se malo i razjamali, s "Voga Voga", u kojoj su atmosferom pogodili Jamesa Browna u sridu.

Posljednji dan Velike rock eksplozije ponudio je dva zvukovno različita benda, od kojih je jedan već dotaknuo zenit, dok je za drugi upitno, hoće li ga ikad dotaknuti. Ako bih morao izabrati koji me bend večeras više dotaknuo, odlučiti ću se za Kopito. Iako su mi Ministarstvo Napada žanrovski puno bliži, oni trebaju odraditi još puno koncerata da dobiju spontanost koju Kopito zahvaljujući učestalom koncertriranju odavno ima. Hvala još jednom Siniši i Tomislavu, bili ste sjajni organizatori i jednako ugodni sugovornici. Vidimo se za godinu dana!

jura // 12/10/2015

> vidi sve fotke // see all photos

Share    

> koncert [last wanz]

cover: Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

| 28/03/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*