home > koncert > Čuješ?!: PRAVICA + BELLETI + BREAKDOWN! @ KSET, Zg, 12/04/2016

kontakt | search |

Čuješ?!: PRAVICA + BELLETI + BREAKDOWN! @ KSET, Zg, 12/04/2016

Izlučni program ovogodišnjeg demo festivala Čuješ?! stigao je i do zadnje večeri. Kako je bilo i na prethodna tri koncerta, koja su se odražavala svakog drugog utorka u mjesecu, tako smo ovog utorka imali prilike čuti tri benda. Svirke na Čuješ?!-u, u odnosu na druge klubove, počinju rano, prvi bend starta već oko 21h, i već tad je prostor kluba bio ok ispunjen.
[ Pravica ]

Pravica   © jura

Večer je otvorila zagorska Pravica, bend iz Oroslavlja, koje je najpoznatije po pizzeriji. Tako će se ostati i nakon ovog koncerta, jer ono što je Pravica pokazala teško da može imati glazbeni prolaz. Nekako mi se čini da se i bend malo preplašio pozornice KSET-a. Kompletna postava bila je statična, što je, za rock bend, potez u startu osuđen na propast. Glazbeno ih se može gurnuti u hard & heavy grupaciju, s vokalom/gitaristom koji pjeva grungerski, bojom glasa poput Eddija Weddera. Pri njegovom pjevanju nisam mogao razaznati pjeva li on na hrvatskom, engleskom ili zagorskom dijalektu/jeziku, iz razloga što je, umjesto da pjeva direktno u mikrofon, pjevao u njegov bočni dio. Jednako nerazumljiv potez su dvije gitare, koje se premalo dopunjuju, što je još više doprinijelo monotonosti i dosadi koju su proizvodili. Da je bar jedna od gitara češće izvodila solo dionice, možda bi dobili malo na energiji, ovako je sve bilo poprilično mrtvo. Od pozitivnih stvari u njihovom nastupu izdvojti ću ritam sekciju, basist je bio posebno dobar, trudio se bar malo popraviti krvnu sliku benda, ali to je te noći bilo teško moguće. Nakon petnaest minuta u meni se stvorila želja da ostatak njihovog nastupa odradim na terasi kluba, ali ipak sam ih odgledao do kraja. I zažalio. Osmi putnik, u kojem je svoju karijeru započeo Gibonni, ili Giulianova Apokalipsa, bendovi koje sam nešto kao klinac preslušavao, a danas su mi smiješni, bar su za klasu bolji od dosade koju je Pravica priuštila u KSET-u. A glazbeno upadaju u isti koš. Jedino Pravica to danas radi i s dozom indie melodije, ali previše suhoparno. U KSET-u su djelovali kao skupina sklepana na brzinu, radi odrađivanja posla. Jedino mjesto na kojem bi njihova glazba mogla proći su bajkerska okupljanja, uz ekipu koja je ostala u glazbi šezdesetih i sedamdesetih. Za relativno mladi bend, postoje od 2009., bilo bi pozitivno da u svoju glazbu umjesto monotonih rifova unesu muda. I puno rada, rada, rada.
[ Belleti ]

Belleti   © jura

A zatim pozitivan šok. Mlade zadarske uzdanice, Beletti, ne samo da su popravile sve ono što mi je loš uvod donio, već su pokazali da friški bend (postoje cca godinu dana), može imati sviračku kvalitetu i uigranost, uz obaveznu dozu pozitivne zajebancije. Njihova pojava na pozornici mogla je biti mač s dvije oštrice. Pjevač je na glavi nosio vaterpolo kapu i sunčane naočale, bubnjar je svojoj glavi, uz sunčane naočale, priuštio šubaru (mogu si misliti kako mu nije bilo vruće!), cura na basu i gitarist sa specifičnim brkovima, koji kao da su posuđeni iz porno filmova C produkcije. I što možete pomisliti? Pod a) ekipa ne zna svirati, ali će se probati izvući na dobar scenski image ili b) svirački su totalno ubojiti, ali scenski ne znaju što će, pa se šašavo oblače da si bar malo dignu rejting. Ono što se dogodilo s njima je da su pobrali sve najbolje i pod a) i pod b). Iako nikad nisam previše pušio perfekcionističku svirku nauštrb energije, Belleti su uspješno spojili obje pozitivne strane. Nisam siguran jel' me više impresionirao gitarist, koji po wahu gazi i proizvodi tonove kao da razgovara s gitarom, slične zafrkanciji Antonija Pušića, scenskim pokretima sličnih Fruscianteu, bubnjar koji se uz bacanje kontri jednako dobro snalazio i u vokalnim dionicama, glavni vokal za kojeg nisam siguran koliko je udaraljkaš, a koliko vokalist, jer je bongose uvijek opalio baš u pravo vrijeme, da bi još malo popunio ionako sjajan zvuk benda, a pozornicom je vladao poput Jamesa Browna. Tu je i samozatajna basisitica koja se iskazala primarno svirački, a mislim da je bilo posebno impresivno kad je krenula slapati. Na prvu me scenski malo smetala njena povučenost, ali uz sviračku tehniku i tri mulca kraj sebe, scenski istup joj nije ni potreban.
[ Belleti ]

Belleti   © jura

Ponekad je nekoliko taktova sasvim dovoljno da te bend kupi, a prvi tonovi gitariste koji je gazio po wahu više nego neki punk bendovi po distorziji, dali su do znanja da dečki (+ cura) imaju "ono nešto" što ih odvaja. Uz zbilja hrpu mladih indie bendova, oni su otišli drugim smjerom. Jako bitna stavka mladom bendu je da otpočetka uspješno vlada pozornicom na način kako je Belleti to radio u KSET-u, ostavljali su dojam da su u Zagrebu već domaći bend, a ne da im je ovo prva svirka! I frontman i gitarist i bubnjar izmjenjivali su se i punili vokalima, a višeglasje uvijek donese pozitivnu vibru. U zraku je možda ostalo pitanje tko je tu lead singer, ali kad je zabava ovako dobra, to je i nebitno. Ali da bi mogao zabavu voditi na jednom visokom nivou (kako to radi prije spomenuti Rambo Amadeus), moraš biti okružen jednako vrhunskim sviračima, jer bi inače rezultat mogao biti polovičan. Belleti ima takvu ekipu, ali nitko od njih nije bio u službi silovanja svojih instrumenata, već je sve bilo složeno u idealnoj kombinaciji, s pozitivnom energijom. Zafrkancija u glazbi nosi utjecaj dalmatinskg kružoka TBF-a ili Šo!Mazguna, znači jedan pozitivan animatorski đir, koji nadopunjuju sviračkom drskošću, uspješno izbjegavajući mekane pop motive spomenutih grupa.
[ Breakdown! ]

Breakdown!   © jura

Za kraj su ostali Breakdown!, zabočki bend koji gdjegod da svira, gradi svoju bazu fanova. To je bilo uočljivo i na ovom koncertu, jer jedino pri njihovom nastupu su prvi redovi bili popunjeni i škvadra je pjevala zajedno s bendom. Oni koji ih nisu čuli, potrebno je spomenuti da su četvorka s dvije gitare (+ bas i bubanj), a oba gitarista ujedno su i glavni vokali. Da li su me se dojmili? Tu su mi dojmovi mixed up. U apsolutnim okvirima definitivno nisu bend koji bih si pustio doma. Ali jednako tako su bend koji treba bar jednom pogledati uživo. Najlakše ih je opisati kao našu verziju AC/DC-ja, a ima u njihovoj glazbi i Zeppelina i Purplea. Ali, svojom energijom na pozornici uspješno pobjeđuju monotonost koju ta glazba uz predugo konzumiranje nosi. Tekstovi su im na engleskom, pa koncertno ne mogu kroz njih isfurati apsolutnu emociju, kojom bi im publika jela iz ruke da pjevaju na hrvatskom. Uspjeli su sviračkom energijom stvoriti zvučni zid, ali nedostajalo mi je odmaka od standardnih rock obrazaca. Jer, koliko god su uspjeli spojiti novu i staru školu, u njihovom zvuku fali inventivnosti i bijega od klišeja. Malo opasnosti i avangarde dovelo bi ih puno dalje od trenutnog statusa, ali koliko uopće mogu ići u tom smjeru, vrijeme će pokazati. Ovako je sve uredno na mjestu, možda i malo previše.

Umjesto kraja, jedan mali paradoks. Na posljednjoj polufinalnoj večeri Čuješ?!, dogodila mi se slična situacija ukupnog dojma prema rasporedu bendova, kao i kad sam prisustvovao prvoj polufinalnoj večeri, održanoj u prvom mjesecu. Prvi bend koji je svirao i tad i sad doživio sam apsolutno kao predgrupu, jer ničim nisu odavali da imaju ono nešto, sredina (From another Mother i Belleti) je apsolutno odvalila, a posljednji bendovi večeri su pokazali nešto, ali opet nedovoljno. Slučajnost ili ne, tko će ga znati...

jura // 14/04/2016


PS: Veliko finale u kojem će nastupiti najbolji bendovi ovosezonskog Čuješ?! održati će se 10/05/2016!
Share    

> koncert [last wanz]

cover: Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

| 28/03/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*