home > koncert > SZIGET Festival 2016 - -1. i 0. dan @ Obudai Sziget, Budimpešta, 10-16/08/2016

kontakt | search |

SZIGET Festival 2016 - -1. i 0. dan @ Obudai Sziget, Budimpešta, 10-16/08/2016

24. Sziget festival završio je s rekordnom brojkom od pola milijuna posjetitelja u svih sedam dana trajanja. Točno 496 000 ljudi došlo je iz više od 100 zemalja svijeta, kako bi uživali u sedmodnevnoj neprekidnoj zabavi. Ako niste bili ove godine, sačuvajte datume od 9-16/08/2017. za zabavu idućeg ljeta. Što reći? Kako je bilo? E, pa bilo je predivno, nadahnjujuće, emotivno, hedonistički, vrijedno svakog atoma uložene energije za pripremu, novca, žuljeva, eventualne temperature i grlobolje i promuklih glasnica. Glazba, sreća i nezaboravne uspomene. To nisu samo koncerti to je potpuni doživlja za sva osjetila. Before I die I want to go to Sziget again!!!
[  ]

Za početak o headlinerima - prvoga i nultoga dana. Iako je najavljivana kao glavna zvijezda festivala, Rihanna je ostavila bljutav okus u ustima publike. Posjetitelje je iziritirala, na samom početku , kasneći pola sata, što je neoprostivo na ovakvom festivalu. Svi mađarski mediji izvještavali su da je koncert bio zapanjujuće loš, što i nije daleko od istine. Rihanna je nesumnjivo fantastična pjevačica, odličan izvođač, profesionalac, ali koncert je bio sterila i rutiski odrađen. Izbor pjesama je bio očekivan, ziheraški, hitoidan, što je i za očekivati, ali predvidljiv i aranžmanski dosadnjikav. Ako ste se došli isplesati i zabaviti, ostali ste razočarani, jer ste mogli samo stajati, gledati je iz daljine na wallu i stidljivo, zbog ogromnog broja publike, samo skakutati na mjestu. Osim toga, vidjelo se da se ne zabavlja, već odrađuje, iako joj je glas bio besprijekoran. Uz fantastičan bend i svemirske prateće vokale imala je i sjajne akrobatske plesače, koji su joj, prkoseći gravitaciji, pomalo ukrali show. Što se tiče organizatora festivala, oni su zadvoljno trljali ruke, jer su uspjeli dovesti zvijezdu ovakvog kalibra, čime su postigli da ulaznice za ovaj dan budu danima unaprijed rasprodane, što je, čini mi se, prvi put u povijesti ovog festivala. Rihanna, puno dima-malo vatre!!!
[ rihanna ]

rihanna   © maja

Dan su spasili Jake Bugg, MO, Parov Stelar i što se mene tiče Noughty boy. Jake Bugg je uvijek dobar i ziheraški potez za main stage u rano poslijepodne kao zagrijavanje. MO - danska, slatka, pop- elektro senzacija požnjela je uspjeh prošle godine, pa su je organizatori odlučili pozvati i ove, što Sziget često radi. Ljupka MO s divnim, nježnim glasom, uspjela je izazvati oduševljenje, rasplesati i pripremiti publiku za Parov Stelara, koji je sjajan izbor za main stage, plesanje, zabavu i pravi i istinski festivalski doživljaj. Noughty boy je također bio raspoložen, oduševljen fanovima koji su ga dočekali ovacijama i u popriličnoj ekstazi. Sjajan bend, sjajna pjevačica i hitovi La, la, la, Lifted, Wonder, ali i obrade Get lucky i Rolling in the deep izazvali su pravu euforiju. Noughty boy ima pjevačicu, valjda, svemirku s prekrasnim, sigurnim i čvrstim glasom, o kakvom sanjaju sve naše domaće kvazi zvijezde. (Samo sanjajte, nedostižne su vam ovakve visine i sigurnost izvedbe). Bend je nadnaravan i neopterećen i uživa u svakoj noti i taktu. Svirka im je ispeglana do zadnje note, a produkcijski je sve dovedeno do savršenstva.
[ parov stelar ]

parov stelar   © maja

Minus prvi dan festivala obilježila je kiša i prolom oblaka, koji je u potpunosti pokvario cijeli ugođaj i početak festivalskog ludila. Pljusak je počeo oko 17 sati, zasjenio koncert Skunk Anansie, napravio zatišje za vrijeme sexy trash techno ludila zvanog Die Antwoord, da bi ponovo počelo padati za vrijeme The Chemical Brothersa koje sam zbog toga i propustila. God demt. Govorimo o pljusku gdje ne pomažu niti čizme niti kabanica. Pa sad ti slušaj koncerte, divljaj, pleši i istražuj Otok slobode. Uglavnom, Skunk Anansie nije privukao veliki broj publike, dijelom zbog kiše, a dijelom zbog generacijskog jaza i činjenice da su Skunkići bili na vrhuncu popularnosti prije 20 godina, a današnji 20 i nešto godišnjaci jedva da znaju išta osim Hedonizma. Svejedno, Skin je bila energična, briljantna, uživljena u nastup, dajući zadnji atom energije, a ja sam znala svaku fucking stvar, svaki rif i sve tekstove. To je moja generacijska ljubav i slušala sam ih da nije ni pristojno reći koliko puta.  Tako da, Skunk Anansie u srcu....
[ naughty boy ]

naughty boy   © maja

Rap-rave atrakcija Die Antwoord ostavila me razjepljenih usta, budući da sam ih propustila u Zagrebu. Pomaknuti, orginalni, morbidni, pomalo zastrašujući bend koji izlazi iz svih okvira i konvencija, odprašio je sat i pol uzbudljive i potpuno nepredvidive svirke. Njina i cvrkutava Yolandi toliko su savršena kombinacija koja uz divljenje izaziva i strah, da se pitam što je ovo dvoje slušalo i na kojim je to utjecajima gradilo svoju glazbu i cijelu karijeru. Kombinacija ravea, hip hopa, afričke trash glazbe s hipnotizirajućim ritmovima raspametila je publiku i dovela atmosferu do usijanja. S dovoljno melodičnosti i pamtivljih refrena primamljivi su i prihvatljivi raznolikoj publici. Neviđen, neponovljiv i potpuno superioran i mudro izgrađen bend. Fascinantan nastup, genijalna svirka i energija koja potpuno zaokuplja i ne pušta. I think they're freaky, but I like them a lot.

TO BE CONTINUED....................

maja // 19/08/2016

Share    

> koncert [last wanz]

cover: GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

| 13/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

| 11/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

| 05/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

| 01/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: DEMENTRONOMES, 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

DEMENTRONOMES, 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

| 01/04/2024 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net
> najawe [blitz]
  • 19/04/2024 | zg, tvornica
    jonathan
  • 19/04/2024 | zg, močvara
    diocletian (new zeland)
    sitis (zg)
    snØgg (slo)
    häxänking (vž)
  • 19/04/2024 > 21/04/2024 | zg, studentski centar
    27. izdanje crš - zagreb comic cona
    ------------------------
    kevlar bikini
    luxus lord
    ka'rah
    biciklić
    jura klavijatura
    ciroza jetre
    gretta
    no more idols
    stare pizde
    pater papula
    ---------------
    ulaz je sasvim besplatan.
  • 20/04/2024 | zg, močvara
    indie-rock
    -----------
    widowspeak (usa)
  • 20/04/2024 | [srbija] novi sad, studio m
    knjižara bulevar books:
    -------------------
    dreddup (ns)
    mrt (ns)
    >> najawa @ terapija.net

>> sve blitz najawe


well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*