home > koncert > JESI FREE? -> CENE RESNIK/DANIELLE D'AGARO DUO (Slovenija/Italija) + G.A.P. (Zagreb) @ Močvara, Zg, 04/09/2016

kontakt | search |

JESI FREE? -> CENE RESNIK/DANIELLE D'AGARO DUO (Slovenija/Italija) + G.A.P. (Zagreb) @ Močvara, Zg, 04/09/2016

Putem do Močvare ove nedjelje, u ugodnom društvu kolege Žice, dežurnog fotografa, razmišljao sam mogu li očekivati više od pedesetak duša. Koncert je, naime, bio početak novog programa u Močvari, pod krilaticom "Jesi free?" - poštapalicu kojom je Dragan Pajić-Pajo (1957. - 2014.), osnivač prvog benda za slobodno improviziranu glazbu u bivšoj Jugoslaviji, Cul-De-Sac, najčešće dogovarao bezbrojne koncerte, a koji su se nerijetko pretvarali u prave društvene događaje. Nekakvu paralelu najjednostavnije bih povukao s programom ZEZ, koji se već nekoliko sezona održava u KSET-u, a koji također privlači samo odabrane, i to zaljubljenike u slobodniju jazz formu.

Jednostavna izjava kako je svaki početak težak, u ovom slučaju odnosi se na broj pubilke na ovom koncertu, čija brojka nije prelazila dvadeset. Nisam siguran trebam li u slušače ubaciti organizatore, konobare i ostale zaposlenike Močvare. Broj ljudi nije nešto što me čudi, jer free jazz nije nimalo lagana glazbena forma za slušanje i potrebno je dosta godina slušanja te čarobne glazbe da dosegnete free vrh. A i gomilu poznanika i prijatelja koji se šminkaju da slušaju jazz, ne viđam ni na puno pitomijim jazz koncertima.
[ cene resnik/danielle d'agarro ]

cene resnik/danielle d'agarro   © žica

Ono što smo dobili bilo je definitivno izvantjelesno iskustvo, posebno se to odnosi na duo Resnik/D'agaro, dva tenor saksofonista, koja su me definitivno izula iz cipela. Iako su trebali nastupiti kao hedlajneri, oni su otvorili koncert. O tome tko su i što, mogli ste pročitati u samoj najavi koncerta, a kako zvuče, to se može osjetiti strogo na koncertima. Koncertima poput ovog. Nema tu neke sulude filozofije, stvar je vrlo jednostavna, ili volite free jazz ili će vam ova glazba zvučati kao žešće izdrkavanje. Ako spadate u potonju skupinu, onda će vam glazba ovog dua zvučati poput glazbe koju ste tandrkali kao klinci i mislili da znate svirati. I tu možete odmah prestati s čitanjem ovog teksta i prebaciti se na nešto razumljivije. I nitko vam neće zamjeriti. Onoj manjini koja uživa u ovoj glazbi, poput mene, sudar dva tenora je bio odličan. U jazzu samo dva instrumenta, i to ista, ne mogu tako jednostavno stvoriti magiju. Kod dua Resnik/D'agaro te magije je bilo u strašno velikim količinama. Nebitno što je jedan Slovenac, a drugi Talijan, jedan mladić u najboljim jazz godinama (sitno ispod četrdeset), a drugi mu može biti tata, tenorima su nas itekako otpuhali. Kako mi se čini, u njihovoj glazbi nije bilo jazz standarda (ili ih možda ja nisam ulovio), niti nekih lijepih i prepoznatljivih tema, već strogo slobodne jazz forme, sve ono što jazz čini uzbudljivim. Nisu ništa pričali između pjesama, samo su puhali u svoje saksofone, D'agaro je na trenutke sax zamjenio klarinetom), ali nikakva priča ni nije bila potrebna, samo čisto glazbeno drogiranje. Šteta što broj takvih koncerata u Zagrebu rijetko prelazi dvoznamenkasti broj, ali to je realnost jazz glazbe, a najviše njezina free odjeljka.
[ g.a.p. ]

g.a.p.   © žica

Nakon njih uslijedio je malo kompletniji udar grupe G.A.P. (Il Gruppo delle Azioni Progressive), zagrebačke underground free jazz atrakcije. Iako postoje već dvadesetak godina, pamtim njihov početak, kad im je pokojni Bara izdao prvi album i koliko mi je tad kao dvadesetogodišnjaku, takva glazba u tom trenutku bila preapstraktna. Danas mi je to sasvim druga priča, G.A.P. su jedan od rijetkih, ako ne i jedini pravi free jazz kolektiv u nas i, uz kratke pauze, traju već dvadeset godina. Njihov nastup je već pri prvoj kompoziciji imao svu bezobraštinu kojom ih se može gurnuti u punkere, koji suvereno koračaju jazz vodama. I taj početak je bio sjajan. Uz dva saksofonista (Luka Peršić (alt saksofoni), Jerko Valdevit (tenor saksofon) pristojnog izgleda, tu je bubnjar (Nikola Šurmanović), koji izgledom podsjeća na bad blue boya koji je upravo pobjegao s nogometne utakmice i kontrabasist (Maroje Peršić), koji prije pridada nekom punk bendu. Upravo me Maroje možda i najviše fascinirao. Kako je koncert odmicao, moram priznati da mi je kod njih falilo više solo dionica, trenutka gdje određeni instrument puno više dolazi do izražaja dok se ostatak malo makne u ilegalu. Isto tako je falilo poigravanja s tempom, gdje bih volio da sam mogao čuti promjene brzo-polako. Takve promjene vjerujem da bi kroz dulji period razbile malu monotonost koju njihova glazba na dulje slušanje nosi. To je samo moje subjektivno mišljenje, ali u usporedbi s mnogim velikim free jazz izvođačima, to su neke sitnice koje sam uočio u njihovom nastupu. Jednako tako, saksofoni koji su se nekako nametnuli kao glavni instrumenti, bili su bar za pola zuba pretihi. Ali treba reći da su dečki ipak poginuli muški, što je definitivno najvažnije za ovu svirku.
[ šećer na kraju ]

šećer na kraju   © žica

Za sam kraj, nakon što se činilo da je koncert došao kraju, na pozornici je složen jazz čobanac u kojem se G.A.P.-u pridružio Daniele D'agaro i trombonist čije ime ne znam. Kakva je to tek bila glazba za nas odabrane. Prava poslastica nakon glavnog jela, možda čak i desert koji je nadjačao glavno jelo. Tu se sva ona sloboda i čarolija jazz glazbe još više oslobodila. Lijepo je vidjeti da glazbenici poput Daniella D'agarra, koji neovisno o godinama provedenim na sceni, i dalje vole istraživati glazbu kroz svirku s tuzemnim izvođačima. Iako su se sreli prvi put zajedno uživo, sve je imalo itekako smisla, kao da bend već "x" godina svira zajedno.

Ono što je sjajno kod ovakvih intimnijih koncerata je druženje i komunikacija između publike i izvođača koja se događa i uz koncert, a čak i više uz onu zadnju pivu nakon koncerta. Iako je koncert mogao biti i u malom prostoru Močvare uz šank, ništa manje magije nije bilo ni na velikoj pozornici, neovisno o broju publike. Čak i da sam bio jedini prisutni na koncertu, bilo bi mi jednako dobro. Jer ovako iskrene svirke sjajno pune baterije i čine život na dulji period ljepšim. Hvala i organizatoru Vidu Jeraju i klubu Močvara na novom programu, za koji vjerujem da će se s vremenom i po odzivu publike pokazati u jačem svjetlu. A opet, ni ne mora, jer i nas nekolicina će uvijek uživati.

jura // 06/09/2016

Share    

> koncert [last wanz]

cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije


cover: JABADERA + COLOSTRUM, 07/03/2024, Sax, Zagreb

JABADERA + COLOSTRUM, 07/03/2024, Sax, Zagreb

| 11/03/2024 | terapija |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*