home > koncert > ZEZ: ALL INCLUDED + G.A.P. QUARTET @ Kset, 26/10/2016

kontakt | search |

ZEZ: ALL INCLUDED + G.A.P. QUARTET @ Kset, 26/10/2016

Volim ZEZ program u KSET-u. Posebno onaj dio u kojem hrabro gaze jazz vodama, uz koje učimo svi zajedno. Tako je bilo i ove srijede, kad su nas posjetili Skandinavci, All Included. Ali prije neg' što krenem imalo pisati o njima, moram spomenuti da pri odlasku na jazz koncerte ne volim gledati privju na jubitolu i poslušati što netko svira. Nekako više volim otići na koncert bez ikakvih predrasuda, pa kako me pukne. A ove srijede me zbilja puklo!
[ g.a.p. ]

g.a.p.   © žica

Puklo me već s predgrupom, jednom od prvih free jazz grupa na ovim prostorima, G. A.P. Gapovce sam imao čast gledati prije cca mjesec dana u Močvari, u sklopu sličnog glazbenog programa, kad su pokazali da im vrijeme ne može ništa, iako su već dvadeset godina na sceni. Za one koji ne znaju, G.A.P. čine dva saksofonista, kontrabasist i bubnjar. Koncert su počeli lagano se uštimavajući, pa jednom dijelu (nažalost) malobrojne publike nije bilo jasno uštimava li se bend ili su krenuli sa svirkom. Nakon par minuta, čim su ozbiljno zađemali, stvari su sjele na svoje mjesto. Iako mi nije lako pisati o grupi koja svira free jazz, koja je u isto vrijeme pionir na našim prostorima, održali su sjajan uvod u koncert. Nisu puno pričali, samo su nakratko predstavili bend, ali više od toga ni nije bilo potrebno da uživamo u njihovoj igrariji, ponajviše između puhača. Ne ulazeći u detalje, priča je vrlo jednostavna, ili to volite ili ne volite. Meni i ekipi oko mene je, u najmanju ruku, bilo sjajno, što zbog zvuka, što zbog kemije između glazbenika. Nekako vjerujem da su GAP-ovci sposobni napraviti jako puno na globalnom planu, ali je upitno imaju li iza sebe ekipu koja bi to mogla podržati. Zvuk na pozornici je bio sjajan, baš sve ono što je potrebno da pokaže koliko su sjajni improvizatori, na trenutke me podsjećajući na komornu free jazz fazu Jimmyja Giuffrea. Sve u svemu, uvod koji se samo poželjeti može.
[ all included ]

all included   © žica

Na poluvremenu me jako zanimalo što mogu očekivati od All Included ekipe, što sviraju i u kojm smjeru koračaju. I definitivno su me oborili s nogu. Ne toliko zbog jedne jako bitne poveznice s G.A. P.-om, nepostojanjem klavira, koliko zbog vrste jazza koju dosad nisam imao prilike slušati. Da vas više ne držim u neizvjesnosti, All Included sviraju jazz, koji kombiniraju s El Mariachi elementima. Otprilike, kao da slušate Gustafe okrenute k jazz formi. I to je zvučalo i više nego sjajno. Štoviše, imalo je toliku magiju da nisam imao vremena zapisivati neke natuknice i asocijacije koje sam doživio s emotivne strane njihova koncerta. Jednostavno se dogodila kemija. Najviše se uživio njihov kontrabasist, koji se svakim potezom potrudio pokazati koliko je sretan što svira u Zagrebu. Ok, moguće da se samo uživio u svirku, ali dopustite da njegovu ushićenost koncertu protumačim i zadovoljstvom što je posjetio naš glavni grad. Inače, bend uz bubnjara i kontrabasista ima i tri puhača (saks, truba i trombon), i svi su izbacivali zrak iz svojih instrumenata kao da ih vrag goni. Nisu do kraja odlazili u free jazz, ali emotivni spoj s mariachima bio je i više nego dovoljan da se svi spojimo u jedno. I baš tako je bilo te večeri. Uopće ne znam kog iz benda izdvojiti, ali treba napisati da je gospodin saksofonist najviše pričao i samim tim se pokazao kao vođa benda. Ali glupo bi bilo ne izdvojiti i trubača, koji se jednako trudio, dok je mladi gospodin na trombonu nekako najmanje imao prostora za solo promociju. Dok ih gledate uživo u kariranim košuljama, dobijete dojam da je pred vama punk bend, jer jednostavno ne mare kako će izgledati na pozornici i hoće li ih netko ozbiljno shvatiti jedino ako su obučeni u odijelo.

Još jedan odličan jazz koncert u KSET-u, koji je pokazao koliko ljudi koji vodi ZEZ program imaju petlje dovesti ekipu koja nema komercijalnu snagu, ali ima dušu. Sve u svemu, i više nego sjajan posao koji me uputio u unutarnje preispitivanje koliko ustvari slabo poznajem jazz, i koliko je Sokrat bio u pravu kad je rekao: "Ja znam samo jedno, a to je da ništa ne znam."

jura // 28/10/2016

Share    

> koncert [last wanz]

cover: Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

| 28/03/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*