home > koncert > Bamwise - Soundproof Promo Koncert, Pogon Jedinstvo, Zagreb 09.06.2017.

kontakt | search |

Bamwise - Soundproof Promo Koncert, Pogon Jedinstvo, Zagreb 09.06.2017.

Bamwise uspješno zatvorili europsku turneju u Zagrebu

Porcija masnog duba protresla Jedinstvo i Močvaru

Prošli petak smo imali priliku svjedočiti koncertu audio vizualnog kolektiva Bamwise
koji su ujedno i završavali svoju europsku turneju kojom su promovirali svoj album prvijenac ''Soundproof''. Bamwise se sastoji od šest članova a to su Marijana Krbot - video projekcije, Andrija Santro -sintisajzeri i vokal, Robert Martinović - sound i dubing, Igor Ivanković - bas, Goran Goldin - bubnjevi, Marko Pinjuh - gitara, klavijature, perkusije.
Nastali su još 2008. godine kad se nekolicina zaljubljenika u soundsystem kulturu i bass muziku iz entuzijazma okupila oko ideje da svoju muziku izvode uživo te se uz pomoć prijatelja istomišljenika iz sličnih projekata upustila u avanturu koja je nedavno rezultirala sa albumom prvijencom ''Soundproof'' koji je objavljen za PDV Records. Album je nakon digitalnog i CD formata izašao i na vinylu.
Muziku koju rade nazivaju elektronički dub i popraćena je neizostavnim originalnim video projekcijama i vizualizacijama te mnoštvom efekata. Njihov zvuk sadrži akustične i sintetičke elemente sa naglašenom notom na DnB (drum and bass) po originalnoj recepturi dub reggae muzike sa Jamajke dodatno začinjenu utjecajem najmodernije elektroničke muzike, posebice britanske i francuske dub produkcije, miksajući je sa vlastitim idejama u stvaranju underground bass muzike.
[ bamwise @ pogon jedinstvo ]

bamwise @ pogon jedinstvo   © Sunčica Remenar

Od samih početaka su koncertno aktivni te su nastupali diljem Europe i na brojnim festivalima poput Outlook, Seasplash, Fusion, Riding Higher i Terraneo festivala. Upravo su se vratili sa europske promo turneje koju su završili u Zagrebu nastupom u Pogonu Jedinstvo 09.06.2017. uz popratni program u klubu Močvara. Svoje desetljeće dugo iskustvo su predstavili u najboljem mogućem svijetlu. Da bi u potpunosti mogli prenijeti svoje ideje te ostvariti željeni audio vizualni koncept za ovu priliku izabrali su mjesto tj tražili su praznu dvoranu gdje će sami postaviti binu, rasvjetu i ozvučenje a Pogon Jedinstvo se ispostavio kao najbolji izbor. Zbog količine posla im je trebalo dva dana da pripreme sve za nastup a u tome im pomogla nekolicina prijatelja. Kako je Bamwise audio vizualni kolektiv dodatno više opreme imaju pa samim tim i više priprema. Cijeli koncept je tako zamišljen da od proizvodnje zvuka i obrade istoga uz mnogobrojne efekte važan dio ima i originalni VJ-ing koji uz rasvjetu pruža potpuni doživljaj i jedinstven osjećaj promatraču. Vizualni dio koji prati muziku je potpuno usklađen te se savršeno uklapa u svaku pjesmu kroz cijelo trajanje nastupa a odvija se u velikom krugu sa dodatnim elementima iznad bine. Vrhunski sound je još jedna od kvaliteta ovog kolektiva tako da su Marijana VJ-ica i Robert - inžinjer zvuka jako bitni članovi kolektiva.
[ bamwise @ pogon jedinstvo ]

bamwise @ pogon jedinstvo   © Sunčica Remenar

Četvorka na bini je zadužena za proizvodnju što preciznijeg zvuka i mogao bih reći da to rade matematički i bez greške. U cijelom nastupu se mogao primjetiti samo jedan mali falš kad je vokal malo pobjegao te bio brži i viši od predviđenog a ostatak je jednom riječju savršen. Vrhunska produkcija na visokom nivou je odlika koja krasi ovaj kolektiv. Kroz nastup sam imao dojam da su u prvom dijelu više bile zastupljene instrumentalne numere dok se u drugom dijelu Andrijin vokal sve više ubacivao i rastao posebice u izvedbi ''Run from sound'' ili ''Sound engineer'' posvećenoj Robiju i svim toncima na svijetu. ''Soundengineering'' je vrlo bitan jer pomjera granice u produkciji zvuka a pored Roberta za pultom možemo vidjeti i Igora i Andriju u nekim drugim projektima kao tonce. Većina članova Bamwisea je također aktivna i u drugim projektima gdje rade kao tonci, postavljaju rasvjetu i bine, nastupaju po partyima kao JAHstice sound (Igor i Robi) ili sviraju u bendu Stillness i rade animacije (Marko), Andrija je još aktivan kroz Digitron Sound System te svira klavijature u Pridjevima, a Goldo i Marijana čine Lite Motif kolektiv u kojem svojim vizaulnim projekcijama krase i osvježavaju monogobrojne evente i festivale. Sve je skoro bazirano na DIY (do it yourself) trendu pa su tako i za ovu priliku sve sami postavili, odradili i rastavili a cilj im je motivirati ljude oko sebe da samostalno razmišljaju i djeluju u vlastitoj okolini i životu.
[ bamwise @ pogon jedinstvo ]

bamwise @ pogon jedinstvo   © Sunčica Remenar

Radeći ono što vole i iako je to ponekad teško ostvarivo i nailazeći na prepreke ne odustaju već nastavljaju dalje. Nedavno smo npr. imali pokušaj zatvaranja AKC Medika od strane grada, prostora u kojem aktvino djeluju svi članovi kolektiva i u kojem su snimili spot za ''Run from sound''.



''Soundproof'' album sadrži 8 pjesama koje su sami snimili i miksali a master im je odradio poznati producent Petar Dundov angažiran od strane PDV Records za ovu priliku. Poznati kao perfekcionisti, što je ujedno i jedan od razloga zašto dosad nisu objavljivali album, članovi Bamwise kolektiva ne kriju zadovoljstvo izvrsnom produkcijom koja je ostvarena u ovoj suradnji. Pošto su prvenstveno live bend tako su i složili koncept albuma i snimili pjesme na koje su već dobili pozitivan feedback od strane publike. Promo koncert u Jedinstvu bio je odlična prezentacija njihovog dugogodišnjeg truda i rada. Za sve ljubitelje duba ovo je bila prava glazbena poslastica a uz koncert su osmislili cijelonoćni popratni program tako da su za zagrijavnje publike pred koncert bili zaduženi Bass Culture, a za vrijeme aftera rasplesanu publiku u Močvari su držali budnima do ranih jutarnjih sati poznati DJ-i i producenti te bliski prijatelji i suradnici Bamwise kolektiva a to su Dubolik, Egoless, Mmmeniga i Funk Guru.
Nakon koncerta sam imao priliku popričati sa Robijem i Igorom o njihovom početku i utjecajima, o albumu ''Soundproof'', tek završenoj europskoj turneji i planovima za budućnost. Želja mi je bila da to objavim kao intervju ali zbog kvalitete audio zapisa samo sam dijelove razgovora sročio u tekst. Pored gore već navedenog dijela otkrili su mi da rade na novom materijalu i budućim spotovima te da su jako zadovoljni ostvarenim suradnjama poput one za spot ''Fury'' sa Katrin Novaković koja je uložila ogroman trud da napravi spot u stopmotion tehnici.



Također smo se kroz razgovor prisjetili prvih nastupa kad su brojali 8 članova te o ideji izvođenja dub muzike uživo na koju su došli puštajući mjuzu kao Jahstice sound (Dr.Obi i Lo Peaks) te o poznanstvima koje ostvaruju nastupajući po festiivalima pomoću kojih im se otvaraju vrata za razne suradnje i gostovanja diljem Europe. Na Seasplash kompilaciji su izdali ''Terror East'' koji im je bio vjetar u leđa kao i demo snimke te ''Live at Polanović'' iz Zaboka koji im je otvorio vrata za prvu europsku turneju 2011.g.. Kroz razgovor su otkrili koliko im utjecaj tehnike ima važnosti te kako im pjesme nastaju više kroz isprobavanje tehnike koju su kupili i nabavili nego kao sama kompozicija. Govorili su o utjecaju dub reggae glazbe i raznih izvođača te izmjenama u zvuku i raznim podžanrovima. Osvrnuli su se i na 8500km pređenih u kombiju, nagurani kao sardine u ovoj turneji s koje se vraćaju zadovoljni jer su se obogatili iskustvom i novim poznanstvima sa istomišljenicima iz drugih krajeva svijeta. Zahvalili su prijatelju Bruni koji je zaslužan za uspješnu turneju te naveli planove za nadolazeće ljeto a to su svirke po festivalima poput Seasplasha i Outlooka na kojima sviraju svake godine te Psycho By DUB Festival u Francuskoj i nastup u Čakovcu za vrijeme Dimensions festivala.

Kako zvuči album ''Soundproof'' možete poslušati ovdje, a CD i LP možete kupiti u PDV Records store.

denis // 13/06/2017

> vidi sve fotke // see all photos

Share    

> koncert [last wanz]

cover: JABADERA + COLOSTRUM, 07/03/2024, Sax, Zagreb

JABADERA + COLOSTRUM, 07/03/2024, Sax, Zagreb

| 11/03/2024 | terapija |

>> opširnije


cover: REBEL STAR @ Močvara, Zagreb, 07/03/2024

REBEL STAR @ Močvara, Zagreb, 07/03/2024

| 08/03/2024 | pedja |

>> opširnije


cover: Cryptopsy, Atheist, Serpentslain, Almost Dead @ Močvara, Zagreb, 05/03/2024

Cryptopsy, Atheist, Serpentslain, Almost Dead @ Močvara, Zagreb, 05/03/2024

| 08/03/2024 | ognjen bašić |

>> opširnije


cover: Yann Tiersen@Tvornica ZG 05/03/2024

Yann Tiersen@Tvornica ZG 05/03/2024

| 07/03/2024 | mario m. |

>> opširnije


cover: Monsieur Doumani i Dunjaluk @ Močvara, 01/03/2024

Monsieur Doumani i Dunjaluk @ Močvara, 01/03/2024

| 04/03/2024 | dora p |

>> opširnije


> chek us aut!
> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net
> najawe [blitz]

>> sve blitz najawe


well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*