home > koncert > Prophets of Rage, House of Pain, Skindred, Black Peaks @ Šalata, Zagreb, 26/06/2017

kontakt | search |

Prophets of Rage, House of Pain, Skindred, Black Peaks @ Šalata, Zagreb, 26/06/2017

Kada je najavljeno gostovanje američke supergrupe Prophets of Rage, dignuo se popriličan hajp s obzirom da grupu čine članovi RATM, Public Enemy i Cypress Hill. Kako se koncert primicao i dolazile svježe vijesti o njihovim izvrsnim koncertima, tako se hajp i povećavao. S obzirom da sviraju većinom materijale RATM to je mnogim štovateljima bila jedinstvena prilika da vide uživo barem 3/4 originalne postave (sve osim vokala Zacka De La Roche).

Uz njih su najavljeni za ovu priliku okupljeni House of Pain, stari prijatelji Skindred te mladi američki progresivni teškaši Black Peaks.

Mjesto radnje, zagrebačka Šalata, nije moglo biti bolje odabrano za ovu prigodu, a pokazalo se tijekom večeri da bi je trebalo češće koristiti za ovakve koncerte, zbog odlične akustičnosti i lijepog okolnog vidika (za one koji vole koncerte gledati s tribina).

Iako je dan prije Zagrebom protutnjala oluja, nije došlo do rashlađenja, pa je cijela predstava u vrijeme početka bila usijana na 30ak stupnjeva celzijusovih, da bi s vremenom vanjska temperatura padala, a u grotlu Šalate rasla do usijanja.
[ Black Peaks ]

Black Peaks   © Č

[ Black Peaks ]

Black Peaks   © Č

Priču su otvorili simpatični i mladi Black Peaks, koji su svojim crossoverom mnogih žanrova pristojno zagrijali malobrojnu publiku. U pjesmama kad pjevač, koji ima neobično smiješne brkove, pjeva, a ne viče, potpuno su prihvatljivi i širem auditoriju, a te pjesme su im melodične.
[ Black Peaks ]

Black Peaks   © Č

[ Black Peaks ]

Black Peaks   © Č

Welške reggae metalce Skindred već smo gledali u HR u nekoliko navrata, a i oni su, čini se, udomaćeni ovdje pa su uz par svojih glavnih hitova (Kill the Power, Warning), puno pričali kako bi potrošili svoje vrijeme i otvorili večer Jump Around verzija. Pjevač je poslije viđen u trifrtaljkama i natikačama u šetnji među publikom, odakle je pratio nastavak večeri.
[ Skindred ]

Skindred   © Č

[ Skindred ]

Skindred   © Č

[ Skindred ]

Skindred   © Č

[ Skindred ]

Skindred   © Č

Definitivno jedna od najvećih hip hop pjesama, spomenuta je Jump Around. Objavljena je 1992. i do danas je ostala najvećim hitom House of Pain, koji su se ponovo po ko zna kojiput okupili da bi ubrali koju paru i malo se zabavili. Gledajući dodijeljenu satnicu im, pitali smo se što će tako dugo svirati ako ne krenu s Everlastovom solo pjesmaricom i nadali se da neće. Na samom je početku, nešto tako potvrdio i Everlast, iako je na stejdžu postavljena akustična gitara upućivala na drugo.
[ House of Pain ]

House of Pain   © Č

[ House of Pain ]

House of Pain   © Č

Nakon pola sata hip hop hitova najavio je prvu ikad napisanu gangsta rap pjesmu, a ispostavilo se da je to Folsom Prison Blues od Casha. Neizbježno je nakon toga uslijedila dvadesetominutna gnjavaža zvana What It's Like, sa dva očajna sola na klavijaturama i bubnjevima, a meni se učinilo da bi Dire Straits manje zadavili. Iako je s tim potezom definitivno bačena mrlja na cjelokupni im nastup, sve im je oprošteno kada su napravili prvu pravu ludnicu te večeri u publici, uz Just Another Victim, House of Pain Anthem i, po drugi puta, Jump Around.
[ House of Pain ]

House of Pain   © Č

[ House of Pain ]

House of Pain   © Č

Taman je bilo vremena za okrijepu i postavljanje pozornice za Prophets of Rage, i onda je krenulo. Sve se zacrnilo. Bend je krenuo uz istoimenu pjesmu, što je uskomešalo i diglo na noge, doslovno sve na Šalati, a vjerojatno i po okolnim krovovima i kafićima.
[ Prophets of Rage ]

Prophets of Rage   © Nikola Knežević

Uslijedio je neviđen urbnebes u tom grotlu, a bome i rijetko viđen u našim krajevima. Energija kojom pršte doslovno sve pjesme koje su svirali je neopisiva. Mnogi od nas bili bi zadovoljni samo uz nostalgičan prolazak kroz pjesmaricu RATM. No, umjesto toga, hitovi Testify i Guerilla Radio zapalili su vatricu, nova Unfuck the World stvorila je "pogo kolo" (isprika ako to ima drugi naziv, a ja ne znam), posveta Cornellu uz Like a Stone koju su odsvirali uz pjevanje publike, ledila je krv u žilama, a lagani hiphop intermeco u kojem nam je Dr. Greenthumb objasnio neke stvari, pripremila nas je za veliko finale.
[ Prophets of Rage ]

Prophets of Rage   © Nikola Knežević

A to finale je bilo za pamćenje. Ne samo ovogodišnje, nego dugogodišnje pamćenje i spremanje u memoriju do kraja života. Bullet in the Head, How I could just Kill the Man, Bulls on Parade i Killing in the Name su nas zakucali i opčinili u tolikoj mjeri da smo im jeli iz ruku. A moja dugogodišnja teorija, da njihove pjesme imaju skrivenu poruku, koja će se aktivirati i datom trenutku (k'o u Zoolanderu), činila mi se vrlo ostvarivom.

Iako smo svi pjevali "Fuck you I won't do what you tell me", vjerojatno bi istog trenutka učinili bilo što, kad bi od nas to tražili. I to ne mislim samo na skakanje, klečanje, poganje i drugo. I iako uvijek završavaju s Killing in the Name i ne izlaze na bis, počastili su nas s još jednom verzijom, znate već koje pjesme, ovaj puta s Everlastom.
[ Prophets of Rage ]

Prophets of Rage   © Nikola Knežević

Mislim da se za vrijeme koncerta Prophetsa prodalo pive k'o nikad, al' ne da bi se popilo nego bacalo. Ljudi su kupovali odjednom po par piva i odmah ih se rješavali.

Iako glavne uloge imaju Chuck D i B Real, te Morello, koji kojiput malo pretjera u solažama,  ritam sekcija marljivo kopa cijeli koncert i odrađuje onaj rudarski posao, pomalo nevidljiv, no vrlo značajan za ukupan dojam.

A ukupan dojam je da smo na Šalati prisustvovali nečem što se ne događa svaki dan, možda ni svaku godinu, a nadam se da će članovi benda ispuniti obećanje i na promotivnoj turneji albuma doći ponovo do nas.
[ Narod ]

Narod   © Nikola Knežević

pedja // 27/06/2017

Share    

> koncert [last wanz]

cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije


cover: JABADERA + COLOSTRUM, 07/03/2024, Sax, Zagreb

JABADERA + COLOSTRUM, 07/03/2024, Sax, Zagreb

| 11/03/2024 | terapija |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*