home > koncert > Punk Druženje II - Apsurd, Wild Forms, Disbaja, Abergaz @ Akc Attack, 22/12/2018

kontakt | search |

Punk Druženje II - Apsurd, Wild Forms, Disbaja, Abergaz @ Akc Attack, 22/12/2018

Punk druženje II, gotovo u isto vrijeme i točno na istom mjestu kao i prošle godine, samo što je prošle godine trajalo 2 dana (prvi dan su bili neki filmovi, a drugi dan 2 slovenska i 2 slavonska benda). Mislim da je malo žalosno što moram izjaviti da ne pamtim kad je u Attacku zadnji put bio ovako dobar pank gig. To najviše ima veze s tim kako u Attacku gotovo uopće i nema toliko gigova punk ili sličnih izričaja, kao što je slučaj bio u u periodu od, recimo, 2012. do 2015. godine. Ali eto, ovaj gig je bio iznimka i dao bi se smjestiti visoko na rang ljestvicu odličnih gigova, prvenstveno zbog dobrog glazbenog lajnapa, pa onda i zbog posjećenosti, raznovrsnih frendova koji su došli, pozitivne i zabavne vibre i ostalih stvari.
[ abergaz ]

abergaz   © lejapeja

[ abergaz ]

abergaz   © lejapeja

Nešto prije 11 sati na stejđ se popeo Abergaz. Nisam sigurna koliko ste upoznati s time da je Njec, nakon 13 godina i barem trostruko toliko mijenjanja postava i članova, odlučio doslovno uzeti stvar u svoje ruke i bit one-man band. Snimio si je trake bubnja i basa, spojio ih i prebacio na audio-kazetu, koju je reproducirao preko simpatičnog crvenog kazića spojenog na razglas. I to sve, ovako glasno i u šusu, zvuči iznenađujuće dobro.
[ abergaz ]

abergaz   © lejapeja

[ abergaz ]

abergaz   © lejapeja

Abergaz nisam gledala lajv od prvog snimanja ''Attack tapesa'', prije nešto više od pola godine, a na nekom gigu ih ne vidjeh čak i duže, tako da je ovo baš sjelo kao budali nokaut oštrom stranom sjekire posred glupe glave. Iako moram priznati da sam bila pomalo skeptična, sad vidim kako Njec bolje funkcionira sam nego s nekom osrednjom postavom. A osim toga, bio je energičniji nego ikad, makar ni inače baš nema problema s prenošenjem energije uživo. Ovako sȃm s 2 lajv i 2 snimljena instrumenta je izbacio energije za petoro ljudi! Jedan od najboljih Abergazovih gigova na kojima sam bila do sad. Odsvirao je presjek stvari sa svojih 939234 albuma i ep-ova od kojih bih istaknula pjesmu Pećinar, koju je, kako sam tvrdi, napisao kad je još bio duboko u ormaru, onda jednu od dobrih novijih stvari - Krizu, zatim Tugu balkanskoga bića - jednu od najjačih Abergazovih stvari uopće te jednu novu stvar za koju sam primijetila, kako na sebi, tako i na drugim entuzijastima koji su divljali na Abergaz, da su na drugom i trećem refrenu već svi znali liriku - đus đus, votku đus - upravo je to bio mix za jaki šus uz koji smo dočekali sljedeći bend, almighty Disbaju.
[ disbaja ]

disbaja   © lejapeja

[ disbaja ]

disbaja   © lejapeja

[ disbaja ]

disbaja   © lejapeja

[ disbaja ]

disbaja   © lejapeja

Disbaja je nedavno izbacila album, ili da bolje kažem albumčinu. Otkad imaju novog bubnjara (već dvije godine) sve više i više prelaze na metal izričaj i to u tolikoj mjeri da više i nemaju neke pretjerane veze s Disbajom iz 2015. godine. Ono što ih, nakon slušanja novog albuma, svrstava u metal podskupinu su ti tipični metal aranžmani: metalizirani screamovi, takvi riffovi, pinchevi na gitarama, a s punkom ih muzički i dalje povezuje to što su zadržali taj neki d-beat bit i to što u pravom životu ipak nisu metalci. Frend koji se malo više kuži u to mi je rekao da su ga na ovom lajvu podsjetili na ''Celtic frost briju'' što bi vjerojatno imponiralo Disbajama. Odsad im je Atlija jedini vokal i bend tako bolje zvuči. Prvo su gotovo do kraja snimili album s Mitjom na vokalu, koji je svemu dodavao crust štih, ali Atlijin vokal nekako zvuči originalnije. Na ovom gigu nisu odrokali niti jednu staru stvar te nisu odrokali na onoj razini energije kao, recimo, u Zadru u listopadu, ali, sve u svemu, ok nastup!
[ disbaja ]

disbaja   © lejapeja

[ wild forms ]

wild forms   © lejapeja

Wild Formsi rokaju bez pauze, završi pjesma, ne stigneš se ni izderat i izaplaudirat, već su na trećini sljedeće pjesme. Sviraju taj neki moderniji HC (moderniji ako smo još uvijek u 90-ima i u Americi, ovo što se danas naziva modernim hardcore-om uopće ne priznam da spada u nešto alternativno mainstreamu) ili bolje reći new school HC, a takav baš i ne slušam pa ih ne mogu baš nahvaliti, ali mogu reći da su ovaj gig baš fino zrokali! I zvučali su dosta usvirano za bend koji ne može često imati probe u kompletnoj postavi, jer vokal živi u Berlinu. Moram se ispričati što na fotkama gotovo da i nisam uspijevala uhvatiti vokala jer ga je bilo po cijelom stejđu i to u svakom trenutku njihova kratkotrajnog nastupa. Energičan, a istovremeno opušten i u potpunosti povezan s glazbom koja izlazi iz instrumenata njegovih kolega - odlike dobrih vokala.
[ wild forms ]

wild forms   © lejapeja

[ apsurd ]

apsurd   © lejapeja

Vrh na kraju - Apsurd! Već su dosta poznati na zagrebačkoj sceni te dosta povezani s njom, čak su nedavno izbacili kazetu na Doomtown Recordsu. Tim tejpom pod nazivom ''Derealizacija'', obznanili su se široj sceni te se oko njega stvorio poveći hype, a ovim gigom su dokazali da je opravdan. Baš su zvučali odlično i to u svim aspektima (instrumentalnim, vokalnim, energetskim...). Svirali su u Reciklaonici nedugo nakon što su se tek oformili i tada još nisu bili toliko čvrsti, snažni i nadrkani. Oko 1,2 ujutro, koliko je već bilo dok su svirali, malo tko je u publici bio normalan i trijezan, pa tako se ni ja baš ne sjećam ni koliko dugo su svirali, ni što su sve odsvirali, a što kojim slučajem nisu, samo se sjećam da mi je bilo toliko dobro da sam htjela da nikad ne prestane. Najtužniji dio cijele večeri je bio kad je vokalkinja Dragana rekla ''Evo, za kraj...'' i to što nisu, ako se dobro sjećam, izašli na bis. Ne mogu ih naći na Fejzbuku pa ne mogu pogledati gdje iduće sviraju, ali gdje god da budu, ako ste u prilici, nemate što razmišljat - odite na gig!
[ apsurd ]

apsurd   © lejapeja

[ apsurd ]

apsurd   © lejapeja

[ apsurd ]

apsurd   © lejapeja

[ apsurd ]

apsurd   © lejapeja

[ apsurd ]

apsurd   © lejapeja

[ apsurd ]

apsurd   © lejapeja

Nakon giga, nastavila se neka slušaona (valjda), ali ubrzo su se upalila svjetla u Attacku, što je označavalo da je zabava gotova. To ostatku od 10-15 ljudi i nije toliko teško palo, dvorište Medike veoma se brzo ispraznilo. Do sljedećeg puta, ćao!

lejapeja // 24/12/2018

> vidi sve fotke // see all photos

Share    

> koncert [last wanz]

cover: JABADERA + COLOSTRUM, 07/03/2024, Sax, Zagreb

JABADERA + COLOSTRUM, 07/03/2024, Sax, Zagreb

| 11/03/2024 | terapija |

>> opširnije


cover: REBEL STAR @ Močvara, Zagreb, 07/03/2024

REBEL STAR @ Močvara, Zagreb, 07/03/2024

| 08/03/2024 | pedja |

>> opširnije


cover: Cryptopsy, Atheist, Serpentslain, Almost Dead @ Močvara, Zagreb, 05/03/2024

Cryptopsy, Atheist, Serpentslain, Almost Dead @ Močvara, Zagreb, 05/03/2024

| 08/03/2024 | ognjen bašić |

>> opširnije


cover: Yann Tiersen@Tvornica ZG 05/03/2024

Yann Tiersen@Tvornica ZG 05/03/2024

| 07/03/2024 | mario m. |

>> opširnije


cover: Monsieur Doumani i Dunjaluk @ Močvara, 01/03/2024

Monsieur Doumani i Dunjaluk @ Močvara, 01/03/2024

| 04/03/2024 | dora p |

>> opširnije


> chek us aut!
> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net
> najawe [blitz]

>> sve blitz najawe


well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*