home > koncert > Phoebe Bridgers @Tempodrom, Berlin, srpanj 2022.

kontakt | search |

Phoebe Bridgers @Tempodrom, Berlin, srpanj 2022.

Vrijeme je završnih računa i godišnjih top lista, osobnih rekapitulacija postignutog i doživljenog prije nego se krene s popisima novogodišnjih želja i planova. Stoga pogled unatrag na godinu na izmaku dozvoljava i jedan zakašnjeli koncertni izvještaj. U atmosferi kalifornijskog Božića i proljetnih temperatura koje se očekuju oko dočeka, nije teško stvoriti sliku predvidljivo-varljivog berlinskog ljeta. Sredina je srpnja i nose se kabanice a noćne temperature padaju ispod dvadeset stupnjeva. Srećom, u istom je tjednu jedna večer dozvolila zalazak sunca bez ijednog oblaka i traper jakne prebačene preko ramena. Preskakanje staklenih Club Mate boca na stepenicama ispod kupole Tempodroma, pogled s visine prema zelenom travnjaku nogometnog igrališta i zaraslim ostacima nekadašnje stanice zloglasnog Anhalter Bahnofa. Ružičasto nebo, galama, grupice mlađahnih hipstera koje pristižu sa svih strana.

U dvorani nema gužve za šankovima, samo je jedan dugačak red, onaj ispred merch štanda. I to prije koncerta. Gužva ispred pozornice do polovice partera čak i s najgornjih tribina djeluje nesnosno. Većina te publike na svojim je pozicijama već sat i pol vremena.

Najčešća intro pjesma na ovogodišnjoj turneji bila je Down With The Sicknes Disturbed-a, ipak, tu večer izbor je pao na pjesmuljak Life Is A Highway kanadskog rokera Toma Cochranea. Dijametralno suprotne jedna od druge kao i od Phoebenih pjesama. Zvijezda večeri u crnom odijelu i njezina ekipa iz benda u prepoznatljivim kosturskim kombinezonima nonšalantno prebacuju remenje gitara preko ramena i započinju prve taktove Motion Sicknessa. Prvi redovi kolektivno padaju u trans. Slijedi govorancija prije svake sljedeće pjesme i večer se polako pretvara u svojevrsni Phoebe Bridgers stand up s koncertnim prekidima. Na papiru zvuči dosadno, u stvarnosti je zapravo vrlo šarmantno i zabavno. Jer onaj mekani, ranjivi glas iz pjesama zvuči potpuno opušteno i samouvjereno dok prepričava crnohumorne dogodovštine o nastanku pojedinih stihova, o prvim susretima s uzorima i velikim zvijezdama (op.a. Matt Berninger iz The National), o proživljenim usponima i padovima s kolegom i bivšim dečkom Marshallom, sadašnjim bubnjarem benda. Njemu se najčešće obraća tokom koncerta, kao da provjerava da li joj i dalje vjreno čuva leđa.

Vesela depresivka i realistična sanjarka, Phoebe je suverena vladarica pozornice i svojeg nastupa. Pjeva se i pleše na Kyoto, puštaju se suze na Smoke Signals i Funeral. I sve je idilično i razdragano do pojave prvih signala svjetlima mobitela iz gužve i mraka. Koncert staje, prekida ga sama Phoebe i odmah shvaća što se događa, za razliku od neuobičajeno spore reakcije osoblja. Ipak je ljeto, dvorana je dupkom puna i fanovi slomljenih srca i krila ostaju bez zraka. Doslovno padaju jedan po jedan. Nakon ponavljanja jedne pjesme nekoliko puta zbog intervencija, Phoebe moli da se ljudima podijeli voda. Nakon dosta praznog hoda, pomalo nesigurno večer se nastavlja u predviđenom tonu i korak po korak tempo vodi prema klimaksu koncerta. Jedna za drugom redaju se pjesme s albuma Punisher, igra laserima i svjetlima s pozornice iz pjesme u pjesmu sve je dinamičnija i bogatija, a pjevanje i vrištanje iz publike sve glasnije. I onda sve to ispočetka u samo jednoj pjesmi, vrhunac večeri u I Know The End, simbolično i katarzično u stihovima "The end is here".

I dok se publika oporavlja od tog blještavog "službenog" završetka, Phoebe započinje razgovor s ljudima u prvim redovima. Prepoznaje curu koju viđa na skoro svakom koncertu i dodjeljuje joj zadatak da izabere posljednju pjesmu te večeri. Izbor pada na Me & My Dog, pjesmu koju Phoebe potpisuje s kolegicama po oružju Julien Baker i Lucy Dacus u mini supergrupi Boygenius.

Zadatak se ne odbija pred tolikim auditorijem, niti bi to bilo u stilu Phoebe Bridgers. Sama na pozornici s akustičnom gitarom za kraj rastapa i najledenija srca, razuvjerava i posljednjeg skeptika. Te prohladne berlinske ljetne večeri, pred zagušljivom prepunom dvoranom kapaciteta 4 200 ljudi, indie je postao mainstream.

terapija // 30/12/2022

> vidi sve fotke // see all photos

Share    

> koncert [last wanz]

cover: JABADERA + COLOSTRUM, 07/03/2024, Sax, Zagreb

JABADERA + COLOSTRUM, 07/03/2024, Sax, Zagreb

| 11/03/2024 | terapija |

>> opširnije


cover: REBEL STAR @ Močvara, Zagreb, 07/03/2024

REBEL STAR @ Močvara, Zagreb, 07/03/2024

| 08/03/2024 | pedja |

>> opširnije


cover: Cryptopsy, Atheist, Serpentslain, Almost Dead @ Močvara, Zagreb, 05/03/2024

Cryptopsy, Atheist, Serpentslain, Almost Dead @ Močvara, Zagreb, 05/03/2024

| 08/03/2024 | ognjen bašić |

>> opširnije


cover: Yann Tiersen@Tvornica ZG 05/03/2024

Yann Tiersen@Tvornica ZG 05/03/2024

| 07/03/2024 | mario m. |

>> opširnije


cover: Monsieur Doumani i Dunjaluk @ Močvara, 01/03/2024

Monsieur Doumani i Dunjaluk @ Močvara, 01/03/2024

| 04/03/2024 | dora p |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*