home > koncert > NOVI ZVUK, 16.X 2007., SAX, Zagreb

kontakt | search |

NOVI ZVUK, 16.X 2007., SAX, Zagreb

Kakva lijepa rockerska večer! Bio sam isuviše balavi klinjo u onom zlatnom novovalnom vremenu rasplesanog rockerskog Zagreba s prijelaza '70-tih u '80-te da bih uopće smio i mogao izlaziti u Kavkaz, Kulušić i Blato, no po ovoj večeri mogu zamisliti kako je tada bilo akterima poput Jure Stublića, Jasenka Houre, Štulića, Rundeka, Peter Lovšina, Renata Mettesija, Gileta, Idola, Šarla, Darka Glavana, Dražen Vrdoljaka, Darka Hudelista, Milan Mitrovića, Davor Butkovića, Ante Batinovića..., a naravno i tadašnjoj publici. U Zagrebu se tada mnogo sviralo i rođeno je mnoštvo velikih i nešto manje velikih rock sastava koji su trajno zapečatili povijest Yu-rocka 20. stoljeća.

Vrlo slična atmosfera vladala je tog utorka u Saxu na večeri Novi zvuk gdje su nastupili zagrebački sastavi Nerd Smile, Trik, Radost! i labinski The Orange Strips. (uz to bio je i koncert Brkova iste večeri u Đuri uz besplatan ulaz na koji me pozvao Vedran iz Hithcocka). Svi ovi sastavi imaju svoju malu, ali vjernu publiku, te je bilo veliko zadovoljstvo susresti momke iz Heroine, Jerka Marića iz Adastre, Andreja iz Motor City Bar koji trenutno nosi kratku irokez-frizuru, Hadžu sa www.groupie.hr , voditelja večeri Neven Pongraca, te se čitavu večer družiti križ-kraž sa svima njima, razglabajući o glazbenoj sceni pomalo ispijajući pivu i vino sa Dankom (pjevač Andrije koji je poslovno doputovao iz Livna) i ekipom iz The Orange Strips i upoznati se sa Gawrunom (gitarist) i Braletom (vokal) iz sastava Radost! koji su mene i Danka na koncu odvezli autom kući poput onog čuvenog hita Filma "Zajedno" gdje Jura pjeva "...smijeh i riječi, tko ima veći, auto za vožnju po gradu...". Također je važno reći da svi ovi sastavi i svi ovi glazbenici imaju svoj stav, gard i smijelost da se ne libe međusobno i poriječkati jer se radi o izuzetno kreativnim individuama.
[ nerd smile ]

nerd smile   © horvi

Prvi sastav večeri bio je NERD SMILE, zagrebački rock kvartet (Vinko - bas i glas, Tonko - gitara i glas, Vedran - gitara i Martin - bubnjevi). Postoje tek nešto manje od godinu dana, te kao svoje uzore navode čitavu plejadu novih i starih izvođača poput Interpol, Patti Smith, John Calea, Pavement, Jesus And Mary Chain, The Smiths... Prema tome izjašnjavaju se kao alter-rock sastav, a ono što su te večeri izveli u nekih 40 minuta svirke je kombinacija pop-rocka s elementima grungea, punka, hardcorea i lo-fi zvukova. U tom pogledu su različita smjesa svega i svačega, te su podosta nedefiniran glazbeni presjek koji me, moram priznati, poprilično zbunio. Tekstovi su im na engleskom jeziku i sudeći po kratkom stažu postojanja imaju velike glazbene teritorije koje valja pomno analizirati.
[ trik ]

trik   © horvi

Nakon njih izlazi nešto bolji i kontroliraniji sastav TRIK (također iz Zagreba) u sastavu Emil (gitara i vokal), Božo (bas) i Hrc (bubnjevi - nije Hrvoje Stančina, elektroničar iz Babilonaca!). Budući da nikada nisam čuo za njih nemalo sam se začudio kada sam saznao da postoje od 1995! Glazbeno su vrlo definirani i dorađeni, te su vrlo bliski new-wave zvuku i pjevaju na hrvatskom jeziku. No, kako smo Danko i ja 'peglali' šank po običaju 1-2 puta mjesečno raspredajući priče o Andriji, njihovom koncertnom video DVD-u i muvali se naokolo sa Valdetom iz The Orange Strips, Hrvojem iz Heroine i ostalim već spomenutim novim snagama domaćeg rocka, tako sam tek na 'pola uha' pratio Trik. Neka mi oproste, ali vidjeti ovakav prijatni kontingent mladih glazbenika na jednom mjestu i družiti se s njima ne događa se svakog dana.
[ radost ]

radost   © horvi

Onda smo Danko i ja zasjeli za jedini prazni stol tik do pozornice i usmjerili svu svoju pažnju na RADOST! Prije, a i poslije koncerta Gawrun i Brale su mi rekli da su se strahovito iznenadili kada su pročitali recenziju albuma "Radost oslobađa" u paketu recenzija Slušaj najglasnije 2007., 6.dio, te da nisu očekivali tako pozitivan 'feedback' od nekoga koji ih je dosta ponizio nakon smušenog koncerta u Močvari na večeri Srpskih umetnika 18.III 2007. Objasnili su mi da im je to bio jedan od prvih koncerata, te da su čitav dan dočekivali i prevozili sve one glazbenike-umetnike i da se apsolutno nisu mogli koncentrirati na nastup. Također su mi mnogo toga ispričali o skoro svim tim ljudima i uskoro će te ih moći upoznati kroz recenziju "Šta treba maloj deci" gdje su svi oni prisutni. Sam nastup Radost! je odigrala fantastično. Brale ima vrlo dobar scenski nastup, voli zaplesati u slobodnim intervalima, a ekipa svirača vrlo spontano šiba svoj rock nabijen sintagmama new-wavea, bluesa, popa, šansone i još koječega. Njihov nastup razgalio je sve prisutne, čak su bili i pozvani na bis do kojeg nije došlo, a Danko i ja smo se uistinu sjajno zabavili i nasmijali njihovim tekstovima koji su veoma bogati sočnim, ali distanciranim izrazima da smo na konto toga mogli dati mašti na volju koliko ti srce želi. Nisam se prevario, Radost! će biti veliki, veliki domaći rock band. Oni su budućnost radijskih etera. Slušni, mogu se pjevušiti i lako ih je zapamtiti. Da su postojali 1981. svrgnuli bi Prljavce i Dugme, te bi bili u onoj kategoriji vedrih, zabavnih (a i sofisticiranih) imena poput Labaratorije ili Idola.
[ the orange strips ]

the orange strips   © horvi

THE ORANGE STRIPS. Nova priča za sebe. S njihovim imenom sam se prvi puta susreo 2004. kada su poslali demo-materijal u Sisački klub Ozon gdje ih nažalost zbog dosta mrzovoljne publike ka brit-popu unatoč odličnom materijalu nismo mogli dovesti na svirku. U međuvremenu sam ih gledao 5-6 puta i svaki put su bili sve bolji i bolji. Oni su rock band koji se neprestano trudi i probija teške barijere demo statusa što im se nedavno konačno i isplatilo. S dvije turneje po Britaniji i Belgiji i najavljenom po Americi, stotinjak koncerata po Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji i Austriji, nastupom u "Briljanteenu", te skorom izlasku albuma, The Orange Strips su mukotrpnim radom došli do zasluženog statusa jedne od još uvijek ponajbolje demo-grupe u ex-Yu. Ne znam koliko puta sam već spominjao da su oni uz Infra-Red iz Bosanskog Novog i Viva Glorio u istom fahu sjajnih, velikih i nedovoljno medijski shvaćenih i priznatih genijalaca. Još k tome dodajmo da su oni kao osobe potpuno jednostavni ljudi koji sve shvaćaju, a ono što ne razumiju nikako se ne stide priznati. A samo da spomenem prispodobu kada smo se Valdet (pjevač, tekstopisac i akustični ritam gitarist) prije 2-3 tjedna dogovarali o našem susretu u Zagrebu, te smo shvatili da imamo stan jedan pored drugoga! Točnije, njegova rođakinja kod koje je te subote prenoćio. Zgrada do zgrade! A onda se Horvi iz pravog gušta propisno nalio... ne događa se svaki dan da ti takav osebenjak dođe u stan.

Večeras su The Orange Strips, hvala Bogu konačno dokazali da su definitivan izvozni glazbeni artikal. Publika koja je tamo prisustvovala imala je prilike čuti i vidjeti što je nekadašnji nepriznati brit-pop sastav iz Labina koji pjeva na engleskom jeziku kadra napraviti. Nisu to nikakva grandiozno 'velika' i 'goruća' djela. To je fina i magično čarobna plesna pop-rock glazba koju će ubuduće priznati i najveći brit-pop fobičari. U njihovom zvuku odavno sve štima kao na serijskoj liniji, svi su jako dobri prijatelji koji se međusobno razumiju i žive sasvim jednostavne živote. Ali ljubav koja ih veže za ono što rade je neprocijenjivo bogatstvo.

Od sada će biti shvaćeni i priznati genijalci iz Labina bez obzira na nesklad u nerazumjevanju komercijalnih radio-stanica koje vrte The Smiths, Morrisseya, The Cure, U2, Van Morrissona, Bowiea, Stinga, R.E.M., Gibbonija, Nove fosile, Danijelu, Joleta, Zečića i tragično nastradalog Toše Proeskog. The Orange Strips postaju male, ali vrlo tihe zvijezde hrvatskog rocka. Više im nitko neće osporavati to što pjevaju na engleskom jeziku.

Nakon njihovog koncerta prišla im je jedna TV ekipa (nisam shvatio odakle), te su dali vrlo široki i podugački interview. Biti će toga u njihovoj karijeri još mnogo puta. Njihov rad to zaslužuje.
Sve skupa, ova večer je bila sjajna i svaka čast svima koji su je organizirali i doživjeli!

A da je tamo kojim slučajem bio i Infra-Red... Eh, neću o tome.

horvi // 19/10/2007

> vidi sve fotke // see all photos

Share    

> koncert [last wanz]

cover: Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

| 28/03/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*