home > koncert > Sane@Purgeraj, 14/07/2009

kontakt | search |

Sane@Purgeraj, 14/07/2009

Kako to priliči bendu razmjera Sane-a, Purgeraj je bio dupkom fino popunjen, doduše ne prvotnih njihovih fanova, hrvatskih grunge pokretača, već više publike iz zrelije faze benda.

Nikola na gitari osobenjak je po svojoj virtuoznosti ponajviše s glasovnim sposobnostima, a i đitru fino svira. Budući da kada Sane spoji zreliju i stariju fazu i tako dobije setlistu grunge i funk pjesama, onda može kombinirati i prebacivati se iz veselih u darkerskije, pa se opet vratiti iz mraka u svijetlo da postignu raznolikost unutar koncerta. Nažalost, te noći Nikola nije bio posebno vesele volje, već se više iz njega iznjedravalo preostalo pozitivne ili duboko ukopane energije, tako da je opet cijeli koncert morao voditi basist Stjepan. To svejedno ne znači da Nikola nije bio kao i inače glavna faca večeri, što mu ko vodećem vokalu, ritam i solo gitari, ukupno zgodnom frontmanu i priliči. U svakom slučaju, Sane-ov image vrlo zanimljivih umjetnika ostao je netaknut poglavito zbog napora kojeg je Mr basist Stjepan uložio da animira publiku nakon i prije svake pjesme, te za vrijeme dok je Nikola mijenjao puknutu žicu. Usput, ne vjerujem da je razlog Nikolinoj ljutnji bila ta što mu je Stjepan na jedinoj pjesmi sa zamijenjenim ulogama uspio strgati žicu. Kao još jednu anegdotu ističem da se sve ovo nije moglo razaznati do samog kraja koncerta, kada je Nikola iz vedra neba otišao sa pozornice i nije se htio vratiti na bis, sa bezuspješnim razuvjeravanjem basista i bubnjara Tomasa, a pod jeftinom izlikom da im gazda više ne da da sviraju. Razlog što se nije moglo razaznati da je Nikola ljut je bio taj da smo svi mislili da se on inače tako ponaša, no na kraju shvatiš da sigurno nisu svaki koncert završavali bez bisa.
[ Sane@Purgeraj ]

Sane@Purgeraj   © marin

Bis ili nebis, u komadu su odsvirali dobrotnih sat i pol, što je sasvim u redu i ušli su dovoljno u uši svim željnima njihovih zvuka. Počeli su sa zrelijim stvarima, kako bi se valjda pokazali kao trendy band koji stvarno lijepo zvuči, a zatim su više okrenuli na grunge. Ipak se nada sa Dore 2009 uspjela uvući u grungerock seansu tako da je Dečko zvučao posebno neobično. Frajer koji je do mene stajao u publici je bio dobar s bendom tako da je bend stalno dobivao svježu pivu sa šanka. Međutim, Nikola nije niš pio.

Stjepan je morao popit kako bi se opustio što više jer je u jednom trenutku dok je Nikola mijenjao žicu, morao rapati po uzoru na Jay-zeeja. Stjepanovi biseri uključuju u poriječkavanje sa toncem, sa kojim nikako nije uspijevao uskladiti željenu razinu basa. Prvo je bio pretih, pa se Stjepan dosjetio da ga to podsjeća na early years kad je svirao u školskom bendu. Nakon par upozorenja, pa nakon jedne zadovoljavajuće stvari, bio mu je pak prejak. Sad se već ispričavao svima u publici i znao da ga se nitko neće podobromu sjećati te je već počimao primati šalu na svoj račun. Do kraja koncerta tonac mu je došao kako bi to rješili once and for all. Izgleda da se nakon toga više nisu toliko raspravljali.
[ Sane@Purgeraj ]

Sane@Purgeraj   © marin

Činjenica da sam od danas i službeno prijatelj s Nikolom na Face-u ne znači da je išta bolje ili lošije izvodio hitove Smiled, Chained, Ostani, Vila, Mala ježeva Kućica, Ja bih preživio te jednu pjesmu koju su posvetili kralju funka, Dini Dvorniku. Grunge i new rock hits bili su odrađeni standardno orgazmično kvalitetno, tako da si je Nikola nakon svega doživljenoga mogao priuštiti završni raspad sustava. Eto, na kraju, mislim da je bitno da je ovo već njihov 2. ovogodišnji koncert u Purgeraju, jedino što ću reći da se nadam da nije posljednji, jer uvijek se lijepo podsjetiti onih koji mijenjaju i stvaraju nove trendove u hrvatskom glazbenom folkloru. Zato i u tom stilu zaželim Nikoli Marjanoviću da se bavi što više Sane-om, a ne njegovima extracurricular aktivnostima u drugim bandovima, te da ga Stjepan i Thomas u tome podržavaju i dižu iz ovih, rekao bih, rijetkih loših raspoloženja. Frontmani kao lideri benda zarazno utječu i na raspoloženje publike, zato molim te, Nikola, od danas i službeni prijatelju na FB-u, pokaži samo osmijeh, svi ćemo odmah mahati glavom na tvoje i vaše grungy pjesmuljke, pa i one zrelije. Srdačno tvoj poštovani prijatelj (na Face-u), Marin!

marin // 26/07/2009

Share    

> koncert [last wanz]

cover: GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

| 13/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

| 11/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

| 05/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

| 01/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: DEMENTRONOMES, 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

DEMENTRONOMES, 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

| 01/04/2024 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net
> najawe [blitz]

>> sve blitz najawe


well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*