home > koncert > DORF '10 u Rijeci...

kontakt | search |

DORF '10 u Rijeci...

ČČetvrti po redu DORF - Festival dokumentarnog rock filma od 4. do 7. ožujka održan je, kako u Zagrebu I Vinkovcima, tako I u Rijeci, gradu kojem se vrlo često pripisuje titula "vodećeg rock središta u zemlji". Veliki broj posjetitelj Art Kina Croatia u kojem se DORF održavao te program koji je uz impresivan izbor domaćih I stranih dokumentaraca obuhvatio i off program sa umjetničkim izložbama I nastupima bendova potvrdio je činjenicu - DORF iz godine u godinu jača I postaje reprezentativni primjer urbanog festivala dokumentarnog filma.
DORF u Rijeci započeo je dokumentarcem "Bože čuvaj Le Zbor", filmu o prvom lezbijsko feminističkom zboru kojem je u cilju pjesmom I glazbom promicati ideje jednakosti, liberalnosti I ljubavi. Dokumentarac redateljica Darije Pintarić I Lore Šunjić na vrlo izravan I otvoreni način govori o predrasudama u našem društvu, ali I nesalomljivom duhu članica zbora koje hrabro, na svoj način, nastoje probiti led I progovoriti o pitanjima seksualnih sloboda I pravu izbora. Petak je, prema očekivanjima, bio I najposjećeniji dan budući da je DORF bio rezerviran za filmove koji su ušli u konkurenciju za najbolji.
[ otvorenje dorfa ]

otvorenje dorfa

"Večni študent" slovenski je dokumentac Siniše Gačiča o najznačajnijoj slovenskoj radio postaji "Radio Študent" koja je tijekom 40 godina rada, bez straha od cenzure, pomicala granice te postavila visoke kriterije radijskog novinarstva. Zbog čega je "Radio Študent" postao kultna underground radio postaja? Od 60-ih godina kada je ovaj radio započeo s radom, slušateljima, slovenskim studentima, nastojalo se ponuditi "nešto drugo", odnosno program koji se u niučemu nije podudarao sa programom drugih radijskih stanica. Za razliku od konkurentnih radijskih stanica, mladi kadar "Radio Študenta" nastojao je "ne kopirati vijesti drugih radijskih stanica I prenositi glazbu koju su prenosile druge radijske postaje". "Radio Študent", navodi se u dokumentarcu, nije "liberalan radio", već "anti-liberalan" - dok se u medijima plasira program po principu "sve za široke mase", "Radio Študent" je radijska postaja sa stavom I usmjerena na slušatelje koji imaju svoje mišljenje - primjerice, navodi se u dokumentarcu, emisije političke tematike vode voditelji koji imaju jasno određeni kritički stav prema nekom pitanju i ne boje se sa sugovornikom sukobiti oko istog. Provokativno, izravno I bez cenzure ideje su vodilje poslovanja ove radijske postaje u kojoj kadar, kako se navodi, "radi za minimalac, ali s velikom ljubavlju".
Dokumentarac posebnu pažnju posvećuje radijskim emisijama "Radio Študenta" - tijekom 40 godina rada upravo su specijalizirane emisije "Radio Študenta" radio I dovele do kultnog statusa: legendarni nekadašnji voditelji poput Igora Vidmara I Nikole Dajmanića I aktualni poput Terraha I Gine Z posvjedoči su kako je radio postaja oduvijek nastojala zadovoljiti što širi spektar raznovrsnih interesa. Tako "Radio Študent" ima specijalizirane emisije za feministice, anarhiste, seksualne manjine, metafizičare I još brojne druge usmjerene na točno određenu tematiku. Sudeći po studentskom duhu I entuzijazmu kadra "Radio Študent" prikazanog u dokumentarcu, jedno je nedvojbeno - iz ovoga se primjera radijske stanice sličnog tipa mogu dosta toga naučiti. "Eternal Children" naziv je dokumentarca nizozemskog redatelja Davida Kleijwegta - vrlo intimno ali I izravno ovaj dokumentarac prikazuje bendove poput "Anthony & The Johnsons", "CocoRosie" I "Devendra Banhart" koji su, nakon mnogo godina života na margini glazbe, konačno utrli svoj put u legende rocka. Ono što Kleijwegtov dokumentarac čini posebnom jest podatak da je film, u vrlo veselom I lepršavom tonu, članove ovih bandova prikazao na potpuno novi način - u krugu svojih obitelji, prijatelja I obožavatelja. S druge strane, dokumentarac "4 Deaths of Punk" redatelja Raula Jereba prikazuje bend Mandelbrot Set, jednoj od vodećih hrvatskih noise-rock grupa. Nastao u radionici koju je organizirao riječki Filmaktiv, dokumentarac, uz glazbu Mandelbrot Seta, prikazuje I stavove članove benda, proces stvaranja albuma te live nastupe. Unatoč kratkoći trajanja, autor dokumentarca svojim je umjećem uspio u jednome - I oni koji nisu slušali Mandelbrot Set nakon njega definitivno će htjeti otkriti glazbu ovih vodećih predstavnika nose-rocka.
[ le zbor ]

le zbor

Ljubitelji metala dokumentarcem "Radio Apokaliptiko" redatelja Marka Cvejića došli su na svoje - zahvaljujući "Metal Campu", svjedoči ovaj dokumentarac, I metalci ovog kraja imaju svoj festival. "Metal Camp", koji se svake godine organizira u slovenskom gradiću Tomlinu, iznimno je posjećen, čemu pridonose I atraktivni nastupi glazbenika iz regije I svijeta. Staromodni gradić Tomlin tako se tijekom sedam dana pretvara u pravi metal raj u kojem vladaju žestoke gitare, čvrsti zvuk I piva.
DORF u Rijeci nastavljaju dokumentarci "Priča o dobrom ludilu", "Vlada" , "Prvi pravi ženski zvuk", "Over the Air" te "TRANSMEET TV", a u nedjelju bit će proglašen film "Low, you may need a murderer". Festival u Rijeci bit će okončan u nedjelju proglašenjem pobjednika publike.

mitja jelovčan // 07/03/2010

Share    

> koncert [last wanz]

cover: VELI JOŽE BAND, 10. VII, 2020., Kvaternikov trg, Zagreb

VELI JOŽE BAND, 10. VII, 2020., Kvaternikov trg, Zagreb

| 13/07/2020 | horvi |

>> opširnije


cover: DUNJA KNEBL feat. KOLOLIRA + DUNJALUK, 1.VII 2020., Močvara, Zagreb

DUNJA KNEBL feat. KOLOLIRA + DUNJALUK, 1.VII 2020., Močvara, Zagreb

| 03/07/2020 | horvi |

>> opširnije


cover: CHRIS ECKMAN + Ana Kravanja & Samo Kutin @ Močvara, Zagreb, 26/05/2020

CHRIS ECKMAN + Ana Kravanja & Samo Kutin @ Močvara, Zagreb, 26/05/2020

| 27/05/2020 | pedja |

>> opširnije


cover: EINSTÜRZENDE NEUBAUTEN, 15.IV 2008., Pogon Jedinstvo, Zagreb

EINSTÜRZENDE NEUBAUTEN, 15.IV 2008., Pogon Jedinstvo, Zagreb

| 21/05/2020 | horvi |

>> opširnije


cover: Krv u stolici @ KSET, Zagreb, 05/03/2020

Krv u stolici @ KSET, Zagreb, 05/03/2020

| 09/03/2020 | ujak stanley |

>> opširnije


> chek us aut!
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net
> najawe [blitz]
 • 16/07/2020 > 19/07/2020 | ši, seasplash festival
  ★ zion train
  ★ egoless
  ★ billain
  ★ kandžija
  ★ filip motovunski
  ★ iron dubz
  ★ perch dj set
  ★ digitron
  ★ roots in session
  ★ anja g & dr.obi
  ★ kodin
  ★ tekitoka
  ★ bass culture
  ★ "dj phat phillie"
  ★ kali fat dub
  ★ munchies sound system
  ★ homegrown sound
  ★ sandokan hifi
  ★ dubar sound
  ★ aklea neon
  ★ inka
  ★ barabadub soundsystem
  ★ alpine roots massive
  ★ rasta altitude sound
  ★ lucylyu
  ★ algoriddim
  ★ grumen
  ★ sista salute
  ★ groove playaz
  ★ playground hustle
  ★ flico
  ★ lowre glant
  ★ jahstice sound
  ★ ynez
  ★ yves taquet
  ★ scandal rankin sound
  ★ daweed
  ★ mefa (slavonija vibez syndicate)
  ★ bellyfull & bussy baldhead
  ★ seasplash crew
  >> najawa @ terapija.net
 • 24/07/2020 > 25/07/2020 | zd, nigdjezemska
  kurve
  ubt
  parnepar
  luger
  alergija
  crasso de odio
  neon lies
  bible thrower
  7am
  >> najawa @ terapija.net
 • 25/07/2020 > 02/08/2020 | sućuraj, tam tam festival
  flamingods
  we will kaleid
  m.o.r.t.
  stonebride
  seine
  marinada
  doringo
  repetitor
  igralom
  nemoj gustave
  mi vida
  gazorpazorp
  7am
  ippio payo
  >> najawa @ terapija.net
 • 31/07/2020 > 01/08/2020 | pu, ex-vojarna karlo rojc
  sukob (hr)
  disbaja (hr)
  smrt razuma (hr)
  smudos (srb)
  popik (bih)
  immobile (hr)
  fršlus (slo)
  pxdxtx (hr)
  ibreathe.youdie (it)
  bible thrower (hr)
  dropthehammer (hr)
  ankora (hr)
  >> najawa @ terapija.net
 • 05/08/2020 > 09/08/2020 | orahovačko jezero, ferragosto jam
  prebačeno na 2021.

  psihomodo pop
  pips, chips & videoclips
  let 3
  krankšvester
  repetitor
  lovely quinces
  jonathan
  she loves pablo
  overflow
  atheist rap
  mašinko
  mortal kombat
  ajs nigrutin
  svemirko
  nemanja
  abop
  buč kesidi
  z++
  pocket palma
  mark mrakovčić
  crvi
  como bluff
  babilonska
  dance hard w. dj kneža
  >> najawa @ terapija.net

>> sve blitz najawe


well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*