home > koncert > OpatijskE BarufE VII @ 21 i 22/05/2010

kontakt | search |

OpatijskE BarufE VII @ 21 i 22/05/2010

Vremešna Opatija bukirana zadnjih godina (desetljeća, čak) turistima 3. dobi i opet je dobila priliku pokazati koliko mladosti, ljepote i života može pohrliti njezinim ulicama, parkovima i nasadima. I premda ovo zadnje spominjem malo u šaljivom tonu (jerbo je ta mlađarija za sobom ostavila tone smeća) ipak je to spektakl koji poprima sve veće i veće razmjere (dade se to zaključiti sve kasnijom i kasnijom satnicom završetka festivala, sve poznatijim i slavnijim bendovima kao i količinom zainteresiranih koji potežu u Opatiju i iz drugih županija), pa se tijekom godina mnogo toga uspjelo promijeniti u korist svih ljubitelja dobrog starog rock'n'rolla i onih koji biraju malo plesnije ritmove tipa drum&bass, breakbeat, itd.

Pri spomenu onog smeća maloprije, moram reći da mi je milo što i ljudima koji skupljaju plastičnu/staklenu ambalažu ovakvi spektakli donose radost, pa...na kraju svi sretni!

No dosta uvoda, dajmo malo po bendovima.
[ opatisjke barufe 2010 ]

opatisjke barufe 2010   © luisa ritoša

Elem, ovogodišnje Barufe su imale čak 5 stage-ova. Dakle, uvijek se kreće od Paviljon stage-a u parku ville Angiolline. To je stage za zagrijavanje, pa su nam tamo u kasnijim popodnevnim satima besplatno nastupali Daidaja i Beatles Revival band te Metalika Moj Dobar Drugar i Sunshine Madness. Moram priznati da je i onima koji nisu kupili kartu te uletili na Ljetnu Pozornicu sasvim ugodno bilo proboraviti cijelu noć u parku i družiti se u cugu, tarabuke i hrpu raspoloženih ljudi, naravno.

Sljedeći stage koji je bio isto tako oduševljavajući nosi simpatičan naziv Mali stage koji možda jest mali veličinom, ali ne i bendovima koji su ga počastili svojim ritmovima. Tako smo na Malom stage-u imali prilike poslušati Plastic Porno, Officer Down, Tost, Čovjek Bez Sluha, Oružjem Protivu Otmičara, Dječaci, Carmina Puttana, Krešo I Kisele Kiše, pa onda sljedećeg dana Tandemi Prošlog Sjećanja, Zinedin Zidane, Hitchcock, Diskurz, Grupa Tvog Života, Repetitor, Kryn ex Downfall, Stonebride te Dosh Lee. Naravno da u plejadi ovih divnih i naočitih bendova nismo uspjeli poslušati sve, ali mogu slobodno spomenuti da se najviše zainteresiranih poklonika dobre glazbe zateklo na uvijek zabavnim Zinedin Zinedane-ima, riječkim miljenicima urbane punk glazbe Diskurz-u te vatrenim i tekstualno dojmljivom Repetitoru, trojcu kojeg čine vokal/gitarist, basistkinja (kaže li se tako?) te nevjerojatno temperamenta bubnjarica koja me u određenom trenutku podsjetila na Animala iz Muppet Show-a. Tko ih je gledao - zna zašto. Tko nije - nek ih ne propušta.
[ opatisjke barufe 2010 ]

opatisjke barufe 2010   © luisa ritoša

Još je jedan stage ispao velik i dojmljiv (a zapravo je i taj mali veličinom, manji čak i od Malog stage-a) i to zahvaljujući alternativnom muzičkom izričaju bendova koji su na njemu nastupili i, naravno, nas prisutne oplemenili upoznavanjem s njima i njihovom glazbom. Na tom stage-u, dakle - naziv mu je Raspad Sistema, redom su nastupali: Infekcija, Neznam, S-Kapada, D.J.&The Wootchyak, Vlasta Popić, Mistits, Intonic - svi u petak, te u subotu - No Army, Omnipresentnoise, Propast d.o.o., Božje Ovčice, Zombie Strippers, Reanimacija i Geler Feler Triler & Meler. Ni tu nismo uspjeli sve poslušati nit pogledati, ali jedva čekamo da nam i oni postanu odrasli i veliki, jer svojim trudom i energijom svakako to zaslužuju. Jedan od tih bendova nas se posebno dojmio i svakako ga preporučamo za slušanje tj. prisustvovanje njihovim koncertima, a to su Božje Ovčice. Vrlo naočit punk/blues/rock/space/psycho/garage (opis skinut s njihove myspace stranice) s dinamičnim vokalom i tekstovima na dijalektu iz Međimurja.

Nakon Raspada Sistema skačemo na WC stage koji se i na prošlim Barufama tako zvao i to poradi blizine WC-a koji se tamo nalazio, a nalazi se i dan danas, ali je u adaptaciji, pa smo 'zahvaljujući' tome plesuckali po grbavom i izrovanom terenu ispred stage-a, zbiti međ' 10tak eko wc-a. Poklonicima dobrog dub&reggae, drum&bass te breakbeat ritma takvo što nije smetalo, dapače!...nekako je taj mali (opet 'mali' ) WC stage bio pravi pozivatelj na ples i zabavu, pa i na paljenje baklje koju nismo mogli ne zamijetiti. Tako smo tamo mogli uživati u ritmovima sljedećih DJ-eva i MC-eva: Jah Billah, Digitron Sound System, Simple Craft & MC Coppa, Flip, MC Frikk D Likk, Vlad Tepeš (cool ime), Jungle Tasha, DJ Rotten, Sven Nalis, Antwone i Phillipe.
[ opatisjke barufe 2010 ]

opatisjke barufe 2010   © luisa ritoša

Konačno dolazimo i do glavnog stage-a, hoču reći Velikog. Na Velikom stage-u na našu isto tako veliku žalost nije nastupio veliki bend kojem smo se svi mi uvelike nadali, jer je bio najavljen (mada i otkazan uz isprike članova benda par dana prije najavljenog festivala), a to su - Majke. K'o što čuh, Majke su poradi isprike odlučile upriličiti besplatan koncert uskoro u našim krajevima, pa se lijepo tome i veselimo i jedva čekamo da se to i dogodi. Kao zamjena njima nastupio je legendarni Let3 kao iznenađenje večeri, ali to i nije bilo neko veliko iznenađenje, jer se već špekuliralo o tome da bi mogao Let uletjet umjesto Majki. Naravmo, publika je, kao i uvijek, vidno bila oduševljena Letovcima i pjesmama s njihova prva dva albuma koje su nam žarko (i ponovo) izgrlali iz svojih grla i izmuzicirali iz svojih instrumenata.

Ispred Velikog dalo se primjetiti najviše ljubitelja glazbe. Možda zato što su tamo nastupali renomirani bendovi Hrvatske i susjeda nam, a nastupio je čak i nekada popularan engleski oi! bend Peter&Test Tube Babies.

Od ostatka izvođača na Veliki su nam se popeli izvrstan Kawasaki 3p, Pips Chips & Videoclips, Jinx, Sve Barabe Crew s nenadmašnim Ajs Nigrutinom, Radikal Dub Kolektiv, Nola, Avlijaneri, Prophaganda, One Piece Puzzle, Ringišpil, a kao najveće zvijezde ovog stage-a i, rekla bih, cijelog festivala izdvajam sljedeće bendove (dakle, one koji su publiku totalno razgalili, razdrmali, razmrdali, rasplesali, raspjevali i svim tim i oduševili):

Disco'n'action, Đubrivo, Pasi i najizuzetniji od najizuzetnijih - KUD Idijoti! Pričalo se o tome da je pred Velikim stage-om za vrijeme svirke Idijota bilo najviše svjetine (sudeći mojim oštrim okom koje je to i vidjelo - živa istina), a pričalo se i o tome da su u enormnom broju puležani kupili karte i dolepršali iz Pule samo radi omiljenog im i spomenutog benda). Kako bilo - Idijoti su stvarno ponosno pokupili nesuđeni naslov zvijezda festivala. Shodno tome i ja se ulovim kako još uvijek mrmljam nešto kao pjevljivo:...Bim-a-bam za tebe...Hej, hej!
[ opatisjke barufe 2010 ]

opatisjke barufe 2010   © luisa ritoša

Uglavnom, veliki i divan festival s tendencijom rasta na opće zadovoljstvo svih nas poklonika dobre glazbe i dobre zabave koja ide pod ruku s tim.

Grizla bih se kad ne bih spomenula izvrsnu hranu koja je varirala od slano-slatkih palačinki, raznih vege variva, popečaka od soje i tome slično do tko zna čega još (nismo baš uspjeli sve kušati), ljubaznog osoblja zaduženog za pića svakojaka te organizatora i nji'ovih pomoćnika koji su sve sveudilj vrzmali okolo i naokolo žudeći za tim da ne pada kiša i da sve, baš sve, bude savršeno. I bilo je.

sandra vučetić // 28/05/2010

> vidi sve fotke // see all photos


PS: Fotke pogledajte na ovom linku...
Share    

> koncert [last wanz]

cover: GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

| 13/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

| 11/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

| 05/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

| 01/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: DEMENTRONOMES, 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

DEMENTRONOMES, 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

| 01/04/2024 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net
> najawe [blitz]

>> sve blitz najawe


well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*