home > koncert > OpatijskE BarufE: EpizodA IX: BarufeN ApokalipseN @ Preluk, 22-23/06/2012

kontakt | search |

OpatijskE BarufE: EpizodA IX: BarufeN ApokalipseN @ Preluk, 22-23/06/2012

Deveto izdanje Opatijskih Barufa održalo se u petak 22. lipnja te u subotu 23. lipnja 2012. nam godine. Iako mnogi posjetitelji ovogodišnjih Barufa ne mogu prežaliti što se festival nije održao na Ljetnoj pozornici u Opatiji (kao i prijašnjih godina) već na vjetrovitoj Preluci, moram spomenuti da sve u svemu cijelo zbivanje i nije ispalo tako loše. U 'raju za surfere' zapuhalo je tek u subotu, a u sparnoj noći je to došlo kao svojevrsno osvježenje. Osim toga, vjetrovito je bilo samo na prostoru glavnog stage-a odnosno Velike pozornice, a na dva ostala stage-a - Mala pozornica i Balkan Kolektiv pozornica - bilo je baš vrelo kao što se za početak ljeta i očekuje. No dosta podataka o vremenskim uvjetima. Vrijedne terapeutkinje Sandra&Sandra jednostavno su u taj petak, 22. lipnja ostale razočarane brojnošću posjetitelja ovogodišnjih Barufa, pa je i sam naziv ovogodišnjeg festivala - EpizodA IX: BarufeN ApokalipseN, zaista osvanuo u punom značenju. Dakle, posjetitelja je bilo premalo, ne znam razlog tome, ali nekako navodi na nešarolikost izvođača. Drugim riječima, iste izvođače smo već imali prilike poslušati na prijašnjim Barufama, a glavna zvijezda ovogodišnjih Barufa, najavljivani Marky Ramone i njegov bend Marky Ramone's Blitzkrieg se nisu pojavili i to zahvaljujući neprofesionalnosti Ramoneovog agenta za Hrvatsku na čiji račun su organizatori uplatili avans, ali ujedno bili i svjesno prevareni od strane spomenutog agenta. Eto, žalosno, ali i takve stvari se dešavaju. No, ipak, mi smo se odlično zabavile i to zahvaljujući svim ostalim izvođačima, organizatorima, konobarima, posjetiteljima koje smo upoznali putem, odličnom prostoru održavanja festivala smještenom u predivnoj borovoj šumici...ma divota! Nek pati tko nije bio.
[ Opatijske Barufe ]

Opatijske Barufe   © Sandra Ferenc

Na Velikoj pozornici smo u petak imali priliku vidjeti, poslušati i zabaviti se uz sve same ex-Yu glazbene veličine. Tako su nam se od 20:00 h predstavili Makazoruki, bend koji živi u Amsterdamu, a porijeklom je iz Zanice; odličan domaći Cirkus (Poreč) i još odličniji miljenici riječke publike Pasi; uvijek svugdje prisutni Kawasaki 3p; zabavni i uvijekdobrodošli bez obzira na podrigivanje i 'prljave' tekstove - Bad Copy, fantastični, vrlo raspjevani uz prepoznatljivi vokal - S.A.R.S.; te MMMeniga DJ set.
[ Opatijske Barufe ]

Opatijske Barufe   © Sandra Ferenc

[ Opatijske Barufe ]

Opatijske Barufe   © Sandra Ferenc

Mala pozornica također je izazvala zanimanje publike premda su se tamo pojavila nešto manje razvikana imena estrade - ali zato ne i manje značajna. Na Maloj pozornici predstavili su se NAEM und Banditen, Debeli Precjednik koji je zaista razulario sve prisutne pankere, a i one koji to nisu, Latex Willer, The Shamrock, energični i tako domaći Very Expensive Porno Movie, Dykmann Family, Them Moose Rush te Tandemi Prošlog Sjećanja.
Na Balkan Kolektiv stage-u smještenom još dublje u šumici koju pohode samo okorjeli štovatelji electro glazbe predstavili su nam se razno razni DJ-evi domaće i strane glazbene scene. Tako smo imali prilike poslušati dub, dubstep, DnB glazbene žanrove u izvedbi CFSN's DJ's, DUB SLUDGE DJ's te BALKAN KOLEKTIV DJ's, a predstavili su se: Ignifer, Snif, Funk Guru, Phillipe, Jadah, Simple Craft. Kako je vrijeme odmicalo ovaj stage je postajao sve popunjeniji posjetiteljima, pa je zapravo bio pravi užitak doživjeti rasplesanu mladež u odličnim ritmičnim performansima različitih DJ-eva.
Sljedeći dan, dakle subota, učinio se nešto aktivnijim po broju posjetitelja, mada se najviše posjetitelja nalazilo van ograđenog prostora Preluke predviđenog za održavanje festivala. Tome se i inače ne čudimo previše jer smo navikli prijašnjih godina kada su posjetitelji boravili u Parku Angiolina ispred Ljetne pozornice gdje se festival održavao. Ipak, kudikamo veselije je bilo unutar ograde opet zahvaljujući odličnoj glazbenoj ekipi koja nam je to i omogućila.
[ Opatijske Barufe ]

Opatijske Barufe   © Sandra Ferenc

Prostor ispred Velike pozornice (ovaj put podosta vjetrovit) načičkao se ljudima željnim zabave uz odlična glazbena imena koja su nam se te večeri predstavili. S malim kašnjenjem (ah, to je kod nas tako uobičajno) na Velikoj pozornici predstavili su nam se DJ Rahmanee, drum'n'bass majstor iz Srbije ; uvijek popularni punk rock bend iz Novog Sada - Atheist Rap; odlični profesionalci u svojem poslu - Disciplin A Kitchme za koje bih definitivno zaključila da su na ovogodišnjim Barufama osvojili srca i mlađih generacija jer su nama starijima poznati već više desetljeća, a i dalje ih volimo; Renegades - Rage Against the Machine cover band, koji - eto - zvuče poput Rage Against the Machine; zabavni do granice iritantnosti - Šajotovi Šajonsi koji su nam se predstavili u jednoj vrlo žestokoj verziji; Storm - mladi i žestoki bend iz Labina. Za subotnju večer očekivali smo i Pstolar Tripper, ali su oni, nažalost, otkazali svoje prisustvo na ovogodišnjem festivalu.
[ Opatijske Barufe ]

Opatijske Barufe   © Sandra Ferenc

Mala pozornica je kao i prošlu noć žarila i palila žestokim punk punk i rock zvukom, ali i nešto laganijim ritmovima. Predstavili su nam se county-blues bend Tragači; Deno Carvaglio; ska-rock-punk bend Posljednji Bunker; Brain Production; Delta; rockabilly bend B & the Bops; oni koji jako zvuče country - My Buddy Moose; odlični zagrebačko-pulski Radio Activ s lelujavim rock&reggae ritmom; Mighty Zazuum.
[ Opatijske Barufe ]

Opatijske Barufe   © Sandra Ferenc

I ove večeri je nekako najveselije, ali i najmračnije bilo na Balkan Kolektiv stage-u. U rasponu od DnB, dubstep te psy trance glazbe predstavili su nam se odlični DJ-evi: Liz 'n' Bass, Scuum, Injected, Fokus te Unknown Indentity.
[ Opatijske Barufe ]

Opatijske Barufe   © Sandra Ferenc

Ovi posljednji su nas doista oduševili svojim minimal dubstep glazbenim izričajem u kojeg su prisutni hipnotizirano uplovili sve do 04:00 ujutro. To stanje odličnog glazbenog performansa ometali su jedino predstavnici policije koji su 'sa strane' odvlačili svaku personu koja bi motala duhan. U par navrata je 'ruka zakona' izgledala kao da pozorno sluša glazbu. Yeah, right!

sandra vučetić // 28/06/2012

> vidi sve fotke // see all photos

Share    

> koncert [last wanz]

cover: Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

| 28/03/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*