home > koncert > 4. Skaville festival @ Krk, 29/30/31.7.2010.

kontakt | search |

4. Skaville festival @ Krk, 29/30/31.7.2010.

U prekrasnoj uvali Voz na otoku Krku, u neposrednoj blizini Omišlja, s predivnim pogledom na Krčki most, održan je još jedan ludi glazbeni happening, točnije 4. po redu festival Skaville uz organizaciju Kluba kulture iz Križevaca i Centra za kulturu Općine Omišalj.

Festival je to ska glazbe uz srodne muzičke primjese - dub, reggae, punk, patchanka, hip hop - ali i festival dobrog raspoloženja, druženja, zabave, opuštenosti, plesa, turističke ponude Hrvatske (zašto ne?), festival antirasističkih, antifašističkih, antišovinističkih poruka te ekološki visoko razvijene svijesti...a sve uz prepoznatljivu melodioznost truba, trombona, saksofona,... (ove godine svoj doprinos dalo je i par violina te par harmonika). U tri dana, od 29. do 31. srpnja 2010., predstavilo nam se čak 12 bendova iz Hrvatske, Mađarske, Srbije, Francuske, Španjolske, Nizozemske, BiH.
[ antenat ]

antenat   © matej

I premda su neki od njih učestali gosti na Skaville feštama - poput mađarskih Pannonia Allstars Ska Orchestra ili domaćih Kawasaki 3p-a - oduševljenim posjetiteljima to nimalo nije smetalo. Dobro raspoloženje na Skaville-u je bilo toliko izuzetno jako da rasplesanim posjetiteljima i ljubiteljima ska glazbe nisu zasmetali ni tehnički problemi 'štekajućeg' razglasa u petak navečer, niti totalno pobrkan raspored izvođača, pa ni kašnjenje startanja festivala, ...nije smetalo ni nama - pa im ni mi nećemo ništa zamjeriti.

Tako su nam se u ta tri predivna dana predstavili već spomenuti, a pravi profesionalci u svom poslu, mađarski Pannonia Allstars Ska Orchestra, dojmljivi band s izvođenjem tradicionalne ska glazbe uz pokoju etno mađarsku sekvencu. Iz St. Ettiena iz Francuske stigli su Nomades Et Skaetera, band s 'lavicom' na violini i fascinantnim glasom pjevača koji ne štedi na istočnjačkim muzičkim elementima. Uz izvođenje njihove poznate pjesme Kangourou Nomade (Jump!) - publika je jednostavno pošandrcala, mislim, skakutavo i simpatično pošandrcala.
[ kaso perdido ]

kaso perdido   © matej

Iz Zagreba su nam stigli uvijek dobrodošli Antenat, band kojeg svi volimo, te su nas izvedbama svojih pjesama malo primirili uz svoj 'sub reggae' tj. mješavinu ska/dub/reggae muzičkog izričaja. Vrlo, vrlo lijepo, toplo, nostalgičarski, promišljajući,... Kawasaki 3p, ska/punk band, ludi k'o i uvijek, žestoki, neumorni i puni humora, na ples pozivajući, otvorili su svoju izvedbu uz pjesmu Idu Bugari, a nisu izostavili niti legendarnu Antoniju, pa se uz njih dobrano i pjevalo, ne samo plesalo.

S područja BiH/Srbija/Nizozemska predstavili su nam se Mala Vida, ritmičan ska band koji vješto mixa balkan, latino te napolitanske glazbene elemente upravo zahvaljujući internacionalnoj raznolikosti svojih članova. Iz Španjolske smo imali priliku doživjeti čak dva banda, jedan je eksplozivni ska/punk/rock Kaso Perdido iz Tarragone u Španjolskoj, drugi The Kluba (ex Skalariak), melodiozni uz osjetni utjecaj Stray Cats-a. Iz Hrvatske su nam stigla još dva značajna banda, Postolar Tripper iz Zadra te Cirkus iz Poreča. Prvi njeguje ska/reggae/hip hop muzički žanr uz simpatični 'dalmo' naglasak, uz drugi smo vikali 'politika je kurva'.
[ kluba ]

kluba   © matej

S lijepog otoka Krka poslušali smo dva banda, jedan je Mala Vida - poznat po dojmljivoj obradi jedne prekrasne pjesme starog srpskog banda Posljednja igra leptira - Nataša, a drugi...eh, drugi,...naziva Drunken Monkeys...najzabavniji (slučajno ili namjerno, ne znam) band na ovogodišnjem Skaville-u, toliko zabavan da se još uvijek smješkam prisjećajući se njihovog glazbenog nastupa, koji je bio očajan (mrzim što sam upotrijebila ovu riječ, naravno) ali to im nipošto nitko i nikad neće zamjeriti, pa tako ni ja, i to ne samo iz razloga što su se ispričali uz lagano opravdanje da nije lako nastupiti u 03:30 uz tako bogatu ponudu alkohola na festivalu već i zato što su nas iskreno, iskreno razveselili u obliku malko drugačijem od očekivanoga.

I Srbije su nam stigli simpatični ska/reggae/punk band Samostalni Referenti B.T.S. koji su nam se predstavili i u petak i u subotu sa svojim 'jeftinim trikovima' (nisu bili jeftini trikovi, samo citiram riječi Samostalnih Referenata) uz nagovaranje publike da čuči, pa da onda naglo skoči, pa onda jedno simpatično skidanjce majica za ženski dio publike gdje smo se nagledali mršavih, pa oblih članova benda, ali i atletskog tijela gitariste.
[ nomades et skaeterra ]

nomades et skaeterra   © matej

Za kraj...što izjaviti?...osim - još jedan fantastičan Skaville, zabavan i rasplesan uz obilje izuzetnih muzičara i uz veliko iščekivanje sljedećeg.

sandra vučetić // 07/08/2010

> vidi sve fotke // see all photos

Share    

> koncert [last wanz]

cover: GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

| 13/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

| 11/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

| 05/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

| 01/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: DEMENTRONOMES, 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

DEMENTRONOMES, 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

| 01/04/2024 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net
> najawe [blitz]

>> sve blitz najawe


well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*