home > koncert > NOFX - kalifornijske punk ikone na Preluci

kontakt | search |

NOFX - kalifornijske punk ikone na Preluci

Da! Konačno se to dogodilo. Kalifornijski punk velikani - NOFX - održali su svoj koncert u Hrvatskoj i to povodom promocije svojeg zadnjeg albuma izišlog na tržište 2009.g. - Coaster. Naravno, naglasak je na 'koncert u Hrvatskoj' jer je to njihov prvi nastup u lijepoj našoj, nadajmo se ne i zadnji. Iako se puno govorkalo o tome da NOFX možda i neće nastupiti u našim krajevima, jer je organizator iznio vijest o koncertu u Opatiji prije nego li je išta službeno potvrđeno, to se ipak na svu sreću nije dogodilo, pa smo svi lijepo i sretno postali oplemenjeni za još jedan muzički happening u našim krajevima.

Moram priznati da mi je žao što se koncert nije održao na Ljetnoj pozornici u Opatiji, kako je i bilo najavljeno u početku, jer je to puno bolji, akustike radi, prostor od vjetrovite Preluke (spomenem li da je to raj za surfere, slobodno možete zaključiti kako je vjetrovito bilo), ledine u neposrednoj blizini Voloska (mjestašce pokraj Opatije), ali su gradske vlasti odlučile da je pametnije rock koncerte smještati (i ubuduće) na Preluku i istovremeno na Ljetnu pozornicu dovoditi 'zabavnjake'.
[ debeli precjednik ]

debeli precjednik   © matej

Ovako smo dobili smrzavanje usred ljeta i zvuk koji se gubi negdje prema istoku. Sve u svemu, ne mogu reći da smo i s tim propustima ostali zakinuti za pravi spektakl izvrsnog punk-rocka kojim su nas domaći Pasi, osječki Debeli precjednik i NOFX vrijedno počastili svojim muziciranjem.

Dakle, prvi su na stage izišli Pasi - nevjerojatno izvrstan band iz Rijeke. Odprašili su svoj punk u maniri najvećih bandova i zaslužni su za početak prave muzičke euforije prisutne te srijede 18. kolovoza na Kvarneru. Bilo bi mi draže da je njihov nastup potrajao duže od 30tak minuta, al' šta je tu je, domaća publika je 'orila grla' uz njihove pjesme. Kao i uvijek, prava punk himna - ide 'vako: Jebo te bog! bio sam loš! Dva očenaša, pa mogu još! - nikog ne ostavlja ravnodušnim, a pjevalo se oduševljeno i uz zvuke pjesama Debeo i Svoje ja.

Nakon dojmljivih Pasa na red je došao Debeli Precjednik, punk/rock band iz Osijeka. Već dobrano zagrijanu atmosferu na Preluci, Debeli Precjednik uspješno su održavali uz izvedbu svojih pjesama na engleskom jeziku, pa smo tako od njih, između ostalog, stigli poslušati: Waste Of My Time, River Of Bodies i za kraj pjesmu Farmersko srce.
[ nofx ]

nofx   © matej

I Pasi i Debeli Precjednik nisu štedili riječi hvale organizatorima što su im omogućili koncertnu svirku s tako velikim bandom kao što je NOFX.

Nakon zbilja poduže stanke, a na opće oduševljenje svih prisutnih, na stage su nam se konačno popeli momci iz NOFX-a. Vokal/basist Fat Mike (istina, još je uvijek debeljuškast), gitarist Eric Melvin, gitarist/trubač El Hefe te bubnjar Erik Sandin koji čine ovaj izuzetno zabavni band svojski su se potrudili održati dobro raspoloženje tokom cijele svoje koncertne izvedbe. Osim hitova kojima su brojne posjetitelje/obožavatelje natjerali u totalni delirij, NOFX se vrlo vješto odmarao u pauzama između pjesama šaleći se poprilično na svoj račun, ali i na račun publike. Sve je, naravno, bilo jako spontano i simpatično, pa smo tako uspjeli 'uhvatiti' da je El Hefu bilo strašno hladno te večeri na Preluci što je objašnjeno time da je porijeklom iz Meksika; isto tako je miroljubivo spomenuo zaštitarima da budu blagi prema obožavatelju koji se nekako uspio popeti na stage da bi bio jako blizu svojim idolima.

Usred koncerta je giratist Eric Melvin (kako čusmo od ostatka banda dok su ga čekali na stage-u) otišao na mokrenje; band se za to vrijeme zafrkavao zazivajući ga imenom Bob Marley-a, pretpostavljamo zbog Ericovih dreadlocksa. Inače, Eric je čak tečno i točno naučio na hrvatskom jeziku reći 'hvala'. To isto je ponovio najmanje 5 puta. U jednom trenutku su zatražili od publike da dignu ruke obožavatelji koji su upravo zbog ovog koncerta došli čak iz BiH. Pravih bosanskih obožavatelja je bilo čak 15tak sudeći po rukama koje su spremno stršale u zraku. Šalilo se i na račun stvaranja nove hrvatske himne za koju je tekst ostao u okvirima: Oooo, Croatia,...Croatia,...
[ nofx ]

nofx   © matej

I još puno, puno toga što je vidno oduševljavalo prisutne. Par zvižduka su dobili kada smo zamoljeni za stanku od svega 5 minuta, ali s povratkom na stage ponovo su razularili sve punkere i one koji su se tako osjećali te večeri. Uz spomenute punk zvuke, NOFX su nas počastili i melodioznim reagge i ska dijelovima svoje koncertne izvedbe. Pravi vrhunac večeri i ludila punk veselja nastalo je uz izvedbu svima znanih hitova: Linoleum, Stickin In My Eye te Murder the Government. Ludilo bacanja rasplesane publike u oblak uskovitlane prašine ispred stage-a nije se zaustavio ni uz: The Brews, Reeko, Get the Stink Out, My Orphan Year, Creeping Out Sarah, Perfect Government,...

Koncert su priveli kraju pjesmom Kill All the White Man, a na moje ogromno žaljenje, vjerujem i ostatka prisutnih, ostali smo zakinuti za Don't Call Me White kao i za bis kojeg, dakle, nije bilo - pa se nekako, eto - moram spomenuti, osjećalo da nešto nedostaje.

Ipak, vjerujem da će momci ovog legendarnog punk banda, sada kada konačno znaju da i u Hrvatskoj imaju svoje obožavatelje, upriličiti još koji koncert u lijepoj našoj - na radost svih nas, naravno.

sandra vučetić // 24/08/2010


PS: još fotki se očekuje...
Share    

> koncert [last wanz]

cover: GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

| 13/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

| 11/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

| 05/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

| 01/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: DEMENTRONOMES, 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

DEMENTRONOMES, 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

| 01/04/2024 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net
> najawe [blitz]
  • 19/04/2024 | zg, tvornica
    jonathan
  • 19/04/2024 | zg, močvara
    diocletian (new zeland)
    sitis (zg)
    snØgg (slo)
    häxänking (vž)
  • 19/04/2024 > 21/04/2024 | zg, studentski centar
    27. izdanje crš - zagreb comic cona
    ------------------------
    kevlar bikini
    luxus lord
    ka'rah
    biciklić
    jura klavijatura
    ciroza jetre
    gretta
    no more idols
    stare pizde
    pater papula
    ---------------
    ulaz je sasvim besplatan.
  • 20/04/2024 | zg, močvara
    indie-rock
    -----------
    widowspeak (usa)
  • 20/04/2024 | [srbija] novi sad, studio m
    knjižara bulevar books:
    -------------------
    dreddup (ns)
    mrt (ns)
    >> najawa @ terapija.net

>> sve blitz najawe


well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*