home > koncert > JOE 4 + RUIZ + CARUSELLA + UMOR @ Močvara, 19/09/2010

kontakt | search |

JOE 4 + RUIZ + CARUSELLA + UMOR @ Močvara, 19/09/2010

Noćas je bila noć velikih gitara (i visokih vodostaja - op. pedja). Nastupili su bendovi koji doduše jesu dosta različiti, ali jedno im je zajedničko-zaglušujuća gitarska buka. Na ulazu u Močvaru me dočekala pozornica spuštena na pod budući da Carusella sviraju okruženi publikom.
[ sava - močvara ]

sava - močvara   © pedja

Prvi su oko 20.45 nastupili Joe4. Radi se o bendu koji dosta doslovno njeguje tradiciju Jesus lizard i ostalih ekstremnih noise bandova. Radi se o uglavnom instrumentalnom bendu sa tu i tamo proderanim stihovima. Postoje čak i neki post-rock elementi, spori uvod, stalno ponavljanje iste fraze uz postepeno ubrzanje itd. Krasi ih čvrsta svirka bez nekih oscilacija u kvaliteti i sa dovoljno raznovrsnosti čime uspješno postižu individualizaciju pjesama bez opasnosti od ukalupljavanja. Pjevač (i gitarist) je napomenuo kako noćašnje izdanje nije bilo na njihovoj najvišoj razini budući je bio prehlađen pa nije mogao izvikivati stihove sa jednakim žarom kao i inače.
[ joe4 ]

joe4   © pedja

Nakon njih nastupili su zagrebačkoj publici već dobro poznati Ruiz. Još uvijek se mučim sa žanrom u koji bih ih najlakše smjestio. Da li je to stoner-dance, funk-metal čak i nekakav cartoon-metal... Sad najnovija izmišljotina je fuzz-rock, što god to bilo. Ali sve te metafizičke diskusije padaju u vodu kada izađu na pozornicu. Radi se o visokooktanskom klasičnom rocku odvrljenom na 11 sa dosta dinamike čime pridonose i sami članovi benda konstantnim gibanjem. Set im sastojao od novih pjesama uz 3 stare na kraju. Nove pjesme nastavljaju istim putem kao i album Erupt!.
[ ruiz ]

ruiz   © pedja

Bend je našao svoj prostor djelovanja i zasad se čini kako ima još dosta kombinacija u tom prostoru za dugogodišnju uspješnu skladateljsku karijeru. Zadnje 3 pjesme sa navedenog albuma su izveli uz pomalo jazzy improvizacija iz kojih se vidi glazbena potkovanost članova benda, pogotovo basista koji je odsvirao par kratkih sola.

Nakon dosta kratkog seta počele su pripreme za Carusellu što me iznenadilo jer sam očekivao da će nastupiti zadnji kao zvijezde večeri. Dok se gitaristica naštimavala Tamar Aphek, bubnjar Guy Shechter nas je sve pozvao bliže kako bi bila što toplija atmosfera. Kad su napokon bili spremni, shvatili smo da su svi bendovi prije bili samo priprema za ovu buku. Nisam ni zano da toliko intenzivna može proizaći od samo dvoje ljudi. Njihova muzika bi se mogla opisati kao spoj Melvinovske eksperimentalne brutalnosti, Sonic youthove melodičnosti, White stripovskog DIY pristupa, Zeppelinovske himničnosti i Kyussovih rifova, drugim riječima odlično. Pošto su svirali među publikom, Tamar se često zavlačila u publiku sa gitarom kao da se željela dodirnuti sa svakim posjetiteljem ponaosob.
[ carusella ]

carusella   © pedja

Njezin stav se mijenjao ovisno o pjesmi, od bahatog pogleda ispod šiški tipa Poison Ivy Rorschach, do žmirećeg uživanja u solu te laganog smiješka kad bi joj se pjesma posebno sviđala. Moram priznati da je izgledala moćno onako mala sa Gibsonom u rukama skačući okolo. Što reći za njenog kolegu bubnjara Guya? Jednostavno čovjek je uništavač palica. Jedini koji bi se mogao usporediti s njim po intenzitetu sviranja je Buca iz aktualne Discipline kičme. Nakon 45-minutnog seta koji je bio prožet distorzijskim eksperimentima, Zeppelinovskim rifovima te nemilosrdnim ritmom, nastup je završio, nažalost bez bisa zato što je morao još Umor nastupiti. Na kraju molram odati počast veleposlanstvu Izraela što odabrao baš ovaj bend da predstavlja ih predstavi ovdašnjoj urbanoj publici. Zagreb je inače pogodno tlo za ovakve opskurne bendove. Nerijetko je to ljubav na prvi pogled. Imam neki osjećaj da će tako biti i u ovom slučaju.

Nezahvalna uloga postgrupe je pripala Umoru, više-manje klasičnom stoner-doom-metal bendu. Kada bih sudio po imenu, očekivao bi nakakav ultra spori gotovo funeral-doom, a dočekala me iznenađujuće raznovrsna metal svirka. Naravno, sve je bazirano na doom-u i sporim ritmovima, ali ima dosta promjene unutar svake pjesme što ih ne čini uobičajeno dosadnima za ovakav tip benda. Pjevač ne zvuči kao tipičan metal pjevač već vuče malo na Jima Morrisona ili Iana Ashtburya sa svojim zavijajućim načinom pjevanja. Završili su relativno brzo pred dosta prorijeđenom publikom. Na kraju svega možemo reći da je ovo bila krajnje otkrivajuća večer koja je pokazala da Zagreb ima puno više kvalitetnih bendova kojima je, nažalost, ovaj neposredan jedini način na koji se mogu predstaviti ljudima, ali ne treba očajavati, dok će god postojati kritična masa ljudi koji su voljni poslušati nešto novo, bit će i ovakvih bendova, a zasad situacija nije loša, naravno može biti i bolje, ali i puno gore tako da treba u uživati što više u onom što imamo, a ne samo kritizirati i tražiti nemoguće.

tomislav // 21/09/2010

> vidi sve fotke // see all photos

Share    

> koncert [last wanz]

cover: Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

| 28/03/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*