home > mjuzik > Trokut

kontakt | search |

GOLEM: Trokut (Aquarius Records, 2011)

Golem, bend - projekt koji je osmišljen od strane izvrsnog producentskog tima Krešimira Tomeca & Marca Grabbera kojima se priključio i Ivan Jurić - Yuri iz St!llnessa obradivši pjesmu Milion od Boe, zadovoljni rezultatom dolaze do zaključka ili ideje da nastave suradnju i stvaraju Trokut, album koji je crossover različitih stilova sa jakim socijalno angažiranim tekstovima. U radu im se, prvo kao gost a sada i stalni član pridružuje Miroslav Catalinac - Chakka (Zion Crew), te gitarist Peter Dekleva i bubnjar Andrej Zavasnik (Srečna Mladina) na živim svirkama. Na albumu još gostuju Popay, Magellano i Vojko Vrućina (Dječaci). Sve su ovo jaka imena regionalne glazbene scene a i šire, pa skupivši ih na jedno mjesto u toj eksploziji ideja i talenta Tomec &Grabber se snalaze vrlo dobro (kao i uvijek) i kroz 13 pjesama nam nude pravu poslasticu urbane muzike današnjeg vremena.



Pored spomenute pjesme ''Milion'', mogli smo pratiti njihov rad i kroz odlične društvene kritike ''Poštovana gospodo'' koju su objavili u ožujku prošle godine sa popratnim spotom te ''Ledeno doba'' čiji se spot premijerno prikazao na MTV-u sudenome. Te dvije stvari i otvaraju album koji je išaran raznolikim stilovima od electro punka, preko trip hopa, reggaea, dubstepa, hip hopa i hardcore-a. Još kada svemu dodate melodije i ritmove Balkana i ubacite razne semplove nebuloznih govora i bisera javnih ličnosti od Mamića, preko Kosorice i Milanovića do Josipovića dobijete suvremeni kolaž, pomno isplaniran i vrhunski produciran sa porukama buđenja svijesti u tekstovima kojima bez dlake na jeziku nisu poštedili nikoga, od novopečenih tajkuna, bezvrijednih političara, mutnih ''biznismena'' pa do đankija sa ulice. Iako broj sempliranih govora je dvoznamenkast, uz vrlo dobar tajming su se uklopili u cjelinu. Kroz nesvakidašnji album ćemo čuti i obilje žestokih gitara i vrhunskih dubstep ritmova ali i zvuk harmonike. Totalni mash up, ali s ukusom napravljen i plasiran u pravo vrijeme. Dobro, možda malo kasno jer je sve već otišlo u kurac ali ipak kroz sve te nakupljene frustracije, doba recesije i krize ovaj projekt legne kao ispušni ventil u svakome smislu a odlični glazbenici su iskreno rekli svoje na najbolji mogući način - muzikom. Kvaliteta je neupitna. Sve stvari su dobre dok su neke ipak malo bolje. Od Yurija je bilo i za očekivati da će svojim rimama išamarati ili popljuvati kako čelne ljude u vladi, bankare i lopove tako i klošare i one koji ne koriste i ne cijene ono dobro što imaju. Najbolji stvari na albumu su mi pak one na kojima je Chakka pokazao svoje umijeće kao odličan MC i reggae vokal sa zanimljivom lirikom. Njegova ''Promeni style'' je i vrhunac albuma. ''Plivaj'' je također izvrsna dok mi ''Ostatci'' zvuče kao dobra zezencija gdje se uz popratnu harmoniku i posuđenu liriku Idola (Maljčinki) i prikladne semplove osvrće na stanje u regiji nakon raspada Juge uz zaključak: ''A sva ta đubrad opet kradu ti sutra''. ''Zombi'' je žestoka stvarčina koju otvara draga Kosorica sa svojim lošim engleskim a Yuri još jednom nadmašuje samoga sebe snažnom lirikom i svojim stilom. Magellano i Vojko Vrućina gostuju na hip hop stvari ''Uzalud'' (vam trud svirači) koja se dotiče domaće glazbene scene i svega lošega na njoj (a toga je jako puno, pa da ne nabrajam), dok Popay u svom hip hop reggae stilu odrepao onaj životni u pjesmi ''Slab'' - ''jer san slab na to, to je sav moj bol, žene, dancehall, trube, alkohol''. Na albumu se nalazi još jedna obrada, kojoj su odlično sjeli žestoki riffovi gitare i Yurijeva interpretacija, a to je pjesma ''Šakom u glavu'' Ramba Amadeusa.

''Promina vrimena'' je ekološko osviještena poruka kao posljednji vapaj prije nego se majka priroda naljuti, a ''Đumbus'' koja i zatvara album je pravi ''narodni'' đumbus etno folka, semplirane sevdalinke gdje Yuri opušteno opisuje mentalitet koji prevladava na našim prostorima kao i međuljudske odnose. Kroz cijeli album se osjeti ironija i sarkazam, ali to je ta vrsta humora koja odlično paše u ovim nabrijanim pjesmama.



Kad se skupi više talentiranih kreativaca u projekt poput ovoga, ne mora svaki put to izaći na dobro, no u ovome slučaju sva energija je prilično dobro usmjerena i u preciznoj i zavidnoj produkciji napravljen je prilično dobar album koji možete komotno pustiti na nekom tulumu a isto tako ga furati na sluškama dok se borite sa nepravednim sistemom. Ne mogu a da ne spomenem da smo slično Trokutu već čuli od Dubioze Kolektiv koja je svojim stilom i stekla mega popularnost, ali nije isto. Uskoro imamo referendum o ulasku u EU, pa bi bilo ok poslušati pjesmu ''Kartel'' koja govori o jednoj grupaciji angloameričkih i europskih bankara koji lagano preuzimaju vlast u svijetu. To je realno stanje a ekipa iz Golema nam je iskreno prenijela svoje stavove na vrlo zanimljiv način. Kako će zvučati sve to uživo jedva čekam da čujem, a priliku imamo već 13.01. u Tvornici kada će nastupiti zajedno sa svim gostima sa albuma. Mislim da je dobar party zagarantiran!

ocjena albuma [1-10]: 8

sensimillax // 13/01/2012

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Banished by Sin

DEICIDE: Banished by Sin (2024)

| 27/04/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Deathtrance Parable

HUNTING ASH: Deathtrance Parable (2024)

| 26/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Extremities

TROCAR: Extremities (2024)

| 25/04/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Fenix

GORDI: Fenix (2024)

| 24/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Wenn die Engel Sterben

VARIOUS ARTISTS: Wenn die Engel Sterben (2024)

| 23/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*