home > mjuzik > Hladna soba/ Birthday 31

kontakt | search |

ŠUT & BIG CHARMIN' MEN: Hladna soba/ Birthday 31 (Slušaj najglasnije, 2012)

ŠUT - Hladna soba

Šut su bili garažni rock/punk bend iz Svilajnca koji je radio u periodu od 1993. do 2002., te su snimili dva albuma koji nikada nisu objavljeni. Na ovom split izdanju koje je po prvi puta objavljeno 10 godina nakon razlaza, nalaze se materijali za drugi album "Hladna soba" sa tri bonus skladbe koje datiraju iz 1998. godine. Album je prilično opširan (skoro sat vremena), te ima 16 relativno kratkih kompozicija u sirovom garažnom rock-punk zvuku s elementima ranog post-hardcorea a'la Fugazi. Dvije nabrijane distorzirane gitare, fino razmještene po kanalima (lijevi i desni), odriješita bubnjarska pratnja, klasičan punkerski vokal i mantrički kratki tekstovi na srpskom o svemu i svačemu što je ove mlade ljude žderalo u najgore doba povijesti čovječanstva na ovim prostorima u posljednjih 50-tak godina. Frustrirajući tekstovi o 'crvenoj fleki na putu' ("Pesak u satu"), 'pucaj mi u glavu, prosvetli me' ("Pucaj") ili jedini na engleskom 'in heaven everything is fine' ("Glava za brisanje") svakako tome idu u prilog.

Uz Ramonesovske vokalne arije uvodne "Ovih dana", kroz materijal se provlače elementi američke scene 80-ih poput Sonic Youth, Husker Du, Minutemen, Firehose, Mission Of Burma s ponekim kompleksnijim aranžmanom i eksperimentalnim izletom. Nabrušena "Zemlja" je najenergičnija, a najbolja riješenja ostvarena su u odličnim instrumentalima "Intro", "Pad", "Outro", "Instrumental" i "Improvisation" (oba u stilu Mission Of Burma/ Fugazi). Tri bonus snimke su vrlo tankih performansa, ali u principu je riječ o vrlo dobrim pjesmama "Bacio sam sebe", gothic/post-punku "Vetar" i snimku radio emisije "Iza ugla".

Sve ovo je za mene koji sam ovom prilikom po prvi puta čuo za bend ostavilo odličan dojam. Bogovska svirka s puno različitih stilskih odrednica, vrlo malo tekstova, ali jasnih i konkretnih, te s uistinu odličnim pjesmama inficiranim omiljenim zvukom alternativnog rocka 80-ih. Zaista me se dojmio ovaj Šut koji je nalikovao na Mission Of Burma.

Ocjena (1-10): 8

BIG CHARMIN' MEN - Birthday 31

Nakon razlaza benda Šut, Mihajlo Belolule je pokrenuo Big Charmin' Men i objavio dva albuma "Novi život" (2010) i "Rođen negde dole" (2011). Ovdje su se vratili na svoje rane snimke neobjavljenog EP-ija "Birthday 31" iz 2006. sa 8 pjesama kojima je pridodano još 8 neobjavljenih iz perioda 2005-2011.

Za razliku od dva nabrijana garažna blues-rock albuma, Big Charmin' Men se ovdje predstavlja u punk-rock izdanju s vrlo brzim i žestokim, mahom kratkim pjesmama. Tek se povremeno zaleti poneki garažni blues-rock ("Ja sanjam" po melodiji "Mršavi pas" od Majki) ili rokačina ("Sve je isto", "Dobro sam"), dok su ostalo klasične punkerske sheme sa 2-3 akorda. Nije da je ovo lošije od onog stila sa dva zvanična albuma, ali je znatno drugačije i jednostavnije s nekolicinom inverzija tih par akorda prošaranih obaveznim solažama. Tekstovi su prilično banalni, posve linearno otpjevani i to je ubjedljivo najslabija točka materijala. U tom pogledu najbolji dio repertoara su tri završne obrade "Ne budi divlja" (Pokvarena mašta), ponajbolja "Loš život ft. Sarma harp" (Majke) i "Vuk" (Kaotične duše). Također kao bonus skladba ovdje se pronašla rana verzija "Rođen negde dole" u sirovoj blues izvedbi sa gostom Iggy Knuckleheadom na usnoj harmonici, ali ona sa istoimenog albuma je daleko bolja.

Da BCM nisu napravili ona dva odlična albuma, ovaj rad bi bio palac gore. Ali zna se, potvrdili su da oni mogu to i puno bolje...

Ocjena (1-10): 6
Web: www.myspace.com/bigcharminmen

Diskografija:
Novi život (2010)
Rođen negde dole (2011)
ŠUT & BIG CHARMIN' MEN - Hladna soba/ Birthday 31 (2012)

horvi // 12/12/2012

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Poor Man's Deluxe / Boiling Water, Dreamy Girl/This Caramel Should Cover The Earth / Ethiopian Mountains

GLIB / L.H.D. / REMEDY: Poor Man's Deluxe / Boiling Water, Dreamy Girl/This Caramel Should Cover The Earth / Ethiopian Mountains (2020)

| 18/02/2020 | pedja |

>> opširnije


cover: 2 LP

21 VEK: 2 LP (2020)

| 14/02/2020 | horvi |

>> opširnije


cover: Before The Wind, EP

THE HILLS MOVER: Before The Wind, EP (2020)

| 12/02/2020 | horvi |

>> opširnije


cover: Gužva u svemiru

DORINGO: Gužva u svemiru (2020)

| 12/02/2020 | horvi |

>> opširnije


cover: Quadra

SEPULTURA: Quadra (2020)

| 10/02/2020 | horvi |

>> opširnijewell hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*