home > mjuzik > U Tvornici 9.3.2007

kontakt | search |

MAJKE: U Tvornici 9.3.2007 (CROATIA RECORDS, 2013)

"Majke ili Bare - isto je" - rekao je jednom pjevač grupe Majke.
E baš i nije, poštovani pjevaču, a između hrpe razloga zašto nije je i ono što se čuje na "friškom" CD-u "Majke u Tvornici 9.3.2007." CR, 2013., na omotu kojeg se kočoperi, u crvenom krugu istaknuto "Prvi povratnički koncert". (Iskreno, a gdje su ostali povratnički koncerti - nameće mi se pitanje, ali, nije to sada relevantno...)
Nisam bio na tom nastupu i nisam imao prilike gledati pripadajući DVD (na kojem je snimka cijelog koncerta s 27 pjesama, osobno mi je krivo da na izboru od 18 stvari koje se nalaze na CD-u nema Lutka iskrivljenog lica, Zaboravi, Novi dani... možda ovaj cijenjeni site nađe načina da i DVD završi u mojim rukama) ... no...

... definitivno, dok slušam snimku, razmišljam na koliko sam to koncerata ove grupe bio na kojima su zvučali bolje?!. Iskreno, bilo ih je malo, a i možda sam, nošen entuzijazmom davnih dana, preuveličao Zoki-Duspara međuigre, Korozijine metronomske bravure, Čakinu bučnost ili Kilmisterov gard...

Koji je deal, koja je pozadina izlaska ovog albuma nije mi poznato... I da se snimao nastup u Tvornici iz 2007. da bi se jednog dana, šest godina kasnije isporučio na CD-u izgleda mi prilično proračunato, no, još uvijek ne vidim neki smislen razlog zašto baš sada snimka izlazi na svjetlost dana. Možda netko računa da pjevač i oni koji sada sviraju sa njime neće moći isporučiti izdavaču dovoljno interesantan materijal koji bi se mogao potpisati navedenim ili sličnim imenom kao i ova snimka?

/Tek usputno da spomenem, obzirom mi je natjeralo smješak na lice, još se sjećam unezvjerenog lica bivšeg managera ove grupe kada je, na jednom koncertu, pred očima brata i mene počupao kablove koji su ulazili u kazetofon na mix pultu na kojem smo pokušali snimiti nastup... a tako je snažno emotivno i dan - danas poslušati ono što smo uspjeli utisnuti u traku kazete dok se ne začuje iznenadni krljjjkrššššššššššš.../

Dosta nostalgije, CD je izvrstan, i sva sreća da je izašao nakon blamaže od nastupa pjevača i onih koji su tada svirali sa njime na Špancirfestu jer bi moje razočaranje debaklom skupine ljudi koja se prodala pod nazivom Majke bilo još veće.

Dakle, nastup u Tvornici odradili su Zoran Čalić, Kruno Domaćinović, Nedjeljko Ivković - Kilmister, Alen Tibljaš, i pjevač grupe. Da, i Danko Krznarić za klavijaturama, koji nije u tolikoj mjeri ometao zvuk grupe kao što je isporučivano zadnjih par ljeta (mada, opet bi mi još življe kucnulo srce da su klavijature samo gostovale na par naslova poput "Pjevačev blues", ili "Vrijeme je da se krene", a ne da smetaju i kvare uvod u "Mršavi pas" ili dosađuju na "Krvarim od dosade"). Zoki i Kruno zvučno su međusobno izuzetno komplementarni; moram to reći - genijalni gitaristički virtuozi koji se sjajno nadopunjuju, a Kilmister i Tibljaš drže onu dozu ritma i naboja koja je pratila Majke u njihovim najboljim danima i izdanjima. Cijela priča zvuči poput dokumenta na kojem je jedna od postava "stare garde" grupe zadržala i ovjekovječila onu dozu beskompromisnosti koju su Majke znale u pojedinim periodima svog postojanja razvaljivati sa pozornice.

Zanimljivo, pogled na oficijelna live-izdanja Majki - traljavo realiziran i mutno snimljen Život uživo-Jabukatona iz 97, te bezličan i neuzbudljiv Unplugged-CR, 08, otkriti će podatak da su Zoki, Kruno i Kilmister, te naravno i pjevač, sudjelovali na sva tri nabrojana nosača zvuka. (Moram navesti "trivijalan podatak" da je s "Života uživo", verzija pjesme "Sam" jedina, kako bi se reklo, službena snimka ove živopisne pjesmice s početka karijere Majki za nekog oficijelnog izdavača. Pretpostavljam da i Zdenko ima kakav uživo snimak Majki u svom katalogu, no to nije previše bitno za ovu priču).

Zaključno, vrlo dobar izbor (pola pjesama sa prva dva albuma) i raspored pjesama, vrhunska svirka, odlična atmosfera prenesena na nosač zvuka - jasno čujno zborno pjevanje i podrška bendu, pjevač ipak bliže najavima tipa "Ima li struje u pojačalu" ili davnim krikovima na "Nikada te neću zaboraviti" nego nerazumljivim frfljanjima zadnjih ljeta s nepoznatom dijagnozom bolova u leđima u džepu...
Dobar poklon za pod bor nostalgičarima, odličan potsjetnik svima koji su voljeli ili još uvijek vole Majke, a, ako mogu reći, nepobitan dokaz pjevaču koja se ekipa može s razlogom zvati Majke.

okHrk Boris

ocjena albuma [1-10]: 8

okhrk // 05/12/2013

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Wake The Sleeping Dragon

SICK OF IT ALL: Wake The Sleeping Dragon (2018)

| 19/11/2018 | horvi |

>> opširnije


cover: London (z zasedbo Stara Mama Bend)

MATEJ KRAJNC: London (z zasedbo Stara Mama Bend) (2018)

| 18/11/2018 | horvi |

>> opširnije


cover: Lèche Moi (Sortie 13), EP

LÈCHE MOI: Lèche Moi (Sortie 13), EP (2018)

| 17/11/2018 | horvi |

>> opširnije


cover: Unfollow the World

SQUIGLY LINES: Unfollow the World (2018)

| 16/11/2018 | horvi |

>> opširnije


cover: Maithree - The Music of Friendship

NIRMALA RAJASEKAR: Maithree - The Music of Friendship (2018)

| 09/11/2018 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> diskografija
cover: U Tvornici 9.3.2007
  • 1990. Razum i bezumlje
  • 1993. Razdor
  • 1994. Milost
  • 1996. Vrijeme je da se krene
  • 1997. Život uživo
  • 1998. Put do srca sunca
  • 2008. Unplugged
  • 2011. Teške boje
  • 2013. Majke u Tvornici

> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*