home > njuz > Vinilna reizdanja - KUD Idijjoti, LAčni Franz, Majke, Laufer...

kontakt | search |

Vinilna reizdanja - KUD Idijjoti, LAčni Franz, Majke, Laufer...

LAUFER - THE BEST OFF - Reizdanje u prodaji na dvostrukom vinilu!

Veliki albumi koji se pamte na ovim prostorima gotovo u pravilu realizirani su u osamdesetima. Ipak, u kasnijem, ratom opterećenom desetljeću realizirano je nekoliko albuma koji su nesumnjivo obilježili i hrvatsku i regionalnu rock-glazbu. Jedan od njih je i prvijenac Laufera, originalno realiziran na formatu CD-a. No, već u startu on je vapio za LP formatom, ne samo zato jer je većina pjesama realizirana na promo-singlovima, nego zato jer je posrijedi zaokruženo djelo koje prkosi vremenskim zakonima i zubu zaborava. Da je tomu tako, dokaz je Porin za prvo reizdanje, kao i ovaj dvostruki album koji posve definira relevantnost Laufera u doba kad je nastajao, ali i svježinu te potentnost tri desetljeća kasnije.

Premda ime benda Laufer personificira šahovsku figuru koja se pomiče pravocrtno, njihova karijera više podsjeća na kretanje figure konja, odnosno skakača. Naizgled, Laufer je iznenada doskočio na hrvatskoj rock-sceni, potom se malo kretao protivno očekivanjima, da bi isto tako iznenada nestao u obliku slova L. Možda tako izgleda kad se pamti njihova dominacija hrvatskom rock-scenom sredinom devedesetih, no put do te pozicije nije bio iznenadan nego mukotrpan, što se osobito odnosi na dobačaj do prvijenca 'The Best Off'.



Rastao u okrilju riječke rock-scene, najprije s glumcem Alenom Liverićem kao pjevačem, a kasnije s pridošlicom Damirom Urbanom kao basistom, te utemeljiteljem Veselitom Mudrinićem, Laufer je dijelio scenski usud -ne uspije li objaviti album, bend će se raspasti, a svo glazbeno nasljeđe otići će u vjetar. Nekoliko objavljenih snimaka na kasetnim kompilacijama nije ukazivalo na uspješan ishod, no skladba 'Ona zove se nebo', objavljena na kompilaciji izvođača s festivala Omladina u Subotici 1988., bilo je prvo pismo namjere benda. Basa se na toj pjesmi uspješnije latio književnik Zoran Žmirić, a Urban je preuzeo mikrofon. Sve veća podrška na koncertima nije bila znak raznim hrvatskim izdavačima da bi repertoar Laufera trebalo sublimirati u album koji neće proći nazapaženo. Stoga su pokušali po do-it-yourself načelu i snimili promo-singl i promo EP. Profesionalno napravljene snimke koje su počele svoj put i na airplayu također nije bio znak uspavanim diskografima da prigrle bend.

Istodobno, ratna zbivanja u Hrvatskoj mijenjala su rock-scenu, neki favoriti iz osamdesetih su zastali, a uz nove generacije stasavali su oni koji su u takvim uvjetima mogli i željeli svirati. Laufer je, uz čvrstu ritam-sekciju koju su tvorili Ljubo Silić i Alen Tibljaš, pojačan gitaristom Vladom Simcichem Vavom. Ta je četvorka kreirala pjesmu 'Svijet za nas' koja je gromko odjeknula, poput udara topova. Bila je to himna generacije kojoj je rat oduzeo mladost, koja nije imala pravo odrastati u bezbrižnosti i vjeri u mirnu budućnost. Kompatibilna s plamtećim grungeom početkom devedesetih, ta je skladba ukazala i na ostale pjesme koje su odražavale autorsku inovativnost i sviračku supremaciju Laufera: 'Moja voda', 'Lopov Jack', 'Ljubav kao heroin', 'Dio tebe', 'Između neba i mora'... Svaka je od tih pjesama bila jedan od uporišta repertoara koji je neusporediv s drugim izvođačima. Najbolje od Laufera skupljeno je na premijernom albumu 'The Best Off..., a sve je začinila obrada klasika Troggsa 'Wild Thing', skrivena na samom kraju CD-a.

Izvrstan album objavljen početkom 1994. jednostavno je vapio za vinilnom verzijom i 15 godina kasnije objavljen je na ploči kao jedno od prvih Dallasovih LP izdanja. Upravo je to izdanje, kao i 3CD verzija proširena live-snimkama i DVD-om osvojila Porina. Laufer je kasnije otišao u Pustinje i sa zaključnim se EP-jem oprostio od publike. No, njegovi članovi stvarat će kasnije zvučnu sliku Urbana & 4, Turista, Parafa, Metrobolika, Majki, Fita i drugih bendova. Laufer je tako nastavio svoju šahovsku partiju kroz druge izvođače, a ono najbolje ili barem ono najbolje što pamtimo, utisnuto je u utorima vinila 'The Best Off...'.

Luksuzno vinilno reizdanje kultnog albuma Majki

Jedan od ključnih albuma hrvatskog rocka devedesetih, i po mnogima najbolji album Majki - "Razdor", upravo je, nakon trideset godina, dobio svoje obljetničko vinilno reizdanje. Objavljen u suradnji tada novopokrenute nezavisne etikete T.R.I.P. Records i Croatia Recordsa, "Razdor" je, zajedno s istovremeno objavljenim albumima "Džinovski" Hladnog piva i "Dorothy" Overflowa, predstavljao temelj tadašnje rock scene, koja će svoju kulminaciju doživjeti na prvom Fiju Briju festivalu, održanom krajem 1993. godine.

Osnovane 1984. godine u Vinkovcima, Majke su do prvog albuma, objavljenog krajem 1990. godine i simbolično nazvanog "Razum i bezumlje", prošle turbulentan put prepun uspona i padova te su od malog benda iz provincije postali najveća podzemna garažna rock'n'roll atrakcija na ovim prostorima. U ljeto 1991. godine bend je prestao s radom, da bi Goran Bare i Željko Mikulić - Korozija, članovi originalne postave Majki, već nekoliko mjeseci kasnije ipak shvatili da bez glazbe ne mogu. Bend je ponovo krenuo s radom, ovaj put u pomlađenom izdanju, sa Zoranom Čalićem na gitari i Jurom Nižićem na basu i sve do danas, uz povremene turbulencije, kao i na početku, Goran Bare i Majke su jedan od naših najznačajnijih rock'n'roll bendova.



"Razdor" je nastao u kratkom periodu početkom 1992. godine - Majke su u ratnom okruženju i u nimalo motivirajućim uvjetima napravile album bez praznog hoda i neke od najboljih pjesama u karijeri. Na njihovoj koncertnoj listi i danas možete redovno čuti "Krvarim od dosade", "Mršavi pas", "Budi ponosan", "Fantastična vatra", "Bez pameti"… Album koji je svjedočio o vremenu osobnog kaosa i tjeskobnih devedesetih, iznjedrio je neke od najboljih Baretovih stihova, ali i jednako upečatljive rifove iza kojih je stajao tada još tinejdžer Čalić. Učestali koncerti u Sloveniji pomogli su "novim" Majkama da relativno brzo pred tamošnjom publikom izbruse, a potom s Denykenom i snime, materijal koji i trideset godina kasnije ne ostavlja ravnodušnim svojom mješavinom punka, bluesa, garage rocka i psihodelije te neponovljivim Baretovim pjevanjem, u najboljoj tradiciji Jima Morrisona, Iggy Popa i ostalih velikana uz koje je odrastao.

Bogato opremljena knjižica koja prati reizdanje "Razdora" donosi tekstove tadašnjeg izdavača i menadžera benda Aleksandra Dragaša, slovenskog koncertnog promotora i novinara Igora Bašina BIGora te Denisa Mujadžića Denykena, koji je snimao album. Po prvi put na jednom mjestu, o "Razdoru" i njegovom nastanku govore Bare, Zoki, Jurica i Korozija. Knjižica sadrži i eksluzivne neobjavljene fotografije Darka Bandića, Nine Šolića i Maria Grobenskog te postere Majki koje je ilustrirao pulski umjetnik Nadan Rojnić. "Razdor" dolazi i s download karticom za preuzimanje mp3 verzije pjesama koje je remasterirao Goran Martinac u Croatia Records Studiju. Za likovno oblikovanje dizajna reizdanja, kao i retuširanje originalnog omota, zaslužan je Darko Kujundžić.

Drugi album Idijota opet na ploči

"Danas je takvo vrijeme / Sutra će biti drugačije / Ali mi smo ljudi bez pameti..." Proročanske riječi u naslovnoj pjesmi pulskog punk benda koji je sa pločom iz 1992. godine, ušao u povijest sudbine jugoslavenskih nosača zvuka. Jugoslavija se raspala i izlazak albuma je posljedično odgođen, ali je u isto vrijeme tiskano vrlo malo vinilnih ploča (osim CD-a i kazeta) i album je bilo vrlo teško nabaviti na vinilu i prilično skup.



Sadašnje reizdanje vinila jedinstvenog dizajna i beskompromisnog sadržaja, jedno je od najistaknutijih ostvarenja benda, a pjesme poput Uvod u tehnološku revoluciju (na tradicionalan način), Amerika i To nije mjesto za nas (obrada No Room For You) predstavljaju bend u poziciji konsolidirane autorske i izvođačke moći. U pjesmi Amerika pojavljuje se Franci Blašković, legendarni istarski autor kojeg je nemoguće žanrovski okarakterizirati, kao što je bend striktno samo punk. Pretisak na vinilu čuva dizajn, ali i originalno zamišljeni umetak s tekstovima.

Lačni Franz

Drugi studijski album legendarnih mariborčana nudi vjerojatno najveći hit grupe - Ne mi dihat za ovratnik, a i pregršt drugih skladbi u izvedbi Predina i društva. Nedavno su objavljeni i album "Adijo pamet", live snimka iz Tivolija 1981, i debi, pod naslovom Ikebana, snimljen također 1981.

promo guy // 08/10/2023

Share    

> njuz [last wanz]

cover: SaKaC :

SaKaC : "Experiments Within Chaos", novi album na Crime:Scene Records

| 26/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: Diskont TV no.24 - POCKET PALMA

Diskont TV no.24 - POCKET PALMA

| 24/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: Frenkie najavio svoj deseti album

Frenkie najavio svoj deseti album "Manifest"

| 23/04/2024 | ivana |

>> opširnije


cover: KEKAL počinje s akustikom kao K432

KEKAL počinje s akustikom kao K432

| 22/04/2024 | mr x. |

>> opširnije


cover:

"Mater Dolorosa", četvrti album MÓÐIR u ovoj godini

| 20/04/2024 | mr x. |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*