home > mjuzik > Vokal patrioti

kontakt | search |

AKVAREL: Vokal patrioti (Aquarius records, 2014)

Moram priznati da u trenutku kad su Vokal patrioti stigli u moje ruke, nisam znao što da mislim o ovom cd-u. Domaća a cappella glazba zasigurno nema veliku povijest, niti kult, jednako u očima i kritike i publike. Grupa Akvarel postoji već nekoliko godina, dolaze iz Osijeka, a ovo je njihov debut album.

Naslovnica albuma je pomalo kičasto žuta, a uniformno obučeni članovi Akvarela sugerirali su mi da je ovdje riječ o albumu duhovne glazbe(!?!). Na stražnjoj strani je popis pjesama, koji već daje natruhe nečeg drugog, a do kraja je sve razotkriveno otvaranjem knjižice koja dolazi uz cd. Autori pjesama na ovom albumu su sve sama krema domaće glazbe osamdesetih, gdje najviše prednjači Antonije Pušić aka Rambo Amadeus, koji je, kako piše na knjižici uz cd, sam dao poticaj za obradu svojih pjesama. Znači, na ovom cd-u je obrađen veliki broj domaćih hitova osamdesetih, od novog vala do pop i rock žanra.
[ Akvarel ]

Akvarel

Neke pjesme na albumu djelo su samo jednog izvođača, dok ostatak pjesama mudro kombinira nekoliko autora koji su pametno posloženi u istoj rečenici, kao recimo Denis & Denis u kombinaciji s grupom Xenia, te bi svi oni koji nisu toliko unutra, mogli pomisliti da se radi čak i o istom izvođaču. Osijek, kao grad iz kojeg dolazi Akvarel, ovim je albumom dobio prepoznatljivu grupu koja svojim glasovima idealno kombinira različite instrumente, pa niti u jednom trenutku ne osjetite manjak prave instrumentalne pozadine.

"Kroz stari haustor", kojim započinje vokalno putovanje, dvije su pjesme grupe Haustor, ovdje spojene u jednu. Prva od njih, "Uzalud pitaš" ima uvod u kojem zapravo ne vjerujete da je sve ovo djelo ljudskog glasa, te koji genijalno svojim vokalima i pucketanjem prstima nadomještaju instrumente, kojih je u slučaju Rundekove i Sacherove grupe, bilo i više od nekoliko. U "Eni" je napravljen zanimljiv aranžman, malo drugačiji od originalnog tijeka pjesme, kojim Akvarel pokazuje da ima viziju kako posložiti vokalni aranžman. Snaga glasova grupe posebno je vidljiva u pop formi gdje obrađuju riječke pop perjanice, u pjesmi "Negdje oko '82.". Tu su uz već spomente Denis & Denis i Xeniu, ingeniozno ubacili i kratke vokalne fragmente iz pjesama "Bio sam dijete" grupe Denis & Denis, kao i opatijskih ljepotica Cacadou Look i njihove "Kao pjesma". Idoli su u zasebnoj pjesmi "Oblak sna", zastupljeni kroz svoje komercijalne hitove, što u a cappella formaciji samo pojačava snagu originalnog instrumentarija i vokala, koje su originalno u Idolima pjevala čak trojica.



"Prolaze sjene" je pjesma koja zahvaljujući originalnim pop melodijama Nene Belana iz razdoblja Đavola, u izvedbi Akvarela možda najmanje izmjenjuje korijen pjesme, a opet daje jednu novu strukturu kompoziciji. Grupa Film zastupljena je s "Pjesme stare", s neočekivano naglo složenim prijelazom iz lagane "Mi nismo sami" u žestoku i brzu "Valovi". U potonjoj je glavni vokal bojom glasa autentičan originalnoj pjesmi. Rambo Amadeus je prisutan s dvije kompletne pjesme, "Glupi hit" i "Devet depresivaca". Prva od njih kombinira Michael Jacksonovu "Billie Jean" na pomoćnim vokalima i glavne muške glasove, gdje zgodno iskače igra gdje se spominju tenor, bariton i bas. U pjesmi "Novi val" glavnu ulogu s jedne strane ima album Paket Aranžman, s kojeg su ubačeni neizostavni "Maljčiki" i Električni Orgazam sa "Zlatni papagaj", a s hrvatske strane Kazalište s "Mi plešemo" i "Crno bijeli svijet" . U "Mi plešemo" je malim usporavanjem u jednom dijelu pjesme izbjegnuta originalna monotonost pjesme. Predzadnja numera "Volim žene" napravila je najveći čušpajz, gdje su u istoj pjesmi ubačeni i Rambo Amadeus, Marina Perazić, Idoli i Električni Orgazam. Čorbina "Volim, volim, volim, volim žene" ovdje je po meni također trebala naći mjesto, ali zasigurno zbog Borinih političkih stavova i pogleda, ta pjesma nije mogla biti uvrštena.

Cijeli album je dobra pjesmarica velikih ex-yu hitova osamdesetih, gdje je paženo da se odaberu najveći hitovi domaćih izvođača. Zanima me kojim načinom su birane pjesme i izvođači za ovaj album. Baš ta šarolikost izvođača koji su obrađivani, od alternativne faze Električnog Orgazme do pop izričaja Đavola ili Denis & Denis, ovom albumu daje nekonzistentnost, što je i najveća mana albuma. Odabirom kao da se svjesno išlo van s pjemama koje i originalno imaju (pre)veliku popularnost, kako bi se album približio širim masama. No oko toga ne treba biti toliko strog, jer ipak, ovo je tek prvijenac grupe Akvarel. U budućnosti treba vidjeti u kojem smjeru će se kretati odabir pjesama za neke nove albume.

Kako kreće ljetno vrijeme, ove pjesme su i više nego idealna podloga za uživanje uz iste na suncu i moru. Obrade iz usta Akvarela imaju jednu novu notu i svježinu, a s komercijalne strane gledano, vjerujem da cd ima potencijal. Teško je snimiti kvalitetan album s obradama ako se ne unese nešto svoje. Ova ekipa je u tome apsolutno uspjela, zahvaljujući pjevačkoj kvaliteti, a u nekim pjesmama i unošenjem drugačijih aranžmana, pogodnijih vokalnoj izvedbi. Naravno, širi komercijalniji odjek će ovisiti ponajviše o marketingu njihove diskografske kuće i njih samih.

Naslovi: 1. Kroz stari haustor, 2. Negdje oko '82., 3. Oblak sna, 4. Prolaze sjene, 5. Pristao sam bit ću sve što hoće, 6. Pjesme stare, 7. Glupi hit, 8. Novi val, 9. Volim žene, 10. Devet depresivaca

ocjena albuma [1-10]: 8

jura // 13/05/2014

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Ghost Stories

BLUE OYSTER CULT: Ghost Stories (2024)

| 15/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Miris kiše, EP

PETRIKOR: Miris kiše, EP (2024)

| 15/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Zog Tag, demo album 1999

DREDDUP: Zog Tag, demo album 1999 (2024)

| 14/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Nurse

NURSE: Nurse (2023)

| 13/04/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Rijeka - Paris- Texas

RAZNI IZVOĐAČI: Rijeka - Paris- Texas (2024)

| 12/04/2024 | pedja |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*