home > mjuzik > Vrijeme je, draga, vrijeme je

kontakt | search |

RADE ŠERBEDŽIJA I ZAPADNI KOLODVOR BAND: Vrijeme je, draga, vrijeme je (Croatia Records, 2014)

Pamtim kad je tata, dok sam još bio klinac, donio kući album Ne daj se Ines. Slušao sam s njim tu ploču, a jedva da sam punio broj godina koji stanu na prste jedne ruke. Naravno, tad mi ništa nije bilo jasno, ali sjećanja na taj album vrlo često su svraćala u moje misli. I pojavljivala se u mojim razgovorima s ekipom koja je imala više utakmica i godina u nogama od moje malenkosti. S vremenom sam uspio poloviti Đoleta, Arsena, Drageca, Kreslina i sve ostale kantautore koje su oblikovali tadašnju regionalnu scenu, jednako kao i moju znatiželju i traganje za popunjavanjem glazbenih rupa i glazbenim izazovima. Od sve te ekipe najviše sam uživao i dan das uživam u glazbi Drageca i Arsena, dok me između moje desete i dvadesete godine Balašević najviše držao i bio je prvi kojeg sam mogao razumjeti.

Šerbedžija, koji je s vremenom postao jedan od najvećih glumaca s naših prostora, nije bio toliko prisutan u mojem slušanju glazbe. Ali opet, imao je svoje trenutke, a zadnji takav je njegov zajednički album s Miroslavom Tadićem. Ali ipak je ovim albumom uspio ponajviše pogoditi duh svoje boemštine s idealnim omjerom kantautorskih pjesama i obrada. Ako me sjećanje ne vara, Rade nije dosad imao nekih velikih kantautorskih pokušaja, puno zanimljivije mu je bilo interpretiranje njemu dragih pjesama. I to je radio vrlo dobro, unosio je svoju boemštinu u pjesme i time pjesmama davao samo njemu svojstvenu interpretaciju.

Vrijeme je, draga, vrijeme je, album je koji nudi kombinaciju njemu dragih pjesama i kantautorskih radova. Glazbena kulisa koju na albumu stvara Zapadni Kolodvor idealan je spoj regionalne etno glazbe, bilo da zalaze u mediteranska područja, Međimurje ili gađaju glazbene emocije starog Zagreba. Jedna od onih pjesama gdje se čuje kvaliteta prateće grupe je međimurska narodna pjesma "Protuletje se otpira", gdje ga "zapadnjaci" prate kao najbolji orkestar. Pjesma ima prirodan solo na akustičnoj gitari koji daje dodatan štih pjesmi. Zapadni Kolodvor u nekim pjesmama ima ugođaj kakav ima Balašević u svojim zadnjim tamburaškim aranžmanima. Pjesma "Vinkovci" isprepletena s jednako ravničarskom bojom Zvonka Bogdana, a ta boja čujna je do opipljivosti i u pjesmi "Panonske trešnje". Sad reći da je Šerbedžija kopirao Balaševića ili Bogdana bi bilo malo prejako, ali je s Đoletom u nekoliko navrata surađivao. Uz to, Đole u svojem opusu ima i pjesmu "Onaj ludi Šerbedžijin sin", pa je normalno da su utjecaji prisutni. Ali sloboda i boemština koja je itakako prisutna kod Šerbedžije uspjeva tu prejaku usporedbu ipak malo ublažiti. "Već sam ti pričao to" je isto takva, gdje violina ima jednak emotivni istup kao i u Balaša, a klavir vuče na jazz stranu Matije Dedića. To je jedna od pjesama gdje se bez problema nađeš, bez potrebe zatvaranja očiju. I jedna od onih koja se ispija do dna, kao dobro staro vino.



Naslovna pjesma albuma na albumu je prisutna u dvije verzije. Prva sa sufiksom intro, gdje gostuje vrhunska čelistica Belma Alić, puno je osobnija i emotivnija. Gudačke emocije i Šerbedžijina vokalna snaga s mračnom boemskom pozadinom, odmah daju do znanja da je ovo album velika potencijala. Druga verzija je sa standardnom postavom Kolodvora, gdje električna gitara šara u stilu "Bang, Bang" iz soundtracka Kill Bill. Od obrada je idealno pogođena dalmatinskim štihom, "Meni se dušo od tebe ne rastaje". Pjesma je u originalu Štulićeva, s njegova albuma "Balegari ne vjeruju sreći". Obraditi tako jaku kantautorsku veličinu nije nikad lako i vrlo često završi pogubno za onog koji se dao tim putem. Rade je uspio zaobići tu zamku, te pjesmu pozitivno oteti i preodgojiti kao svoju.

Intimna iskrena ispovijest prisutna je u pjesmi "Moj otac" s tematikom unutarnje borbe pojedinca, u ovom slučaju i roditelja. Tu je Rade iskreno opisao stanje duha svojeg roditelja, posebno u starijim godinama. To je pjesma s kojom album doživljava vrhunac s jakim realnim tekstom kroz tematiku nerazumijevanja sina i roditelja. Igra švabe i partizana koja se spominje u pjesmi je nešto što smo se svi mi rođeni tamo u šezdesetim i sedamdesetim rado igrali. Od samostalnosti naše države, zbog politike i političara doživljavana je kao nešto nešto negativno, ali Šerbedžija se nije obazirao na takve stvari. Načinom pjevanja koji tu njeguje, on ponosno prikazuje svoju prošlost. Ono što je jako čujno u većini pjesmama ovog albuma, a posebno na "Moj otac" je utjecaj pjevanja koji je na njega izvršio Arsen. Arsen Dedić kao veliki liričar i emotivac koji iskreno osjeća tekstove koje pjeva, neovisno o tome jel' autor tog teksta. Tu Šerbedžiji skidam kapu, jer iz albuma u album strašno napreduje, posebno izričajem emocija koje izlaze iz njega.

Album ima i nekoliko gostiju. Jedan od meni dražih je Livio Morožin, koji je na svojim samostalnim albumima pokazao jednako kvalitetnu boemsku stranu. Ono što je zajednički nazivnik kod biranja gostiju, je ekipa koja svoj zanat odrađuje savršeno, a opet nisu toliko zanimljivi da bi o njima slušali svakodnevno u medijima. Produkcijski gledano, album je također savršeno odrađen, ali to je nešto što sam i očekivao. Ovim albumom Rade Šerbedžija je pokazao kvalitetu više, posebno u svojim pjesmama, a iskreno me zanima hoće li s vremenom napraviti i jedan skroz samostalni album, bez upliva domaćih klasika.

Naslovi: 1. Vrijeme je, draga, vrijeme je (intro), 2. Meni se dušo od tebe ne rastaje, 3. Protuletje se otpira, 4. Vinkovci, 5. Kneginjica, 6. Panonske trešnje, 7. Odlaziš, odlazim, 8. Povratak ratnika, 9. Internacionala, 10. Već sam ti pričao to, 11. Vanja, 12. Na vanjkušeku glava, 13. Moj otac, 14. Vrijeme je, draga, vrijeme je, 15. Umjesto bisa / Avijatičar

ocjena albuma [1-10]: 9

jura // 06/07/2014

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Zebra

ŠIZA: Zebra (2024)

| 27/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Jugoslavija 1941​-​1945

BRANDKOMMANDO: Jugoslavija 1941​-​1945 (2024)

| 27/03/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Disgraced Emanations From A Tranquil State

APPARITION: Disgraced Emanations From A Tranquil State (2024)

| 26/03/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Levitate

GHLOW: Levitate (2024)

| 25/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Time to Breathe

SM4LLPOX: Time to Breathe (2024)

| 24/03/2024 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*