home > mjuzik > Order Makes A Mess, EP

kontakt | search |

BROKEN IDEAS: Order Makes A Mess, EP (d.i.y., 2014)

Broken Ideas su mladi glazbenici, dečki su tek nedavno postali punoljetni. Obzirom na to, zamolio sam ih putem maila za malo više podataka i frontman grupe Ivan Kolar poslao je sljedeće:

"Broken Ideas kao ideja nastaje u mladim danima Luke Dabre (gitara) i Ivana Kolara (vokal, gitara). Postupno do ljeta 2012. priključuju se Božo Filip Marković (bubnjevi) i Goran Matak (bas). Otpočetka se centriramo prema autorskom radu koji se zasniva na zvuku bendova poput The Strokes, The Libertines, Arctic Monkeys, Franz Ferdinand (itd.), makar osobni utjecaji pojedinih članova odlazi dublje i u druge muzičke pravce što će se, nadamo se, vidjeti u našem daljnem radu. Klupski smo, zasada "nažalost" zaokružili samo cijeli Zagreb, uz jedan izlet do Jelen demofesta u Banja Luku. EP Order Makes A Mess je producirao Antonino Šimić i trenutno je naše jedino "službeno" izdanje. Spot za najavni single She's going away smo snimili sami uz pomoć prijatelja. Promocija EP-a je odrađena na koncertima u Močvari, Vip clubu i u Klub Klub-u gdje smo nastupali na warm-up party-u za festival Indirekt. Trenutno se radi na drugom EP-u i single je u pripremi za nadolazeću jesen."

Prvijenac Order Makes A Mess je i više nego vrlo dobro predstavljanje grupe, a obzirom na ne preveliki broj koncerata i kratkoću postojanja, napravili su sjajan posao. O grupi je već prije dvije godine kratko pisano na našem portalu, ali mišljenja sam da su dečki poprilično napredovali. Štoviše, zanimljivo će biti primjetiti kojim smjerovima će sve putovati dok do kraja ne nađu svoj put. Ono što bih htio je da, kojim god vodama dugoročno plovili, uspiju sačuvati pozitivno plesno suzvučje melodije koje trenutno njeguju.



Već na prve taktove, Order Makes A Mess stvara u slušatelju pozitivnu atmosferu. Iako pjesma kojom započinje ovaj mini-album "She's Going Away" ima svojih mana, ponajviše u tvrdom izgovoru engleskog jezika, nestvarno mi je bilo da klinci koji su tek nedavno postali punoljetni mogu iz sebe izvući toliko dobrih ideja, koje se najviše očituju u kvalitetnim aranžmanima. Gitara koja prati vokale (a možda i obrnuto) u uvodu ove pjesme, zaigrana je u svojem zvuku, pokazujući automatski glazbene obrasce indie glazbe kojima se dečki kreću. Slušajući tu igru vokala i melodije koju stvaraju, uz gitaru u pozadini, nije me uopće zasmetalo što u uvodu nema ritam sekcije. Štoviše, na prvu sam pomislio da je ovaj album snimljen samo kao gitara + vokal. U trenutku kad u pjesmu uleti ritam sekcija, zvuk grupe se do kraja popuni, a zarazni refren vas tjera da pjevušite zajedno s njima. Pjesma kroz svoje nešto više od dvije minute, ritmičnim ubrzanjem, na pametan način dovodi atmosferu do pozitivnog kaosa.

Na jednostavnu melodiju gitare u "Any Port In The Storm", pametno je provučena tema na koju se naslanja ostatak grupe. U jednom trenutku ta tema nestaje, a pjesma kao da iz post punk zvuka odlazi u modernije vode indie grupa poput The Strokes. Dvije pjesme u jednoj je možda najjednostavniji način kako bih opisao ovu pjesmu. Prijelaz iz "jedne pjesme" u "drugu" toliko je fluidan da je teško naslutiti gdje jedna pjesma završava, a druga počinje. Masne bas rifove koji otvaraju "Decision Time" malo ubija onaj engleski jezik koji nije dovoljno uvjerljiv. Pjevač se trudi, ali kvaliteta naglaska je ono što netko ima, ili u ovom slučaju, nema u sebi. Naravno, nije lako u isto vrijeme pogoditi intonaciju, pjevati sa sluhom i paziti na naglasak, ali obzirom da su Broken Ideas izabrali engleski jezik kao način izražavanja, to je ipak mana. Možda čak i jedina koja ima baš veliku težinu i najviše utječe na konačni sud i ocjenu. Za kraj ovog EP-a ostavljena je malo sporija "Half Empty", koja kao najduža pjesma probija čak i pet minuta. Kako odmiče, tako se i razvija sa distorziranim zvucima gitare, podosta bježeći od laganijeg baladnog uvoda.
[ Broken Ideas ]

Broken Ideas

Mnogima će na prvu pri slušanju ovog EP-a jedna od asocijacija biti Gang Of Four. Meni su svojom mračnijom atmosferom Broken Ideas puno bliži njihovim suvremenicama, grupi Wire. Potporanj ponajviše nalazim u njihovim tamnijim melodijama gitara i isto takvoj atmosferi pjesama. Onakvoj kakvu su Wire imali više na drugom i trećem albumu, nakon odmaka od punk obrazaca debut albuma Pink Flag. Ali zato Broken Ideas imaju snagu i ritmičnost pop melodije, kakva je krasila zadnju fazu Mouldovog zvuka gitare u grupi Hüsker Dü i njegov nastavak u grupi Sugar. Uza sve to slušajući Order Makes A Mess, ne možete pobjeći od svih novijih indie velikana, u prvom redu Strokesa i Libertinesa.

Red stvara nered, kako bi najjednostavnije preveli ovaj album, ja bih ipak preokrenuo u nered stvara red. Baš zato jer su dečki, zahvaljujući jednim djelom i svojim glazbenim uzorima, dobro pogodili onu esenciju pop melodije, istovremeno pazeći da cijeli pristup ne ode u komercijalu. Broken Ideas imaju dobar smisao za aranžmane, a moram pohvaliti i produkciju, koju je odlično odradio Antonino Šimić iz grupe Londiner. Jedini problem je već spomenuta dikcija engleskog jezika. Možda zato Punčke, Vlasta Popić i Repetitor, obzirom da pjevaju na domaćem jeziku, puno lakše dolaze do publike. Broken Ideas su izabrali teži put. Nadam se da će im se isplatiti.

Naslovi: 1. She's Going Away, 2. Any Port In The Storm, 3. Decision Time, 4. Half Empty

ocjena albuma [1-10]: 8

jura // 29/07/2014


PS: Album je besplatan za download na bandcamp stranici grupe.
Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Nisi imela dobrih namenov, madame Šwa

MATEJ KRAJNC: Nisi imela dobrih namenov, madame Šwa (2023)

| 18/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: The Mood I'm In

TONY HADLEY: The Mood I'm In (2024)

| 17/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Resurrectionis

THE AMBIENT HERMIT: Resurrectionis (2024)

| 17/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Under the Elm Trees

YEKO ONO?: Under the Elm Trees (2024)

| 16/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Ghost Stories

BLUE OYSTER CULT: Ghost Stories (2024)

| 15/04/2024 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> diskografija
> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*