home > mjuzik > Time Traveling

kontakt | search |

CAPISCONNE: Time Traveling (Dancing Bear, 2014)

Ako tražite standardnu jazz ploču iz gitare Ivana Kapeca i njegovog kvarteta Capiscone, to je nešto što je teško ostvarivo. Kapec je u svojim počecima uz klasičnu glazbenu naobrazbu, slušao i rock standarde, gdje su mu pri vrhu bili Floydi, Beatlesi i Deep Purple. U ranim tinejdžerskim godinama u uho su mu ušli John McLaughlin i Chick Corea i tu je počela njegova jazz plovidba koja traje do današnjih dana.
[ Capisconne ]

Capisconne

Na albumu Time Traveling društvo mu prave Hrvoje Galler (klavir, el. klavir), Hrvoje Petek (bas) i Miha Vlah (bubnjevi). Oni su zajedno s Kapecom uspjeli stvoriti glazbeno putovanje kroz svijet u kojem nema vremena za gubljenje. Kompozicijom "Eight hours for all", Kapec i ekipa pokazuju lakoću sviranja, a brži tempo kompozicije ima ugođaj novijih električnih uradaka Chicka Coreae, ponajviše na albumu The Vigil. Atmosfera je i u laganijim kompozicijama lagano nabrijana, i niti u jednom trenutku ne donosi lijepu prijemčljivu pop melodiju, onu formulu kojom se neki služe da se svide širim masama. To je ujedno i velika pohvala ovom albumu. "Children's dance" svojim uvodom, ponajviše bubnjarskom dionicom, uvodi vas u jedno anksiozno stanje, koje je vrlo brzo razbijeno u refrenu plesnijim i tečnijim ritmom. Ima na albumu i funky ritmova, kao i lagane psihodelije, a kao primjer će najbolje poslužiti pjesma "Halley's View". Možda i najveća zanimljivost albuma je korištenje loopova i elektronike, što daje moderniji zvuk, a samim tim i priličan odmak od standardnih jazz obrazaca. To je dobra stvar, jer s tim odmacima albumu mogu pristupiti različite generacije slušača, koje na prvu možda ovaj album niti ne bi promatrali kroz jazz naočale. Pjesmu koju bih također istaknuo zbog svojeg laganijeg surf ugođaja je "Gurz". Na prvu me takav ugođaj u pjesmi iznenadio, ali obzirom da je Ivan radio na soundtracku filma "Prezimiti u Riu", na kojem su također prisutni i Bambi Molesters, priča ima razumljivo zaleđe.

Preslušavši album nekoliko puta, vrlo brzo sam stekao dojam da su pjesme nalijepljene jedna na drugu, a glazba slobodno teče, s malim ili nikakvim kreativnim pauzama. Najlakše bih to opisao kao jedno posebno lijepo putovanje, gdje nigdje ne stajete, već samo na trenutke usporavate, loveći krivine. Naravno, bilo bi očekivano da na takvom putovanju naletite i na pokoju opasnu situaciju, gdje bi svirka kvarteta otišla u malo slobodnije free vode. Ali tog na ovom putovanju nema, već je cijeli put pozitivno idealiziran.

Autorski jazz u Hrvata već dugo ima potencijala da ode puno dalje od ovog našeg podneblja, a samim tim i dobije priznanje koje zaslužuje. Jedan od takvih je i Ivan Kapec i njegov kvartet Capisconne. Time Traveling je zrela ploča glazbenika koji znaju stvarati glazbu i njena glazbena snaga uopće nije upitna.

Obzirom da je kod nas jazz na margini društvenih i kulturnih događanja, biti će zanimljivo vidjeti u kojem obimu će oni koji slušaju glazbu imati volje za slušanjem i samim tim prepoznati kvalitetu ovog albuma. Osobno smatram da je zaslužio puno više pažnje, jer osim Matije Dedića, ostali naši mlađi jazz glazbenici nemaju ni približnu popularnost. Iako vjerujem da njima to nije ni toliko bitno, bilo bi šteta pustiti da kvalitetna jazz glazba prođe mimo nas. A i kod Matije bi popularnost bila upitna, da ne dolazi iz prezimenom poznate glazbene loze, gdje je on više poznat kao lik, dok su njegova glazbena djela manje poznata. Razlog više da poslušate Ivana Kapeca, a osim na ovom albumu, priliku za to ćete imati već sutra 23/10/2014 na koncertu u sklopu jazz.hr/jesen festivala. Naravno i sve ostale majstore koji će nastupiti na ovom festivalu, kako domaće, tako i europske jazz snage.

ocjena albuma [1-10]: 8

jura // 22/10/2014

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Non Escape

DICHOTOMY ENGINE: Non Escape (2024)

| 17/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Liam Gallagher John Squire

Liam Gallagher John Squire: Liam Gallagher John Squire (2024)

| 16/03/2024 | terapija |

>> opširnije


cover: Violence Solves Everything Part II (The End of a Dream), EP

COMBICHRIST: Violence Solves Everything Part II (The End of a Dream), EP (2024)

| 16/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Files 01-12, compilation

MORGUE FILE: Files 01-12, compilation (2024)

| 15/03/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Sakati paun

DEMENTRONOMES: Sakati paun (2024)

| 14/03/2024 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*