home > mjuzik > Majmunska posla

kontakt | search |

PUNKREAS: Majmunska posla (d.i.y, 2014)

Tko se sjeća onog sjajnog debija "Glavom kroz zid" iz 2009. godine zna jako dobro tko su Punkreas iz Nikšića. Postoje već više od 10 godina i imaju potpuno angažirano punk uvjerenje, onakvo kakvo punker i treba imati. Samo zbog njih sam išao na Festival Krupa na Vrbasu 2009. i na paklenih +50 stupnjeva Celzijusa sam doživio pravo punkersko kuhanje mozga. Jest, to je bilo to jer momci su potpuno uvjereni u to o čemu pričaju. Istina se ne može sakriti.

Na svome drugom albumu satkali su društveno-političku i socijalnu kritiku ovome licemjernom sistemu poput prgavog novinarskog kolumniste koji je, za razliku od njih, plaćen masnim parama da sa sociološkog aspekta promatra zbivanja u regionu. Dakako, Punkreas nisu stacionirani na lokalpatriotski, ili nedaj Bože na Nikšićki sentiment, njihovo drsko kritičko spočitavanje se tiče kompletne ex-Yu, pa i, ako mogu biti slobodniji, kompletnog Balkana i cijele istočne Europe. A u globalu gledano, oni su po pitanju lirike prevazišli uske teritorije post-komunizma i uputili se u stanje 'svjetske boli' za koju ne dobivaju niti najmanju paru. A zaslužili su jako mnogo zbog edukacije, izgrađene filozofije života i sjajnih tekstova s kojima umnogome utječu na sjebanu populaciju svega što je nastalo nakon komadanja velike SFRJ u još sjebanije komadiće.

Zna se tko nam kroji život i kakve smicalice svaki dan dobivamo. Nakon sjajnog debija objavili su nezapažen, ali odličan singl "Sistem nas laže" (2010), te su 2014. učestvovali na onoj grandioznoj kompilaciji "Pobuna 2" gdje je 13 izvođača s područja ex-Yu napravilo pjesme na stihove kruševačke aktivistice Marije Krsmanović. Znala je ta jako lijepa i pametna djevojka kome se treba obratiti da napravi pjesmu "Korupcija (revolucija!)". Ove obje stvari su na albumu, dakako, odlične su i tek su samo komadić strasti koja čini cjelokupni koncept.

Punkreas se sprdaju, znaju biti veoma ozbiljni i strašno cinični komentatori ovog usranog društva ne zapostavljajući svoj socijalni status onog 'nevidljivog čovjeka' koji svaki dan stoji pored vas i nešto konkretno dokazuje, samo vi ste toliko inertni da mislite kako je ovakvih likova i previše. Najradije bi ih otkantali u smeće, kao, imate i daleko pametnijeg posla. Kojeg? Brinete brigu kako će te otplatiti kredit, kako dovršiti novu kuću, kako se useliti u novi stan, kako opljačkati banku, razvodite se pa ste totalno u bedari zbog alimentacije, nemogućnosti da vidite vlastito djete barem jednom tjedno, ili ste totalno poniženi član ovog asocijalnog društva pa po kontenjerima tražite sredstva za preživljavanje.

Oni su drski, protestni i maksimalno buntovan vapaj inteligentnog čovjeka koji vrišti i ne može biti miran jer im je jasno protiv kakve aždaje se bore - neoliberalističkog kapitalizma koji nas je satjerao doslovce u govna. Idealno i realistično, bez imalo srama i lažnog punk stava opisuju ovo totalno poremećeno društvo zagrezlo u baruštinu egocentričnog smeća. Dakako, sve ovo ima smisla jer Punkreas nisu budale, a niti ponajmanje nacionalisti ili bilo kakvi sofisticirani guzičari. Oni su čisti punkeri kakvih danas ima još jako malo i nikome se ne prilagođavaju metamorfozama vlastitih svjetonazora. Kažu točno ono što im je na duši i s čime se ne slažu, pričaju jako dobro sročenu punk-poeziju o totalnim seljačinama što su došli na neke položaje ("Propali talenat"), Lepi Lukić ("Pretty Lukić"), otvoreno se konfrontiraju pozivom na opću pobunu ("Terpentin", "Ulična poezija"), ali i šegače s nekim šašavim perverzijama ("Manijak"). Pronašla se i jedna na engleskom ("Never surrender"), te jedan ska komad s duhačkim dionicama (lokalpatriotska "Boemska"), a dio albuma je povezan kraćim citatima iz nekih vrlo poznatih ex-Yu filmova s Mijom Aleksićem.

Glazba, stil i zvuk nisu mnogo uznapredovali od debija jer tu nema šta da se osobito mijenja. Žustro, žestoko i beskompromisno. Sve stoji na svome mjestu. Da je nekako drugačije, to bi onda bio jedan možda svježiji i friškiji stil, no i ovakav kakav jeste idealan je pokazatelj njihove borbenosti i spremnosti da stanu u prve redove protiv mrskog tiranina.

Naslovi: 0.Intro, 1.Propali talenat, 2.Manijak, 3.Terpentin, 4.Never surrender, 5.Korupcija (revolucija!), 6.Ulična poezija, 7.Pretty Lukić, 8.Dom revolucije, 9.Boemska, 10.Poslednji mohikanci, 11.Drakula (bonus), 12.Sistem nas laže (bonus)

ocjena albuma [1-10]: 9

horvi // 13/11/2014

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Resurrectionis

THE AMBIENT HERMIT: Resurrectionis (2024)

| 17/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Under the Elm Trees

YEKO ONO?: Under the Elm Trees (2024)

| 16/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Ghost Stories

BLUE OYSTER CULT: Ghost Stories (2024)

| 15/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Miris kiše, EP

PETRIKOR: Miris kiše, EP (2024)

| 15/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Zog Tag, demo album 1999

DREDDUP: Zog Tag, demo album 1999 (2024)

| 14/04/2024 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*