home > mjuzik > The Quality of Mercy

kontakt | search |

PATRICK CASTILLO: The Quality of Mercy (Innova Recordings, 2015)

Teško je uopće predvidjeti što će od ovog autora biti u dogledno vrijeme i kuda će otići sa svojim neobičnim eksperimentima. Jer, ovaj debi album se nekome slabije upućenom u modernu klasičnu glazbu može učiniti ne samo ekstravagantan, već obilno zahtijevan kao da ga je radio kompozitor koji je godinama skladao, objavljivao tko zna koju količinu kojekakvih radova, te se razvijao i napredovao do horizonta gdje žanrovske konotacije izlaze van okvira pojmovnika suvremene klasike.
[ Patrick Castillo ]

Patrick Castillo

Patrick Castillo, momentalno stacioniran u New Yorku, već godinama sklada glazbu i nastupa po USA i ponešto izvan nje (Njemačka i Kuba), desetak godina je radio kao umjetnički administrator u Silicijskoj Dolini (Silicon Valley), pisac je, predavač i glazbeni pedagog, no unatoč svemu, tek je ujesen, koncem 2015. uspio realizirati ovaj svoj debitantski solo album. Na njemu se ozbiljno pozabavio mimoilaženjem stereotipnih pravila kao što su harmonije, melodije, ritmika, strukture, gradacije, uvodi, solaže, improvizacije, krešenda, te dakako klišeji. Izvođači su različiti, mahom komorni glazbenici (njih desetak) na flauti, violini, klarinetu, pianu, violončelu i udaraljkama, te posebna gošća Abigal Fischer na moćnom oružju - mezzosopranu koju je New York Times proglasio najstrastvenijom vokalisticom što nema premca u svojoj generaciji. Njima se pridružio i sam Castillo s nekim elektro-akustičnim zahvatima i živim zapisima tako da je u principu riječ o organskoj glazbi koja paralelno surađuje i s elektroničkim medijima.

Na albumu se nalaze dvije pozamašno dugačke kompozicije "This is the hour of the lead" i "The quality of mercy" razdijeljene na kraće stavke, a raspredaju postavke poezije Dickinsona i Yeatesa o različitim konceptima pomirenja. Onih najoprečnijih kontemplacija smrti i gubitka, emocionalni teren tuge, ljutnje i prihvaćanje dramatičnosti toka života u nepredvidljivim smjerovima konstruirajući prostor za tugu tražeći osobno rame za plakanje i sklonište gdje se može objaviti vlastita bol i patnja. Castillo kroz ovaj 50-tominutni album nudi apstraktno razmišljanje o suočavanju sa činjenicama koje su dovele do mnogih individualnih tegoba pokušavajući se pomiriti s njima i s onima koji su ih izazvali potencirajući milosrđe kao vitalno bitnu komunikacijsku karakteristiku u ovom sumanutom svijetu gdje je upravo milosrđe deficit na računu ljudske taštine.

Vrlo intimistički rad za razmatranje same fabule koju prati neprikosnoveno netipična glazba za Innova Recordings. U mnogo čemu je post-avangardna, majstorski izrađena i producirana, tehnički vrlo privlačno uređena i nimalo dosadna jer je izbjegnuta svaka moguća konotacija s nečime što se moglo čuti još od vremena electro-acoustic majstora i njihovih sljedbenika. Svaki trenutak albuma isijava novim potezima i neobično skladanim obrascima koji naizgled djeluju poput de-kompozicijskih pristupa, no u svemu tome postoji ta čar originalnosti i posebnosti gdje se energija ljutnje i bijesa petvorila u mirnu frustraciju bistre glave.

Naslovi: 1.This is the hour of the lead: No.1, After great pain, a formal feelings come, 2.This is the hour of the lead: No.2, Interlude I, 3.This is the hour of the lead: No.3, Vocalise, 4.This is the hour of the lead: No.4, Interlude II, 5.This is the hour of the lead: No.5, Aedh wishes for the cloths of heaven, 6.Cirque, 7.The quality of mercy: No.1, Introit, 8.The quality of mercy: No.2, Kyrie (as the gentle rain I), 9.The quality of mercy: No.3, What, 10.The quality of mercy: No.4, Interlude (voiceprint), 11.The quality of mercy: No.5, It becomes the throned monarch better than his crown, 12.The quality of mercy: No.6, Anthem (anathema), 13.The quality of mercy: No.7, As the gentle rain II, 14.The quality of mercy: No.8, Coda

ocjena albuma [1-10]: 9

horvi // 01/03/2016

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Nisi imela dobrih namenov, madame Šwa

MATEJ KRAJNC: Nisi imela dobrih namenov, madame Šwa (2023)

| 18/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: The Mood I'm In

TONY HADLEY: The Mood I'm In (2024)

| 17/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Resurrectionis

THE AMBIENT HERMIT: Resurrectionis (2024)

| 17/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Under the Elm Trees

YEKO ONO?: Under the Elm Trees (2024)

| 16/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Ghost Stories

BLUE OYSTER CULT: Ghost Stories (2024)

| 15/04/2024 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*