home > mjuzik > The Getaway

kontakt | search |

RED HOT CHILI PEPPERS: The Getaway (Warner Bros / Dancing Bear, 2016)

Nisam baš neki "pepers" fan. Zadnji album koji sam u cijelosti preslušao bio je "Blood Sugar Sex Magik". S ostalih znam samo hitove, a bilo ih je sve skupa 11 u 30 godina.
U tom međuvremenu ponešto se i postava benda ispremiješala. No Kiedis i Flea su tu uvijek i čini se zauvijek. Od onih koji su svojom pojavom i sviranjem dali veći obol bendu, svakako treba spomenuti Frusciantea, koji je bio pa otišao pa se vratio i otišao...

Igrom slučaja u ruke mi je došao ovaj album pa sam ga odlučio preslušati. Već godinama RHCP nisu "ono što su bili". Nema Fleinog divljanja na basu, Kiedisovog mahnitog pjevanja. Smirili su loptu u skladu s godinama, što je mnogim "hc" fanovima zasmetalo, no oni su s tim dobili ponešto drugih.

Možda sam trebao ići slušati prethodne albume i provjeriti da li su već tada krenuli u mirnije vode. Što sudeći po singlovima s tih albuma i jesu, no već početna, naslovna The Getaway, daje naznaku da ćemo slušati miran album, pun složenih i pomno biranih ritmova i orkestracija. Nastavlja se s prvim singlom s albuma, Dark Necessities na kojem nas podsjećaju da Flea nije zaboravio svirati bas na karakterističan način, no u ovom je slučaju to jedan vrlo kontroliran zvuk basa.



Ploča dalje sama teče. Nema nekih odskakanja ili iznenađenja. The Longest Wave psihodelična je posveta the Beatlesima, dok Goodbye angels neodoljivo podsjeća na neku RHCP stariju pjesmu, ali nikako ne sjeda koju. Go Robot, simpatična je 80s elektro pjesmica, koja će svakako biti zapažena na toplistama. U Sick Love pridružio im se Elton John, no samo kao svirač klavira, bez pjevačkih dionica.

Vjerojatno najsličnija pjesma, onome po čemu su postali poznati, učinila mi se pjesma Detroit gdje su se baš malo opustili, Kiedis je malo pustio glas onako kako on zna, a i Flea se poigrao s basom. Ostatak albuma, nastavlja u revijalnom tonu, koji će se nekima, kao meni, učiniti potpuno prigodnim za ovaj album ovog benda u ovo vrijeme, dok će neki svakako gunđati i biti nezadovoljni.

Koliko god mi je ovaj album lijepo sjeo, siguran sam na neću posegnuti za propuštenim albumima i probati nadoknaditi nešto. Redije ću uživati u ovome albumu.

ocjena albuma [1-10]: 8

pedja // 04/08/2016

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Live in Vienna

SEAN DERRICK COOPER MARQUARDT x POWER: Live in Vienna (2021)

| 24/01/2022 | horvi |

>> opširnije


cover: Douce Fange

PENSEES NOCTURNES: Douce Fange (2022)

| 23/01/2022 | horvi |

>> opširnije


cover: Re:

MATEJ KRAJNC: Re: (2021)

| 22/01/2022 | horvi |

>> opširnije


cover: The Long Road North

CULT OF LUNA: The Long Road North (2022)

| 21/01/2022 | horvi |

>> opširnije


cover: Momenti X

SUBOTEX: Momenti X (2021)

| 20/01/2022 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> diskografija
cover: The Getaway
  • The Red Hot Chili Peppers (1984)
  • Freaky Styley (1985)
  • The Uplift Mofo Party Plan (1987)
  • Mother's Milk (1989)
  • Blood Sugar Sex Magik (1991)
  • What Hits!?
  • One Hot Minute (1995)
  • Californication (1999)
  • By the Way (2002)
  • Greatest Hits (2003)
  • Stadium Arcadium (2006)
  • I'm with You (2011)
  • The Getaway (2016)

> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*