home > mjuzik > Opus

kontakt | search |

ANJA RUPEL: Opus (Dallas records, 2016)

Anja Rupel je sa svojih šesnaest godina postala pjevačica grupe VIDEOSEX, koji su odmah sa svojim prvim singlom Moja mama privukli pažnju publike i kritike, a ona je vrlo brzo postala "sex simbolom". Videosex su na prva dva albuma kombinirali elektroniku na tragu Soft Cell ili Depeche Mode s upečatljivim Anjinim vokalima. Druga dva su bila više pop usmjerenja, a slab odaziv kritike i publike doveo je do raspada benda.
[ anja rupel cca 1984 ]

anja rupel cca 1984

Anja je odabrala solo karijeru. S mužem Alešom Klinarom, koji je ujedno bio i njen producent, snimila je tri albuma, koja baš i nisu prošla preko granice. Tu i tamo neku pjesmu koja je i bljesnula u HR eteru ili sam je ulovio na internetu, nije me baš oduševila. Većim dijelom to su bili ili slovenski šlageri ili pak neki elektro pop pjesmuljci.

Ove godine, za svoj pedeseti rođendan, odlučila se počastiti i objavila neku vrstu "best of" albuma, koja obuhvaća sve njene faze. Tako su nam iz Videosex faze ponuđene pjesme Moja mama, Detektivska priča, Tko je zgazio gospođu mjesec i Zemlja pleše. Vjerojatno zbog toga što ih poznajem, a možda i iz nekog drugog razloga, čine mi se kao kvalitetniji materijal od onog kojeg je predstavila iz svoje solo karijere.



Ima tu još i verzija pjesme Kako bih volio da si tu koju je otpjevala s kreveljavim Gopcem, i najrađe ne bih tu pjesmu ni spominjao, jer je stvarno loša i ne razumijem potrebu uvrštavanja iste na ovakav "opus", osim radi skupljanja bodova i publike, a to mi se ne sviđa. Na kompilaciji se nalazi još jedna kolaboracija i to s Toše Proeskim u pjesmi Skrajnji čas. To je jedna od pjesama za koju nikad ne bih mislio da će Anja Rupel snimiti. Ali snimila ju je.
[ anja rupel 2016 ]

anja rupel 2016

Ima tu još takvih pjesama, koje mi jednostavno ne pašu s njom, njenom pojavom i onim što bi ja očekivao od nje. Većina tog materijala je nespojiva s onim što je radila s grupom Videosex i vjerojatno mi je zato teško se usredotočiti na te pop pjesme, koje nedvojbeno imaju svoju kvalitetu i nisu nimalo loše. No definitivno nisu za mene. Paralela bi se mogla povući s Zlatanom Stipišićem koji je nakon grupe Osmi putnik skrenuo u pop vode. Za razliku od Anje, kod njega nisam volio ni prvu ni drugu fazu.

Osim starih "uspešnica", "Opus" sadrži i četiri nove pjesme, koje također nisu za mene. Idemo dalje!

ocjena albuma [1-10]: 5

pedja // 25/11/2016

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Matej Krajnc se obnaša debilno

MATEJ KRAJNC: Matej Krajnc se obnaša debilno (2019)

| 19/06/2019 | horvi |

>> opširnije


cover: Vile Luxury

IMPERIAL TRIUMPHANT: Vile Luxury (2018)

| 18/06/2019 | horvi |

>> opširnije


cover: Section / Glib EP / Lutka koja kaže ne

BELLA TECHNIKA / GLIB / VLADA, GILE, PIKO, ŠVABA: Section / Glib EP / Lutka koja kaže ne (2019)

| 17/06/2019 | pedja |

>> opširnije


cover: Če se zlomijo sani, fuck it! - božični album III

MATEJ KRAJNC: Če se zlomijo sani, fuck it! - božični album III (2018)

| 17/06/2019 | horvi |

>> opširnije


cover: Gold & Grey

BARONESS: Gold & Grey (2019)

| 16/06/2019 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> diskografija
cover: Opus
  • VIDEOSEX: Videosex '84 (1984)
  • VIDEOSEX: Lacrimae Christi (1985)
  • VIDEOSEX: Svet je zopet mlad (1987)
  • VIDEOSEX: Ljubi in sovraži (1992)
  • VIDEOSEX: Arhiv (1997)
  • Življenje Je Kot Igra (1996)
  • Moje Sanje (1997)
  • Ne Ustavi Me Nihče (2000)
  • Opus (2016)

> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*