home > mjuzik > Catastrophic Anonymous

kontakt | search |

VIOLENT MAGIC ORCHESTRA: Catastrophic Anonymous (Throatruiner Records, 2016)

2.XII je službeno objavljen debi neobičnog sastava s nekoliko autorski zasebnih destinacija podvlačeći novu teoriju o avangardnom shvaćanju teških žanrova.

Nekad su ovakvi zahvati bili tek samo iluzija, međutim danas su sve češći zahvaljujući internetskoj razmjeni ideja, snimaka i iskustava. Violent Magic Orchestra (u daljnjem kontekstu VMO) zasigurno u tom aspektu nisu unikat, ali bi se u glazbenom aspektu moglo diskutirati naširoko koliko su bliski tome epitetu jer su spoj nekoliko naoko teško spojivih žanrova: dark techno čudak Paul Régimbeau ima karijeru u Mondkopf, Extreme Percuations i Autrenoir, noise meštar Pete Swanson je radio s Yellow Swans, a japanski kolektiv Vampillia se opet bavi experimental black metalom. Kad se tu još uključe vokali Chip Kinga iz The Body i Attile Csihara iz Mayhem i Sun o))), konačan rezultat može samo biti neočekivana kombinacija širokog raspona žanrova.
[  ]

Prvo što bi se moglo pomisliti kada se zavrti uvodnik "The beginning of fortune" jest da ćemo opet po tko zna koji tisućiti puta prisustvovati nečemu s prefiksom 'post'. Lagani ambijentalni ulazak fade-in synthova i elektronike sa škripom tko zna čega, staccato riffovi, zatjeravanje uz programiranu umjerenu ritmiku sentimentalnog ugođaja, nerazgovjetni pozadinski krikovi, te krešenda i piano fade-out, oblikovani su upravo po tom receptu post-metal/ rocka, pa i techna. Uostalom ti osnovni gabariti su svugdje vrlo slični. Međutim od druge "Acts of charity" počinje da se odmotava sasvim drugo klupko: uvodnik je ponovno ambijentalan drone uz piano/ gitara staccata, ali ga onda zapraše u jezovitu industrial-black metal elektroniku, disharmonične gitare niskih štimova s tremolima i škripu nastavljajući iz kompozicije u kompoziciju defilej kraćih hardcore/gabber manira upravo spajajući eksperiment black metala, techna i noisea otkrivajući i konotacije glitcha definirajući globalni kostur ne hvatajući se striktno niti za jedan određen žanr ("In favor of cruelty", "Halved" i "Divorcer" jedina sa Csiharom na vokalu).



U sredini albuma ponovno dolazi jedna laganija drone, ali vrlo mračna tema s psycho-ambijent štimungom post-metala i nezaobilaznog techna ("One day less"), da bi se do konca ponovno odvijali neravnomjerni i vijugavo sastavljeni aranžmani od svih navedenih slojeva (laganija "At the bank", kompleksna "Brick wall", orkestracijom oivičena "Pursuit of dignity" i odjavom u ugođaju crkvenih orgulja "Out of orbit").
[  ]

Izuzev programirane ritmike svi ostali parametri su izvedeni analogno (gitare, klavijature, škripovi), vokali se doimaju sporadičnim uz nerazumljivo zataškane poetske figure (hm, pitanje je da li uopće postoji određeni libreto?), a taj prljavo - otfrljeni tonalitet sa šumovima poput audio kasete ili loše magnetofonske trake vraća sjećanje na te starinske nosače zvuka koji su ponovno u upotrebi ostavljajući dojam nekog nepravedno zapostavljenog rada iz 80-ih ili 90-ih kada su ovakve žanrovske metamorfoze bile moguće u sklopu avangarde rocka koji je koketirao s hardcoreom, noiseom, elektronikom i black metalom, no, koliko se čini, još je nitko nije uspio iz te ostavštine izvući na svjetlo dana, pardon u mrak nekog čoška bilo da je riječ o Sonic Youth, eksperimentima The Residents, Aphex Twinovim demo snimcima ili plejade različitih industrial/ noise/ metal/ grindcore/ harsh-ambient izvođača sklonih najnevjerojatnijim potezima. Svi su se oni trudili koliko-toliko produkcijski ispeglati svoje radove da zvuče čisto mada su na koncertima znali zvučati toliko zaglušujuće do neprepoznatljivosti, no ovaj se neobičan VMO projekt nimalo ne trudi ostaviti 'clean' dojam. Prljavost im je namjerna i sastavni je dio performansa, a sve te stilsko-žanrovske kombinacije su ostvarenje onoga čega se prije nitko nije sjetio. Po svemu sudeći, pred nama su novi istraživači zvuka i mogućnosti baratanja s analogno-digitalnim obrascima stvarajući novi poligon za daljnja korištenja. Avangarda, nema druge. I valja se nadati da im ovo nije prvi i posljednji album.

Naslovi: 1.The beginning of fortune, 2.Acts of charity, 3.In favor of cruelty, 4.Divorcer, 5.Halved, 6.One day less, 7.At the bank, 8.Brick wall, 9.Pursuit of dignity, 10.Out of orbit

ocjena albuma [1-10]: 8

horvi // 02/12/2016

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Zebra

ŠIZA: Zebra (2024)

| 27/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Jugoslavija 1941​-​1945

BRANDKOMMANDO: Jugoslavija 1941​-​1945 (2024)

| 27/03/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Disgraced Emanations From A Tranquil State

APPARITION: Disgraced Emanations From A Tranquil State (2024)

| 26/03/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Levitate

GHLOW: Levitate (2024)

| 25/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Time to Breathe

SM4LLPOX: Time to Breathe (2024)

| 24/03/2024 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*