home > mjuzik > Rock'n'Brawl

kontakt | search |

FULL THROTTLE BABY: Rock'n'Brawl (Hell prod/ Domino Media Agency, 2017)

Svako malo u svijetu se pojavi neka nova rock injekcija da razdrma klišeje ofucane starosti r'n'r-a, pa ipak, ne polazi to baš svakome za rukom premda smo u barem prvih 17 godina 21. stoljeća svjedočili mnogim 'spasiteljima' rocka što su se hvatali retrogradnih sfera vjerujući u njegov boljitak, odnosno napredak. Nije ih potrebno navoditi posebno, ali spomenimo The Strokes, The Hives, Datsuns, Black Rebel Motorcycle Club, Jet ili The (International) Noise Conspiracy. Svi su oni imali u datom trenutku barem jedan pravi svjetski mega-hit, mnogo su obećavali i mnogo se od njih očekivalo, ali su tijekom karijere zastranili u svašta (uglavnom trendove) i nestali s pojmovnika žestoke garažne scene koja je bila itekako obilati podsjetnik na reference iz 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća.
[  ]

Retro kao takav u njihovom pristupu je bio samo obarač da se skrene pozornost na lucidnost izraza, a kako će se odvijati karijera ovog frakcijskog benda iz Val D'Osiea kojeg vode pjevač Julien i bubnjar Timon, inače članovi poznatog benda Bukowski, to ćemo saznati onda kad dođe vrijeme za to. Njih dvojica su se oboružali s još tri žestoka rockera (Max i Mitcho - gitare, Alex - bas), napravili su prije ovog debi albuma dva solidna EP-ija na kojima protežiraju 'bajkerske' spike o motorima, mopedima, brzoj vožnji i dakako, lijepim curama, te se oivičili kao zafrkantski bend simbolički ukrašen otkrhnutim zubom i nazivom 'pun gas mala'. Zanimljivo, svojevremeno je u Zagrebu funkcionirao trojac sličnog naziva - Full Throttle, a bilo je to koncem prošle decenije… Nije teško dokučiti da im je osnovica mačo kataliziranje provjerenog eklekticizma bez neke prevelike poetske poante kojom osim prihvatljivih žena, alkohola i dobre zabave ne teže ostvariti neki svrsishodniji cilj poput recimo Iggy Popa i gomile proto-punkera i punkera kojima je party osnovna zanimacija. To može biti vrlo dobar temelj ako ima angažirane koincidencije u njemu, međutim, Full Throttle Baby je samo običan garažni retro-punk koji puca na zafrkanciju bez nekih striktno uperenih načela kako doživjeti ovaj poludjeli svijet i kako u njemu preživjeti.



Tekstovi su čista zafrkancija (na engleskom) i mogu poslužiti za pošalice u narodnim predajama; od njih nitko neće biti niti mudriji ili pametniji, ali glazba im je mnogo žešća nego li na ranijim EP-ijevima. Uvodna "Can't stop the fight" iznosi svega jednu minutu žestokog hardcore-punka, "Snap it" u nepune dvije minute donosi sjaj Black Flag i Dead Kennedys, a "Unbreakable" kombinaciju GBH i Exploited. Dulje kompozicije (sve uglavnom oko 3 minute i nešto više) muku muče sa stereotipovima 'prave' punk rokačine jer nema tu mnogo srca i uvjerenja da su motori, mopedi i sličan ikonografski šminkeraj osnovno geslo života. Čak niti naizgled opasna "Coughin' to death" se nimalo ne doima pogibeljnom, ali je daleko uvjerljivija od onoga što su napravili na prethodna dva EP-ija.
Na sredini albuma dočeka nenadana gothic/post-punk laganica "Lack & wound" kao izvučena iz arsenala The Birthday Party/ Gang Of Four (album "Shrinkwrapped"), dok je ostatak pjesama koegzistentno ukalupiran u relativno normalno žestok punk s nekoliko devijacija: "Beer hunt" ima blues dionicu u središnjici, "Loud punch" daleko više nalikuje na seksističku hard-rock težnju ('give me some more'), "Nevermore<" je opet glam orijentirana s boogie medikamentima 'sweet melody' solom, a posljednja "Gipsy queen", malo teže za povjerovati, zvuči kao rani ZZ Top s prva dva-tri albuma kad je i sam pokojni Jimi Hendrix izjavio da je Billy Gibbons najbolji gitarist kojeg je čuo.

Lijepo je poslušati ovakav album. Garažni punk je u osnovi glazbe, ali svjetonazor je šupalj i svodi se samo na simpatičnu bajkersku zajebanciju. Čista zabava, ništa drugo.Oni s boljim sjećanjem pamte hrvatski The Babies koji je bio konkretan: 'Do you know what's R'n'R', ali, nažalost, tog se malo tko prisjeća, pa ćemo stalno dobivati ovakve derivate koji koriste samo za punkersku mačo zabavu.

Naslovi: 1.Can't stop the fight, 2.Coughin' to death, 3.Snap it, 4.Unbreakable, 5.Moped club, 6.Lack & wounds, 7.Beer hunt, 8.Loud punch, 9.Nevermore, 10.Gipsy queen

ocjena albuma [1-10]: 6

horvi // 24/12/2017

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Zebra

ŠIZA: Zebra (2024)

| 27/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Jugoslavija 1941​-​1945

BRANDKOMMANDO: Jugoslavija 1941​-​1945 (2024)

| 27/03/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Disgraced Emanations From A Tranquil State

APPARITION: Disgraced Emanations From A Tranquil State (2024)

| 26/03/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Levitate

GHLOW: Levitate (2024)

| 25/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Time to Breathe

SM4LLPOX: Time to Breathe (2024)

| 24/03/2024 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*