home > mjuzik > Igra na ivici

kontakt | search |

SKY HOOK: Igra na ivici (Slušaj najglasnije, 2018)

Citiram kako stoji na omotu: snimlano i miksovano u Nišu 2016 - 2017. godine...

Taj sitan tipfeler ne bi trebao zbuniti osim ako se u srpskom jeziku glagol koji predstavlja skup radnji bilježenja zvuka, fotografija i sličnih memoriranja nije iz prošlog svršenog vremena 'snimano' uistinu pretvorio u 'snimlano' uzetom iz nekog nepravilnog, a uobičajeno izvrnutog padeža specifičnog za zavičajni sleng južnog dijela Srbije od Bora, Saše D. Lovkića - Lovkea do proslavljenih Rokera s Moravu na niže prema Vranju, Lebaneu i Leskovcu do makedonske granice, a to ne mogu garantirati. Tko zna šta sve ne pada na pamet lingvistima i učenim ljudima u srpskom jeziku, ma isto što i u hrvatskom kojeg niti sam prosječno obrazovan Hrvat više ne razumije, no u vrijeme Jugoslavije kad sam u školi učio hrvatsko-srpski, srpsko-hrvatski ili хрватско-српски/ српскo- хрватски on je glasio 'snimano', a to bješe jako, jako davno kad se i pičila ovakva žestoka glazba koja k tomu bješe i u trendu kakvu prezentira ovaj četverac iz Niša.



Danas je ta glazba retro koji održava pozitivno stanje svijesti i duha rockerskog svjetonazora, a točnije mješavina je hard rocka, garažnog r'n'r-a s natruhama metala i čvrstim punkersko-hard rockerskim vokalizmom frontmena Nikole Đorđevića na vrlo ubjedljive, revoltom, zajedljivošću i himničnom gorčinom natopljene tekstove Bobana Markovića koji se, hm, ne navodi članom benda mada zajedno s gitaristom Aleksom Markovićem potpisuje kompletnih 6 pjesama. Materijal je visoke kakvoće što žeže na prvu loptu. Direktan je i vrlo nametljiv kombinirajući utjecaje Partibrejkersa, Џа или Бу (okey, Dža ili Bu za sramotom ćirilicom nepismene Hrvate i Slovence), ranih Majki, AC/DC, pa i MC5 odmah uputivši šamarčine s dvije centralne pjesme "Adrenalin" i naslovne "Igra na ivici" smještene na početni dio ovog mini albuma od nepunih 27 minuta. U njima se jasno osjećaju britkosti esencijalnog hard rock stila s prodornim riffovima, brzim tempovima, odličnim tekstovima što odmah dižu iz mrtvih udarajući direktno u glavu, a bome, bend ima i sofisticiranu produkcijsku psihodeličnu laid-back strukturu zahvaljujući space rock efektima gitare. Prvospomenuta tema podsjetiti će na neke od ponajboljih stvari zagrebačkog Skauta s miomirisom Soundgarden, a druga u nešto laganijem ritmu s kompleksnijim aranžmanskim zahvatom na račun bogate strukture s nekoliko atmosferičnih intervala u tu koheziju unosi i dašak britpop estetike. Što se tiče konotacija s MC5 tu je šmek vrlo blizak jedinoj pjemi otpjevanoj na engleskom "Voyager" u kojoj se jako dobro osjete relacije američkih utjecaja garažnog rocka i proto punka s konca 60-ih što nije daleko niti i od The Stooges, pa i kasnijih grunge majstora Mudhoney zahvaljujući specifičnim riffovima i wah-wah efektima.



Ta naslovna pjesma "Igra na ivici" je fantastična: točno opisuje stanje u našoj ex-Yu nimalo ne mistificirajući neke možebitno nacionalističke dogme koje su nam naši usrani polit(r)ičari i kulturološki majstori servirali unazad zadnjih 25 godina bacajući drvlje i kamenje na obostranu balkansku nesposobnost u kojoj je jedina vrlina otimačina i prevara; tekst pjesme je savršen i nema potrebe da je citiram budući da je objavljena na youtube gdje se točno može od A do Ж čuti što Nikola pjeva. Evo samo nekih stihova; 'uskočimo u voz/ koji putuje sa juga/ uzdigni me još više/ nemoj gledati nebo - nebo pobeći neće/ nemoj sanjati dugo - probuditi se nećeš/ nemoj pričati prazno jer u večnost nećeš'. I već je to dovoljno za sjajnu ocjenu odličnog dojma ovog srpskog undergrounda koji je objavljen na hrvatskoj etiketi. Drugačije bi bilo da su recimo Sky Hook realizirali ovaj mini album na rumunjskoj, grčkoj ili mađarskoj etiketi, odnosno u zemljama gdje se naš, ma manje-više gotovo isti južnoslavenski jezik baš i ne razumije tako dobro, ali ne može se nikako oteti konačan stav da je ovih 27 minuta rokačina samo za nas Balkance južne Slavene i da s pravom govori o nama, a ne tamo o nekim britanskim, američkim ili nekim drugim inozemnim furkama kakve naši rock bendovi i izvođači u svome veličanstvenom blistavilu istjerivanja unutarnjih demona od lažne otuđenosti vole obilato koristiti.

Naslovi: 1.Adrenalin, 2.Igra na ivici, 3.Vreme je na tvojoj strani, 4.Pokreni svoje misli, 5.Voyager, 6.Odlazim, nestajem

ocjena albuma [1-10]: 8

horvi // 30/06/2018

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Zebra

ŠIZA: Zebra (2024)

| 27/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Jugoslavija 1941​-​1945

BRANDKOMMANDO: Jugoslavija 1941​-​1945 (2024)

| 27/03/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Disgraced Emanations From A Tranquil State

APPARITION: Disgraced Emanations From A Tranquil State (2024)

| 26/03/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Levitate

GHLOW: Levitate (2024)

| 25/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Time to Breathe

SM4LLPOX: Time to Breathe (2024)

| 24/03/2024 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*