home > mjuzik > Radio Tree

kontakt | search |

OWLS ARE NOT: Radio Tree (1000 HZ Records, 2018)

Poljske 'sove nisu' uistinu su čudan raritet. Dok su im prethodna tri albuma vrvila plesnim i žestokim electro-punk akcentom, osobito drugi "2" (2015) korespondirajući živu svirku bubnjara, basiste i klavijatura fokusirajući se na koncertne klupske performanse po kojima su si i dali ime, ovo novo četvrto izdanje je ogroman raskorak kojeg bi malo tko očekivao. Možda čak nitko.

Bend se neprestano mijenja i transformira eksperimentalno šetajući metamorfozama, pa je tako od stare garde ostao samo vođa Piotr Cichocki koji se sada potpisuje kao Piotr Dong, a jedini 'bendovski' suradnik mu je gitarist Michał Pawłowski (Vendrae Vendarum) što je zarašpao po gitari u samo jednoj pjesmi. Naime, tokom protekle dvije godine Piotr je tumarao po istočnoj Africi, obitavao Malawi i Tanzaniju gdje se intenzivno družio s lokalnim pjevačima i muzikantima napajajući kreativne baterije osmislivši neobičan koncept zasnovan na radio prenosu.



Baziran na etnomuzikološkom segmentu, ovaj album je netipičan oneman rad. Piotr & Friends bi možda bio bolji naziv od bendovskog Owls Are Not: kroz 6 priloženih kompozicija redaju se 4 pjevača i muzikanta - bubnjar i pjevač Masaya Hijikata iz Sehno projekta, Certifyd i Martin Kaphux Kaphukusi iz Malavija (ovaj potonji je voditelj i dirigent malog zbora Kristove crkve), te Peter Kaunda iz Tonga Boys. Svi oni su u pjesmama koristili materinji jezik prilikom neobičnih arija, dakako nespecifičnih i nerazumljivih za europske pojmovnike (izuzev trema na engleskom) unijevši totalnu zbrku u ionako kaotičan zvučni kostur na kome je Piotr gotovo sve sam uradio od bazične elektronike, programiranja, sampliranja do sviranja bas gitare.



Muzika je iznenađujući afro-beat sampliranih gabarita s tek ponekim analognim zvukom spomenutih muzikanata u kome Piotr elektronikom insinuira na raznorazne autohtone udaraljke istočne Afrike, ha sad, koliko mu je to uspjelo... Ne bih pretjerano simpatizirao ovaj potez, ali velika većina toga doima se uvrnutim eksperimentom poput uvodne naslovne "Radio tree" u kome je Hijikata na programirane mekane i prozirne hardcore beatove nafilao neke tanane udaraljke, a možda i doboš postignuvši skroz šašav efekt abnormalnog trancea. Konkretnija pjevana "Asali" s Certifydom na vokalu u tromo-umjerenom plesnom tempu evocira na demo predloške Tom Tom Club s početka 80-ih, "Lovefood" je opet jedan neobičan Piotrov eksperiment s uvrnutim ritmičkim gradacijama, dakako sampliranim uz vokal Peter Kaunde i repetativnom noiserskom bas gitarom, a najzanimljivija je najdulja "Broadcast from nowhere" (feat. Masaya Hijikata) gdje eksperiment dolazi do potpunog izražaja prelamajući dugotrajni drone/ post-industrial/ horror ambijent poigravši se i s auto-tune efektima šumova koji se pretvaraju u drugom dijelu kompozicije kroz ponovno neobičan mantrički plesni trans okončavši u stanovitom mraku afričke džungle. Stvarno makabrično, ali i totalno ne-elastično...

Posljednje dvije teme se vraćaju na plesne predispozicije mnogobrojnim repeticijama ritmičkih složenica uz vrlo minornu melodijsku definiciju sitnih elektronskih podražaja u kojima je evidentno da Piotr bez konkretnog benda i nije neki osobito kreativan muzikant. Okey, idu mu sampliranja i sastavljanje kolaža od sakupljenih sirovina, ali ih nekako teško prilagođava tranziciji u klupski zvuk kakav Owls Are Not njeguje, odnosno unatoč zgodnoj pop završnici "Unity" (feat. Martin Kaphukusi) u post-techno/dub/afrobeat kombinaciji, sav ovaj polusatni miks world musica i eksperimentalne elektronike odiše šupljinom i praznim sferama u kojima nema harmonija, a ne bi bilo niti konkretnih melodija da ih sami vokalisti ne proizvode svojim fino ugođenim glasovima.

Čudan eksperiment s kojim je Piotr napustio onaj snažan electro-punk dekor. Nadam se samo za ovu priliku...

Naslovi: 1.Radio tree (feat. Masaya Hijikata), 2.Asali (feat. Certifyd), 3.Lovefood (feat. Peter Kaunda), 4.Broadcast from nowhere (feat. Masaya Hijikata), 5.Bea B-58 (feat. Peter Kaunda), 6.Unity (feat. Martin Kaphukusi)

ocjena albuma [1-10]: 6

horvi // 07/11/2018

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Non Escape

DICHOTOMY ENGINE: Non Escape (2024)

| 17/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Liam Gallagher John Squire

Liam Gallagher John Squire: Liam Gallagher John Squire (2024)

| 16/03/2024 | terapija |

>> opširnije


cover: Violence Solves Everything Part II (The End of a Dream), EP

COMBICHRIST: Violence Solves Everything Part II (The End of a Dream), EP (2024)

| 16/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Files 01-12, compilation

MORGUE FILE: Files 01-12, compilation (2024)

| 15/03/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Sakati paun

DEMENTRONOMES: Sakati paun (2024)

| 14/03/2024 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*