home > mjuzik > Flotsam And Jetsam

kontakt | search |

PETER GABRIEL: Flotsam And Jetsam (Real World/ Virgin/ EMI/ Republic, 2019)

Nazvana po malo znanoj pjesmi s drugog solo albuma iz 1978., a mnogima i najslabijeg Gabrielovog kreativnog perioda iz prve faze kada je napuštao progressive-rock manire tražeći nove izraze nakon odvajanja od čuvenih Genesis koji su se, znamo kako bez njega pretvorili u jedno od najvećih svjetskih komercijalnih deponija baljezgarija neukusa, ova obimna kompilacija u trajanju od nekih 6 sati je jedan sasvim drugačiji prikaz njegove velike karijere.



Sažimajući uglavnom ono manje poznato, da budem točniji B-strane nekoć popularnih vinilnih 7'' singlova i 12'' EP-ijeva, remikseva i nekolicine rariteta, ovdje je sabrana vrlo vrijedna dokumentacija koja na jedan sporedan način može prikazati koliko je Gabriel važna i neizostavna spona današnje suvremene glazbe. Naravno, ne samo one kojoj je direktni kum, pa i jedan od tvoraca (world-music), već i onoga što je nekoć 80-ih bilo vrlo popularno - extended, odnosno produžene varijante pjesama na kojima se uglavnom radilo kako bi se dobila drugačija dubina prepoznatljivog songa, obično plesnog, jer te sretne 80-te su bile plesne, lepršave i optimistične godine skoro za cijeli svijet, kako se onda nazivala zajednica zapadne Europe spojene s USA, Kanadom i Australijom.
[  ]

Tada je spomenutim tržištem kolao lanac savršeno uštelanog diskografskog posla: bilo koji britanski i američki izvođač mogao se gotovo isti dan objavljivanja pronaći u svim trgovinama, no recimo publika poput ex-Yu je samo u slučaju albuma "So" (1986), soundtracka "Passion" (1989., za film "The Last Tempation of Christ") i nebitne kompilacije "Shaking the Tree: Sixteen Golden Greats" (1990) imala priliku doživjeti takvu radost, a već tada je Gabriel odigrao epohalno važnu ulogu u kreiranju popularne glazbe (ok, u ex-Yu se objavila i njegova prva LP ploča, ali druga i treća - te dvije najvažnije, nisu objavljene jer su bile previše avangardne i premoderne, kolegij ekipe Jugotona i PGP RTB zadužene za licencu su očito 'sfulale' ceo fudbal i nogomet i košarku i vaterpolo, naposljetku i akord i ton, pa su se te ploče kupovale u Trstu i naručivale direktno iz Britanije, čak je i publika nekadašnjeg magazina Džuboks četvrti album izglasala za jednog od 10 najboljih sveckih albuma 1982., a Gabriela, koliko se sjećam proglasile za 'pevača godine') . Do 1985. je objavio čak 15 singlova, dobio prestižnu nagradu za najbolji britanski album i doprinos britanskoj glazbi, a naravno od "Sledgehammer" hita (UK no.4, USA no.1) kad je dodirnuo samo nebo, manje-više nikome nije bilo bitno tko je Peter Gabriel i kako je došao do tog statusa.



Upravo o tome govori ova opsežna kompilacija najljepšim žargonom, takoreći, kao "Flotsam and jetsam" pjesma što priča o skitnicama kasnih 70-ih u doba Margareth Tatcher i otpadu s brodova vraćajući se na stari sistem metaforizira (ne)uništivost Britanije, jedne od najvećih imperija današnje civilizacije strpavajući je u zapećak. Uvijek su kolale priče tko je taj Peter Gabriel i što hoće sa svojim pjesmama koje su, naposljetku, ostale važnim karikama i nakon više od 30-40 godina u pojmovniku današnjice, naravno, kad se malo dublje 'zagrebe'. Iliti moj Zagrebe, ha-ha-ha… Suhoparno govoriti o Gabrielu je čista funkcija metode (neo)fašizma/ (neo)kolonijalizma/ (neo)liberalizma/ (neo)rasizma; njegov vodeći fantastičan vokal je redovito u funkciji neke 'sjebane' osobe, nevažno, muške ili ženske, postavljen je Bowievski artistički iznad rock and rolla i ima duboke reference smisla i postavki rock kulture kao jedne od najznačajnijih artističko-zabavnih tekovina 20. stoljeća.



Ovdje se tako može svašta pronaći, takoreći za svakoga, volio on Gabriela ili ne. Prije svega ovo je sistematizirano izdanje onog, možda manje bitnijeg dijela njegovog impresivnog opusa s neophodnim aditivima kada su pjesme već bile realizirane, a mahom su dobile 'zeleno svijetlo' da se od njih može slobodno raditi svašta. Naravno, ima ovdje podosta živih snimaka u perfektnim izdanjima, a malo koji njegov koncert bilježi lošiji zvučno-scenski performans, zatim ponajviše je mikseva i remikseva na kojima su radili, pazi sad: William Orbit, Trent Reznor, Robbie Robertson, Elbow, Tricky, Daniel Lanois..., pa ima ovakvih, onakvih i inih verzija izabranih pjesama što su se vremenom nagomilale u njegovoj privatnoj fonoteci, ali za ama baš niti jednu varijantu, kakva god da bila ne može se konstatirati da ima nešto 'ono' sterilno, hermetično, umjetno i dosadnjikavo upakirano poput plastike spremne za reciklažu kakvim inače obiluju extended i remix formati.



Naravno, svaka potpisana osoba i svaki producent koji se hvatio ovih sveukupno 62 komada imao je veliki respekt ne skrnavivši zadane originale već im dodavajući neke sitne 'cake' koje nikada nisu u njihovim glavama postale, da se balkanski izrazim 'cajke'. Ovo je savršeno dostojanstveno i ugledno moćno urađeno, fleksibilno i motivirajuće, a kažem, nalazilo se tamo iza paravana dobro znanih potencijalnih uspjeha ne samo velebnih "Sledgehammera", "Big time" i himne "Biko" (šteta, nema one žive verzije iz 1989. kad je na krcatom Wembleyu nastupao na koncertu za Nelsona Mandelu), već i studijskih majstorija, te sviračkih iskusnjara koje su projezdile u pratećem mu bendu tijekom njegove karijere. Bile one elektronski poštelane, provučene kroz filter new-wavea/ post-punka, ambijentala, industriala, new-agea, world-musica, funka, popa, disco-house ritmova, trip-hopa, contemporary r'n'b-a, brit-popa, indie-rocka, experimental, neo-classical sounda itd..., imaju specifičnu težinu principjelnosti 'divimo ti se majstore, ovu su naši sitni doprinosi kako mi gledamo na tvoje pjesme'. A to je veličanstveno da se iza cijele kulise po kojoj je Gabriel znan odvijao veliki kružok ideja kako bi te pjesme mogle izgledati. Ako kome znači, a recimo znači meni, ovdje ima instrumentalna verzija "Shock the monkey" na koju sam se znao odvaljati do ludila u pjevanim (singl+live) verzijama. Čak sam i na loptu flomasterom napisao 'shock the monkey' i nosio je na igralište s vidljivim natpisom Peter Gabriel. I Ico, Ivica Košavić - Razorblade jnr. mi je znao reći u bivšem klubu Podravac u Virju - 'volim te Horvi kad si za gušt pustiš Peter Gabriela, odjebeš cijeli svijet i odčagaš svoj punkerski pogo'. Kad mi netko kaže da on nije rocker i da nema buntovnički punk stav (imao ga je nekad davno), pošaljem ga prema HDZ-u i hrvatskoj vladi. Koliko god da se ovakva preogromna kompilacija doimala nepotrebnom, toliko se više može voljeti jer njegove pjesme imaju dušu i koherentni sadržaj, a ovdje će se pronaći i malo znanih obrada The Beatles, George Gershwina, Leonard Cohena, Joseph Arthura...



Jednom je u mom Đurđevcu, tamo bila je negdje 1988/1989. godina nastupao Aki Rahimovski solo na klavijaturama sviruckavši pjesme Valjka, neke svoje skice i obrade, pa je publiku pitao 'kaj očete da vam sviram i pjevam?' Ja sam iz gomile uzviknuo 'Peter Gabriela!', a on je uzvratio 'joj, ne njega, on je majstor, to je teško za odsvirati i otpjevati, oćete Stonese, Iggy Popa, Status Quo, Eaglese, Guns'n'Roses, Suzy Quatro, to mogu, dečko, nemoj Gabriela tražiti od mene, to trebaš biti majstor perfekcije'. Jest, Gabriel je jedno od najoriginalnijih vokalnih živućih čudesa samo je u 21. stoljeću tako rijedak s novim izdanjima ko' skitnicama dobra gajba. Najbolje godine je ostavio, kompilacija prikazuje točno gdje. Od pjesme do pjesme. Genije.

Ima dušu za mnoštvo stvari što ih prikazuje sofisticirano i vrlo smiren, artistički rock jer je svijet nepravedan i nemilosrdan. Tako funkcionira.

Naslovi CD1: 1.Strawberry fields forever, 2.Slowburn (extended version), 3.Perspective (single version), 4.D.I.Y. (single version), 5.Teddy bear, 6.Mother of violence (single version), 7.Solsbury Hill (live), 8.I don't remember (alternate version), 9.Biko (remix), 10.Shosholoza, 11.Jetz komm die flut, 12.Soft dog, 13.Shock the monkey (instrumental), 14.Across the river, 15.Kiss of life (live), 16.I don't remember (live)

CD2: 1.I have the touch (remix), 2.Sledgehammer (dance mix), 3.Sledgehammer (extended remix), 4.Don't break this rhythm, 5.In your eyes (single version), 6.In your eyes (special remix), 7.Big time (extended version), 8.Curtains, 9.GA GA (instrumental), 10.Walk through the fire (single version), 11.Biko (live at Blossom Music Centre, Clevland), 12.Digging in the dirt (Raw Stylus remix), 13.Digging in the dirt (instrumental), 14.Quiet steam, 15.Bashi-bazouk, 16.Games without frontiers, 17.Steam, 18.Steam (Oh, Oh, Let Off Steam mix dub), 19.Mercy street (William Orbit remix), 20.Blood of Eden (remix), 21.Digging in the dirt (Rich E remix), 22.Kiss that frog (Mindblender mix), 23.Shaking the tree (Botrill remix)

CD3: 1.Summertime, 2.Suzanne, 3.I have the touch (Robbie Robertson mix), 4.In the sun, 5.Shaking the tree (97 jungle version), 6.I grieve (City of Angels remix), 7.The tower that ate people (Red Planet remix), 8.Animal nation, 9.Signal to noise (Gangs of New York version), 10.More than this (The Polyphonic Spree mix), 11.More than this (Elbow remix), 12.My head sounds like that, 13.Sky blue (Martyn Bennet remix), 14.Growing up (Trent Reznor remix), 15.Growing up (Stabilizer remix), 16.Growing up (Tricky instrumenta remix), 17.Darkness (Engelspost remix), 18.Curtains (Broad mix), 19.Father, son (Daniel Lanois & Richard Chapell mix), 20.Courage, 21.Courage (The hexidecimal mix), 22.I'm amazing, 23.The veil

ocjena albuma [1-10]: 8

horvi // 12/12/2019

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Non Escape

DICHOTOMY ENGINE: Non Escape (2024)

| 17/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Liam Gallagher John Squire

Liam Gallagher John Squire: Liam Gallagher John Squire (2024)

| 16/03/2024 | terapija |

>> opširnije


cover: Violence Solves Everything Part II (The End of a Dream), EP

COMBICHRIST: Violence Solves Everything Part II (The End of a Dream), EP (2024)

| 16/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Files 01-12, compilation

MORGUE FILE: Files 01-12, compilation (2024)

| 15/03/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Sakati paun

DEMENTRONOMES: Sakati paun (2024)

| 14/03/2024 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> diskografija
cover: Flotsam And Jetsam

> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*