home > mjuzik > Force of Nature

kontakt | search |

ASHINE: Force of Nature (d.i.y./bandcamp, 2020)

Odnekud mi poznat ovaj bend iz Ptuja, a tražim li ga po arhivi Terapije, ne mogu ga naći. Odzvanja mi da sam ranije pisao o njemu... Kako god, nastali su 2013. kao cover bend, da bi sredinom 2015. realizirali prvi istoimeni EP "Ashine", a onda pomalo izbacivali samo nove singlove pripremajući ovaj debi album. Singlovi "Power is all" i "Prison of mirrors" su objavljeni 2017., a "Black stars" taman u vrijeme prvog vala Covid-19 u proljeće 2020. Od samog osnutka su u nepromjenjenoj formaciji izuzev bubnjara Timo Kosi-ja koji im se priključio 2018. (član je Ghost of Veronica, ex-Srd, ex-Damage), a to su Jurij Vesenjak (vokal), Jernej Fric (bas), te gitaristi Nejc Benčič i Leon Roškar.
[  ]

Žanrovski opredjeljeni kao melidičan death metal s groove nabojima, ovaj njihov koloplet od 36 minuta fijukne u mahu mada se na samom početku učini kako će biti isporučena neka komadina od dosade zahvaljujući uvodnom instrumentalu "Mourning those born again" s mračnim ambijentima staccato gitara i laganim 'zatjeravanjima' poput post-metala, međutim naredna dva, spomenuta singla "Black stars" i "Power is all" svojim galopima, mantrajuće brzim riffovima, melodijama, čvrstim Vesenjakovim vokalima u dvije varijante (bariton growl i tenor), kraćim breakovima s adekvatnim nadogradnjama i furioznim finišima doimaju se kao jedna kompozicija od 10 minuta. Mora se spomenuti da koriste i harmonije synthova ili neke vrlo slične efekte, a drugospomenuta je i u groove gabaritima.



Naslovna "Force of nature" je već drugačiji par rukava protkanih laganijim dionicama i osvetničkim manirom uništene prirode koja svojom silom nema milosti za slabiće, a sama po sebi je vrlo zla. Ako ne vjerujete, najbolji dokaz vam je potres koji svako malo zatrese i pred takvom snagom nema adekvatne ljudske pomoći. To se vrlo dobro nastavlja u bijesnoj, mada poprilično komičnoj "Raging" koja sadrži i elemente hardcorea nakon čega slijedi kraći, vrlo lijepi instrumentalni staccato akustičnih gitara "No return" sa odjecima grmljavine i kiše kao predah od drugog dijela albuma kojeg otvara stari singl "Prison of mirrors", ujedno najdulja, a i najveličanstvenija skladba od punih 7 minuta za koju se slobodno može reći da ima i progressive aranžman sa stalnim 'up & down' izmjenama u još jednoj bijesnoj, ali i tužnoj temi nakrcanoj lirskim prezirom, vapajima, očajanjem, prebacivanjima krvinje na nekog drugog ('you are to blame for my mistakes'), synth harmonijama, laganim središnjim dijelom i porukom autsajderima i dividerima neka se nauče jer nije bezveze uvod u pjesmu onaj instrumental 'bez povratka'. Jedini feler pjesme je fade-out završnica. Čemu?
[  ]

Opasno nafilana mržnjom i strahom, troma "Pagan" također ima fade-out finiš, no zato je remasterirana "Into the abyss" s EP-ija idealna da svojim kompleksnim pristupom i pozitivističkim stavom koji se nalazi sofisticirano zakukuljen iza stihova 'death for me is bliss', te nekolicini iznimno finih melodija u spletu 'clean' tenor arija 'u sjeni mog života, ne vidim, tražio sam kontrolu, ali sam je izgubio' dočarava svu magiju koju je bend opalio na ovome radu preplitanjem egzistencijalnih dilema s religijski-svjetovnim, a pomalo i metafizičkim opsesijama što kroz solidno sročene, koji puta i duboke metafore nose i društveno-socijalan element. Premda je polovica pjesama nastajala i objavljivana kroz posljednjih 5 godina, evidentno se materijal pripremao sistemski finiširajući u gotovo konceptualni album s uvodom, glavom, truplom i smislenim sadržajem od pjesme do pjesme, a jedina nezahvalna činjenica jest da je realiziran posljednjih dana 2020. i prema tome nije na vrijeme zapažen da ga se uvrsti na best of liste.

Naslovi: 1.Mourning those born again, 2.Black stars, 3.Power is all, 4.Force of nature, 5.Raging, 6.No return, 7.Prison of mirrors, 8.Pagan, 9.Into the abyss (remastered)

ocjena albuma [1-10]: 7

horvi // 11/02/2021

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Zebra

ŠIZA: Zebra (2024)

| 27/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Jugoslavija 1941​-​1945

BRANDKOMMANDO: Jugoslavija 1941​-​1945 (2024)

| 27/03/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Disgraced Emanations From A Tranquil State

APPARITION: Disgraced Emanations From A Tranquil State (2024)

| 26/03/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Levitate

GHLOW: Levitate (2024)

| 25/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Time to Breathe

SM4LLPOX: Time to Breathe (2024)

| 24/03/2024 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*