home > mjuzik > Kolosszus emelkedése

kontakt | search |

SHUM: Kolosszus emelkedése (d.i.y., 2021)

Shum je projekt mađarskog umjetnika Varsás Gábora koji kombinira statiku harsh noise walla sa utjecajima teškog drone metala. Na ovom albumu se upario sa harsh noise izvođačem Diam Mati čiji bi projekt isto mogli čekirati ako ste ljubitelji teškog undergrounda. Diskografija projekta Shum je ekstenzivna te svakako preporučam da malo pregledate što je sve čovjek radio, jerje svakako unikatan umjetnik koji kombinira razne stilove, od harsh noise walla, death industriala pa do dronea i gitarskog drone metala. Osobno volim kada ljudi miješaju različite žanrove na jedan ukusan i konzistentan način. Također se na istom bandcampu mogu naći albumi atmo-black projekta Phobos, kao i drone noise ambient projekta Gub koje isto preporučujem. Diskografija mu je uistinu impozantna, a što je najbolje lik pokriva tako širok dijapazon žanrova, no ipak se dominantno zadržava na drone izričaju u kombinaciji sa noiseom.
[  ]

Album se sastoji od dvije skladbe; Kolosszus emelkedése i Halott Föld sveukupnog trajanja nešto ispod 29 minuta. Prva je više drone, počinje sekvencom nekog meni nepoznatog filma, dok glazbeno prva polovica pjesme neodoljivo podsjeća na rani Sunn o))). Iako bi se to lako moglo odbaciti kao kakva kopija tome nije slučaj jer industrial element koji služi kao nadogradnja dronerskoj osnovi daje jednu dodatnu dimenziju, proganjajuću, poput vriskova mrtvih pacijenata davno napuštene psihijatrijske ustanove. Atmosferićno ali podosta uznemirujuće. Suptilne izmjene i nelagoda koju ovaj album izaziva su naprosto predivne ako volite bilo drone, bilo dark ambient, bilo death industrial glazbu, ali to je tek prva polovica pjesme. Engleska riječ, koju koristim zbog limitacija i osakaćenosti naše redakcije novosadskog jezika je 'Haunting'. Za drugu polovicu kompozicije mislim da je odgovoran Diam Mati jer je puno više industrial, neke njegove stvari sam i izdao na jednoj kompilaciji i moram reći da je impresivan izvođač industrial / harsh noise izričaja. U tom dijelu dakle možete očekivati puno glitcheva, šumova, ritmičkih pulseva i noise kaotičnosti. Poput kakvog industrijskog postrojenja sa svom bukom strojeva, proizvoda koji se kreću pokretnom trakom i škripe stare zahrđale opreme. Izrazito dobro.

Druga stvar je više HNW utjecaj. Bez pretjeranih promjena, ali ono što bi inače bio samo standardni HNW dodatnu dimenziju daju klavijature koje dočaravaju određenu dark ambient atmosferu. Kao da uzmete klavijature iz black metal pjesama i spojite ih sa monolitnim, minimalnim noiseom . Traka traje 13 minuta i više je atmosferična, introspektivna dark ambient stvar sa static noise podlogom. Idealna za neobavezno slušanje i nema namjeru impresionirati izmjenama ili kaotičnosti kakvu se može čuti na drugoj polovici prve pjesme. Uz malo humora mogao bih reći da je dark ambient samo black metal introi, no i to ima svoje draži, pogotovo uzevši u obzir black metal side projekt Phobos koji daje na znanje da čovjek zna što radi.

Zaključak: monumentalno, monolitno, introspektivno. Sve što bi čovjek očekivao od drone/ dark ambienta. HNW element je tu možda čak i previše monoton jer bi neki sitni pomaci ili uleti svakako pomogli da stvar bude još bolja. No i ovako je ovaj album više nego dobar. Preporuke za ljubitelje drone muzike i noisea, a vi ostali dajte mu šansu, tko zna, možda baš ovo djelce bude vaša introdukcija u čudesni svijet antiglazbene ludosti.

Ocjena (1-10): 7.5

marko šiljeg // 23/04/2021

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Resilient, EP

NACHTMYSTIUM: Resilient, EP (2018)

| 21/05/2022 | horvi |

>> opširnije


cover: Munchmen, EP

MUNCHMEN: Munchmen, EP (2022)

| 20/05/2022 | horvi |

>> opširnije


cover: Revelations of the Mother Harlo

VITAM AETERNAM: Revelations of the Mother Harlo (2022)

| 19/05/2022 | horvi |

>> opširnije


cover: Lo-fi ispovesti

VELIBOR NIKOLIĆ: Lo-fi ispovesti (2022)

| 18/05/2022 | horvi |

>> opširnije


cover: Radiate Like This

WARPAINT: Radiate Like This (2022)

| 17/05/2022 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> diskografija
cover: Kolosszus emelkedése
  • Évtizedekre ottfelejtett gyűlölet 2016
  • 20020 2016
  • V Sabo / Shum (split)2016
  • Évtizedekre ottfelejtett gyűlölet II. 2016
  • Oszcillátor terápia 2016
  • Haladás és fejlődés 2016
  • Éjféli magány 2017
  • Jacob Levesque / Shum 2017
  • Holdhegy EP 2017
  • Modern kommunikáció EP 2017
  • Hullámsír EP 2017
  • Windowlistener with Shum 2017
  • A soundtrack for Sátántangó 2017
  • Nyugtalan mindenség, gyönyörű éjszaka 2017
  • Őrláng 2017
  • Fáradt a hegy 2017
  • Underscore with Shum 2017
  • Gyönge hóvirág - full length - 2018
  • Shum & Kazegyakusatsu - (collab with Kazegyakusatsu) 2018
  • Levegő - full length - 2018
  • Poszeidón haragja - EP - 2018
  • Fény, őrizd a lelkem! 2018
  • Jää / Jég - (collab with Jari Pitkänen) 2018
  • Danshoku Dino & Shum - split - 2018
  • Üvegsziklák 2018
  • Formák, textúrák 2019
  • Sodrás EP 2019
  • Feledés hava EP 2019
  • Shum / Gyáva - split 2019
  • Litánia - single 2020
  • Kiterített tenyereimen 2020
  • Démon monolit 2020
  • Éteri transzmitter 2020
  • Interferer 2020
  • Lebegő klaszer 2020
  • Folyékony monolit / Liquid monolith - (collab with dMH) 2020
  • Textúrális hangok, szemcseszintézis 2021
  • Ouroboros - (collab with Heksemøte) 2021
  • Kolosszus emelkedése 2021

> linkz
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*