home > mjuzik > Mnemoid, singl

kontakt | search |

NIŠTA MARS: Mnemoid, singl (Slušaj najglasnije/ Etiketa 4, 2021)

Okey, ovo je prvi singl novosadskog dueta kojeg čine vokalist i sintesajzerist Igor Dević (Hton, Дримкрафт) i gitarist, a kako stoji i programer ritam mašine koja jedva da se čuje, Darko Jovanović (Tripcycle, Dako Loop Orchestra), nastali su 2019., te su više puta osim u Novome Sadu nastupili i u Beogradu. Logički je da imaju neki materijal dulji od ovih 12 priloženih minuta u samo 2 pjesme jer sasvim sigurno nisu poput hrvatskog Mladena Burnaća koji umije 4-5 pjesama (hitova) izvoditi u nedogled s ponekom iz faze zaboravljenih Brzih Banana.
[  ]

Njihov zvuk baš i ne miriše na rock ili rok: naslovna "Mnemoid" povlači one poznate konture prvog velikog hita Pet Shop Boys "Westend girls" iz davne sredine 80-ih kada je Neil Tennant svojim synth harmonijama dočarao tada prijatni London što bješe centar glazbenog pop-svijeta za kome se žudilo, a danas se svaki Škot, Velšan i Irac skupa s ostatkom Europe doslovce posere na njega i njegove bahatosti koja plijeni prepotentnom engleskom arogancijom da su najbolji u svemu. Da, u svome velikome šminkerskom selu odakle već najmanje 20 zadnjih godina nije isplivao niti jedan iole značajan bend ili autor, a kamoli nogometaš koji bi ih proslavio kao konačne prvake, ako ne svijeta, onda Europe. Vjerujem da su u finalu netom završenog Eura svi osim Engleza navijali za Talijane, a ta nacija se preko svojih medija i inih imperijalističkih poteza kroz vjekove pokazala običnim seljačinama koje je jedino zataškao svjetski uspjeh Winstona Churchilla, pa potom The Beatles, The Rolling Stones, Led Zeppelin, David Bowiea i još mnogih drugih, uglavnom glazbenika i ponekih glumaca, a jako malo tih skupocjenih nogometaša što su superiorni u svom dvorištu. Ako ne znate, Englezi nisu priznavali svjetsko nogometno prvenstvo prije 2. Svjetskog rata u Urugvaju 1930., Italiji 1934. i Francuskoj 1938. smatrajući da je to nekakav bezvezni turnir bijednika iz amazonske prašume i sa zaostale jugoistočne i srednje Europe (Francuska, Italija, Španjolska, Madžarska, Čehoslovačka, Austrija, Jugoslavija, Rumunjska), a kada su prvi puta došli na Mundial 1950. izgubili su od USA 1-0, tih kauboja za koje su mislili da su najobičnije seljačine. A kako tada nije bilo niti radio, a kamoli TV prijenosa, reporteri iz Brazila su telegrafski javili rezultat England - USA 0-1, no Englezi u domovini su bili spremni na to da je obična daktilografska greška, pa su u novinama i na medijima izvijestili England - USA 10-0, ha-ha-ha… Englezi se, naravno nisu plasirali u drugi krug i to nikada ne priznaju, a niti ne spominju svoj debakl na prvom sudjelovanju u njihovom sportu za kojeg odvajkada smatraju da su svjetski šampioni.

Elem, ovdje je ta engleska atmosfera punih 6 minuta synth harmonija bez ikakve melodije uz tek malo odjeka bas pedale gurajući mračniji segment potištenosti dark-wavea i post-rocka u redovitim intervalima oivičenim hipnotički bezobrazno-ledenim vokalom mantrajući jedan te isti stih 'mnemoid vozi dron u nulti sat, ispod nas je beli grad' poput recimo Dejana Stanisavljevića iz epohe prvog albuma Beograda, a stvar bi došla tek kao neka B-strana singla da su kojim slučajem "Opasne igre" i "Kontrolori" objavljeni kao male ploče od 7''. Ambijentalna gitara koja se proteže u kratkim intervalima svojim staccatima ima logiku Phil Manzanere (Roxy Music) i Brian Enovih izleta u lijepi kolorit, a zadnji dio kompozicije je malčice porašpan i s pritajenim noise fluktacijama psihodeličnog, pomalo kaotičnog post-rock krešenda koji odlazi u fade-out.

"Njena bašta", stoji da je remiks, a ja bih ga idealno smjestio na B-stranu "Soba", naravno Beograda, nikad realiziranog singla. Vokal je pljunuti Dejo iz 1982/83, glazba je nešto kompleksnija i eksperimentalnija uvodeći u trip mantranjem samo jednog stiha 'sat onaj koji broji do nje' ne bježeći mnogo od Suicide, ako sam dobro izbrojao, ponavlja se 47 puta u toku nepunih 6 minuta u obligacijama post-techna s miomirisom pokojnog Gabi Delgada i D.A.F. koji su znali minimalističkom dramatizacijom napraviti veličanstvene pjesme s kratkim, ali vrlo jasnim stihovima. Atmosfera je dobro ugođena s dinamikom koliko im šturi kalup to dozvoljava, te ovim simpatičnim singlom najavljuju da bi se prave, a dakako i mnogo kreativnije stvari mogle očekivati na narednim izdanjima.

Naslovi: 1.Mnemoid, 2.Njena bašta (remiks)

Ocjena (1-10): 5,5

horvi // 29/07/2021

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Zebra

ŠIZA: Zebra (2024)

| 27/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Jugoslavija 1941​-​1945

BRANDKOMMANDO: Jugoslavija 1941​-​1945 (2024)

| 27/03/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Disgraced Emanations From A Tranquil State

APPARITION: Disgraced Emanations From A Tranquil State (2024)

| 26/03/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Levitate

GHLOW: Levitate (2024)

| 25/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Time to Breathe

SM4LLPOX: Time to Breathe (2024)

| 24/03/2024 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*